Naprej na vsebino

Aplikacijo #OstaniZdrav uporablja že 165.000 Slovencev

Aplikacija #OstaniZdrav je v uporabi že od druge polovice avgusta. Kako se je obnesla do sedaj?

Aplikacija #OstaniZdrav lahko uporabljamo že od polovice avgusta. Zgolj v prvih štiriindvajsetih urah od zagona aplikacije si jo je preneslo okrog 5000 uporabnikov, v oseminštiridesetih urah pa skoraj 20.000.

Preberite tudi:

Aplikacija #OstaniZdrav je že na voljo

Aplikacija in GDPR, ki je problem, razen, ko to ni

Po zadnjih vladnih podatkih se je aplikacijo naložilo 150.649 uporabnikov s sistemom Android in 14.082 uporabnikov s sistemom iOS, kar je skupaj 164.731. Nekaj težav pri nalaganju imajo lastniki telefona Huawei, saj zaradi sporom med Kitajsko in ZDA, aplikacije ni na voljo v Huawejevi spletni trgovini.

Kako učinkovita je aplikacija #OstaniZdrav?

Učinkovitost aplikacije je najbolj odvisna od tega, koliko ljudi jo (efektivno) uporablja. V tujini se je pokazalo, da bi moralo aplikacijo prenesti precej več Slovencev kot zdaj, če bi hoteli, da bi slednja znatno pomagala pri zajezitvi koronavirusa.

Predstavitven filmček o aplikaciji #OstaniZdrav. Vir: GOV.si

Ocene števila prenosov, ki bi bili potrebni, da bi bila aplikacija #OstaniZdrav resnično učinkovita, se gibljejo med dvajsetimi in šestdesetimi odstotki prebivalstva države, torej bi jo moralo redno uporabljati vsaj 400.000 Slovencev. Nemčija je spodnjo mejo dosegla v manj kot enem mescu od izida aplikacije, mi smo dosegli 8 odstotkov v dveh mescih.

A po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika ima aplikacija tudi v zdajšnji situaciji pozitiven učinek na ustavitev širjenja virusa. Ministrstvo za javno upravo napoveduje nadaljevanje kampanje, ki promovira uporabo aplikacije in ki se je pričela že poleti na socialnih omrežjih, sedaj NIJZ pošilja mobilna sporočila, ki pozivajo uporabnike, naj si naložijo aplikacijo.

Vendar po ob trenutni epidemiološki sliki in ob dejstvu, da NIJZ ne obvešča več stikov, ampak jih državljani morajo sami, le-te edini opozorilnik, da smo mogoče bili v stiku s pozitivno osebo in da je čas, da se samoizoliramo. Aplikacija #OstaniZdrav je postala edini način kako lahko delujemo odgovorno, če nekdo slučajno pozabi, da smo bili v stiku.

Redno spremljajte spreminjanje barve vašega zaslona v aplikaciji.
Redno spremljajte spreminjanje barve vašega zaslona v aplikaciji.
Vir slike: delo.si

Obstajajo ovire

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije imamo v Sloveniji 15,1 odstotkov prebivalstva mlajšega od štirinajstih let ter 20,2 odstotka starejših od 65 let; nekateri pripadniki obeh omenjenih starostnih skupin ne uporabljajo (pametnih) telefonov. Ta podatek načeloma kaže na oviro pri doseganju kvote prebivalcev, ki naj bi uporabljala aplikacijo #OstaniZdrav. A vendar od skoraj 40 odstotkov teh prebivalcev, je vsaj polovica potencialnih uporabnikov aplikacije,

V skupini Slovencev, ki ne spadajo v skupino otrok ali upokojencev, najdemo mnogo posameznikov, ki nimajo pametnih telefonov ali niso dovolj vešči njihove uporabe. Slednjim je na voljo telefonska številka centra za pomoč pri uporabi aplikacije 080 17 87.

Zgolj namestitev aplikacije ni dovolj; za njeno smiselno uporabo moramo telefon neprestano nositi s seboj, prav tako jo morate vsaj enkrat dnevno preveriti in imeti vključen Bluetooth.

V primeru, da ste pa pozitivni, pa naložiti TAN kodo, ki je aktivna tri ure po prejemu. TAN kodo vam posreduje epidemiolog NIJZ. Če tudi vam novico o tem, da ste pozitivni na covid-19 sporoči osebna zdravnica, boste za TAN kodo morali še poklicati NIJZ.

Ko boste kodo naložili, bodo vsi, s katerimi ste bili v zadnjih 14 dneh v stiku z vami, ob posodobitvi (običajno zgodaj zjutraj), obveščeni, da so bili v stiku z okuženo osebo.

Če se vam okence obarva zeleno, je tveganje majhno in se vam priporoča, da se še naprej držite ukrepov. Če je tveganje večje in se vam okence obarva rdeče, potem vam aplikacija sporoči, da se izogibate nenujnim stikom, da spremljate svoje zdravstveno stanje in da dosledno upoštevajte ukrepe.

Kaj o aplikaciji menijo aktivni uporabniki?

Na aplikacijah App Store in Google Play, od koder si jo lahko naložijo uporabniki s sistemoma iOS ali AndorId, so jo uporabniki ocenili s povprečno oceno 3.9 od 5 zvezdic.

Komentarji nekaterih uporabnikov so izjemno pohvalni, drugi kritični. Pri nekaterih uporabnikih aplikacija deluje brezhibno, drugi opominjajo na težave z nastavitvijo jezika, česar se ne da spremeniti znotraj aplikacije, na težave s kompatibilnostjo aplikacije z njihovim operacijskim sistemom, na visoko porabo baterije, občasno prenehanje delovanja aplikacije ter na težave z nastavitvijo beleženja izpostavljenosti.

Uporabniki so v komentarjih dodali tudi nekaj predlogov za izboljšanje aplikacije, kot je obveščanje o spremembah zakonov v povezavi z epidemijo in navodila za vse, ki sumijo okužbo ter za tiste, ki so bili v stiku.

Aplikacija #OstaniZdrav je dostopna na Trgovini Play in na App Store.
Aplikacija #OstaniZdrav je dostopna na Trgovini Play in na App Store.
Vir slike: slovenskenovice.si

Aplikacija je zgolj pripomoček

Čeprav je koristna, aplikacije #OstaniZdrav ne moremo dojemati kot sredstvo, ki bo nas bo rešilo iz ponovne epidemije. Aplikacija je zgolj opozorilni pripomoček, s pomočjo katerega bomo hitreje ugotovili, ali obstajajo možnosti naše okužbe, vse ostalo, torej naša reakcija na opozorilo, je na nas samih.

Aplikacija nas ne more zaščititi pred okužbo, niti nam ne more z gotovostjo zagotoviti, da smo varni. Četudi je koristna, nikakor ni učinkovitejša zaščita od maske, razkužila, higiene in varnostne razdalje, zato ostaja njen prenos priporočljiv, ne pa tudi obvezen.

Na koncu pa o tem, ali bomo zdravi ali ne odločamo sami. Niti aplikacija, niti ukrepi vas ne morejo zaščititi, če menite, da je vse skupaj brez veze in da vi ne morete zboleti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice