Naprej na vsebino

Pamflet, ki mi mu ni para

Na kaj mislim? V mislih imam pismo 22 urednikov medijev z naslovom Pod pritiski ne bomo klonili!

Spoštovani tovariši uredniki! Podpisani niste z vašim urednikovanjem še vedno nič drugega kot politični delavci! Na vsak način, in v času covida-19 še posebej, si s svojim delom prizadevate spet spraviti na oblast tiste, ki so v težkem času letos spomladi pustili Slovenke in Slovence na cedilu!

V pamfletu z naslovom Pod pritiski ne bomo klonili ste zapisali, da smo sredi globalne, zdravstvene, socialne, gospodarske krize generacije! Res je in naj navedem primer.

V kolumni 2. 4. 2020 z naslovom: Delovanje WHO in NIJZ pred in v času pandemije – NEZADOSTNO, ko WHO in tudi naša stroka nista reagirala ustrezno (ob podatkih iz Daljnega vzhoda iz leta 2002 s SARS-om) sem zastavil nekaj vprašanj:

1. Ali je WHO globalna zdravstvena organizacija in nanjo ne sme in ne more vplivati politika?

2. Zakaj Tajvan kot urejena, tehnološko razvita država ni član WHO in je le opazovalec?

3. Kaj je bilo narejenega na podlagi izkušenj s SARS-om pred 18 leti na področju priprav po svetu v smislu preprečevanja hitrega širjenja?

Mediji so v prvem valu napadali delo WHO in slovenske stroke.
Mediji so v prvem valu napadali delo WHO in slovenske stroke.
Vir slike: Electionfacts

Ali so bile izdelane smernice za obrambo pred nevarnimi virusi uporabne tudi v »zahodni« kulturi? (Slednje je pripravil Tajvan že leta 2005!)

Dodal sem še, da se bojim, da so bili za »miroljubnim« ravnanjem Evrope in sveta do Kitajske ekonomski interesi. Ob gledanju oddaje z naslovom: Svetovna zdravstvena organizacija med Kitajsko in ZDA na RTVSLO 1 27. 10. 2020 ob 20.50 sem dobil odgovore!

Tovariši novinarji, res smo v krizi! Že dolgo časa in v zadnjem času vse bolj je pomemben le denar! Pri tem ni nihče izvzet in ne mislite, da verjamem, da se vi, uredniki, iz altruističnih razlogov borite za pravice ljudi, pri tem, ko ste zapisali, da ne boste klonili!

Pred kom, zakaj? Ali v resnici verjamete, da ste se v spomladanskem času in tudi sedaj brezkompromisno borili za ljudi v borbi s covidom-19? Predlagam vam, da pogledate le nekaj vaših oddaj, zapisov, v katerih mrgoli napadov na ravnanje vlade!

Ne kritike, zapisal sem napadov! Dobronamerna kritika je vedno dobrodošla. Vendar tega v vaših prizadevanjih za rušenje vlade ni bilo. Bili so to dobesedno »jurišni, besni besedni napadi«, ki sogovornikom niso pustili do besede! Vse, kar je delala vlada, je bilo narobe! Od komuniciranja do sklepov!

Leva politična opcija preko medijev ruši vlado in podpihuje ljudi, da nasprotujejo ukrepom.
Leva politična opcija preko medijev ruši vlado in podpihuje ljudi, da nasprotujejo ukrepom. Vir slike: Demokracije

Priklicali ste na pomoč informacijsko pooblaščenko, ki vam je pomagala nasprotovati uvedbi programa na telefonu Ostani zdrav! To naj bi bil za vas nedovoljen poseg v zasebnost! Ne morem si kaj, da vas ne vprašam, ali ste sploh še pri pravi pameti, ob tem, ko smo sedaj na tem, da se nam sesede zdravstvo, ki je tudi sicer v slabi kondiciji po 10 letih vašega vladanja in imamo vsak dan več mrtvih?

Norost, brezobzirnost! Ustvarjali ste afere na Tarči, vabili sogovornike, tudi neznane zdravnike, ki so zaradi svoje osebne promocije služili vašim interesom: rušenju vlade, in ne borbi za človeška življenja! Ne gre vam za zmago nad virusom, gre vam za zmago nad »desnico« in izgubo privilegijev!

Trdite, da so poslušalci, bralci na osnovi vaših poročil dobili celovit vpogled v problematiko covida-19! Ali res? Ali z vabili v vaše oddaje zdravnikoma, ki sta podcenjevala ukrepe vlade (nošenje mask, distanco, karanteno)? Ali s komentarjem epidemiologinje v Mladini, ki očitno še vedno ne ve, kje je bistvena šibka točka v tej krizi!

To so kadri, še enkrat kadri! Še in še bi lahko našteval in menim, da to vedo tudi Slovenke in Slovenci. Trdite, da vam je le do resnice! Ali res verjamete, da ste v Tarči in zapisih v ostalih medijih prikazali resnico?

G. Hojs vas je v oddaji, pred očmi javnosti, postavil na laž, zaradi česar ste ga želeli prekiniti itd.! Z barvo pridete na dan, ko navajate napade na novinarje, diskreditiranje, demoniziranje (kje, kdaj, na koga???).

V svojem pismu nadaljujete, da je kriza razkrila marsikaj in poudarila dejstvo, da državljani potrebujejo kakovostno novinarstvo. Res je, temu ne gre oporekati! In vi, podpisniki, menite, da dobimo kakovostne informacije iz vaših »neodvisnih« medijev?

Osrednji mediji že sedem mesecev rušijo vlado. Tudi z žvižgačem Galetom.
Osrednji mediji že sedem mesecev rušijo vlado. Tudi z žvižgačem Galetom.
Vir slike: 24ur

Spoštovani, verjemite mi, čas vas bo demantiral in pokazal na vašo izprijenost! Da pa bom v svojih pripombah na vaše nedostojno ravnanje, sprenevedanje morda bolj prepričljiv, mi dovolite, da navedem samo nekaj stališč, izjav gospoda Draga Jančarja glede medijev.

1. Sploh me je minila volja do tega, da bi skušal še komu dopovedati, kakšne medije potrebujemo. Zadnja stvar, ki sem jo o tem napisal, je bil odgovor na anketo Nove revije o medijih. Napisal sem odgovor z naslovom Dva paradoksa, kjer ugotavljam, da so se novinarji sami odločili uničiti svoj poklic. Ta odgovor je bil potem ponatisnjen v nekem brezplačniku in spet so znoreli, pljunki so leteli od vsepovsod. Bil je dobronameren članek, opozorilo, da gredo stvari narobe, mogoče sem tisti odgovor sploh napisal samo zato, ker sem sam bil nekoč novinar. Res ne vidim več smisla v tem, da bi kogar koli še na kar koli podobnega opozarjal.

2. V zadnjih letih sem se nekajkrat nekoliko posmehnil hipokriziji, ko se ljudje sklicujejo na levico, hkrati pa se prav komično udinjajo in klanjajo slovenskim kapitalističnim bogatašem, zlasti v njihovih političnih in medijskih ekspoziturah. In zakaj, zaboga, človek ne bi smel videti teh komičnih prizorov in zakaj ne bi mogel imeti drugačnega mnenja o družbenih stvareh, kakor ga imata slovenska medijska in deloma tudi kulturna glajhšaltunga? Ali ni svet zanimiv prav zato, ker mislimo drugače? Včasih so takšne, ki so mislili drugače, zapirali. Meni so recimo udbaši s pisalne mize zaplenili članek z naslovom Svoboda je svoboda tistega, ki misli drugače. To je, prosim, stavek Rose Luxemburg.

Še bi lahko citiral v Evropi izjemno spoštovanega, uglednega in nagrajevanega pisca, a naj bo dovolj, kajti želim le naslikati vaša prizadevanja iz drugega zornega kota. Prav imate, pod pritiski vam ni treba kloniti, morali boste kloniti pred resnico o vašem delu in morali boste polagati račune zaradi vaših poročil, podcenjevanj ukrepov vlade, diskreditacij in s tem povezanimi posledicami!

Res je, kar ste zapisali, ljudje vam verjamejo, ne drže se priporočil in covid-19, z vsemi posledicami, tudi številnimi smrtmi, je na pohodu! Šele v zadnjem tednu ste nekoliko obrnili ploščo in začeli na veliko priporočati upoštevanje ukrepov vlade, a je žal prepozno!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice