Naprej na vsebino

Športne dejavnosti omejene, prav tako nove spremembe pri že sprejetih ukrepih

Predsednik vlade Janez Janša je pred nekaj minutami na svojem tviterju objavil, da je danes bilo potrjenih več kot 1.100 pozitivnih oseb na covid-19. Zato ni ravno presenečanje, da je vlada na dopisni seji sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji ter Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti.

Registrirani športniki nad 15 let bodo lahko trenirali

Ravno sprejet odlok, ki bo začel veljati takoj po objavi v Uradnem listu RS, torej najkasneje v četrtek, določa, da športno gibalna dejavnost in proces športne vadbe nista dovoljena. Proces športne vadbe pa je dovoljen športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport.

Športna gibalna dejavnost je tudi dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ šestimi udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v športnih panogah hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka in rokomet. Prav tako je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev: svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu.

Športnikom, ki se udeležujejo teh tekmovanj, je dovoljen tudi proces športne vadbe.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev: svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal.

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja.

Za izvajanje tekmovanj in procesa športne vadbe, ki so dovoljeni s tem odlokom, se lahko uporabljajo športni objekti in površine za šport v naravi.

Športniki in strokovni delavci v športu se pri izvajanju športnih dejavnosti uvrščeni med izjeme pri prehajanju regijskih meja in pri omejitvi gibanje ponoči. Morajo pa, vključno s posamezniki, upoštevati navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva za zdravje.

Smiselnost ukrepa se bo preverjalo vsakih 14 dni.

Zapirajo se kinodvorane in gledališča, a muzeji in knjižnice ostajajo odprte.
Zapirajo se kinodvorane in gledališča, a muzeji in knjižnice ostajajo odprte.
Vir slike: Pixabay

Kinematografi in kulturne ustanove se zapirajo

Vlada je prav tako odločila, da se poleg diskotek in nočnih klubov zaprejo tudi kinematografi in kulturne ustanove, razen galerije, muzeji, arhivi in knjižnice, ki pa morajo upoštevati omejitev ene osebe na 20 m2.

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih v rdečih regijah je prepovedano, torej praktično v vsej Sloveniji. Gostinski obrati v oranžnih regijah lahko obratujejo od 6. do 21. ure, vendar le za mizami (sedeča postrežba) ter ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo.

Pod enakimi pogoji je dovoljena tudi gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih ne glede na status regije.

Ne glede na obarvanost regije je dovoljeno tudi opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač med 6. in 21. uro:

  • v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance (npr. v bolnišnicah, dijaških in študentskih domovih),
  • v primeru dostave hrane in pijače in
  • za osebni prevzem hrane in pijače.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 20 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, v kolikor je poslovni prostor manjši od 20 m2.

Po danes sprejetem odloku to velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le ena stranka.

Pri izvajanju nadzora nad tem ukrepom ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter prepovedati opravljanje dejavnosti, če niso v skladu z določbami tega odloka.

Fitnes centri so v rdečih regijah zaprti, v oranžnih pa velja pravilo 1 osebe na 20 m2.

Tudi ta odlok začne veljati TAKOJ po objavi v uradnem listu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice