Naprej na vsebino

Smo pozabili Zedinjeno Slovenijo?

Več kot 100 let po prelomnih dogodkih se zdi, da joh Slovenci sploh ne poznamo.

V soboto, 31. oktobra, je preteklo 102 leti od nastanka Zedinjene Slovenije, prve samostojne slovenske sodobne države. Na ta dan je vitez Josip pl. Pogačnik razglasil prevzem vseh ustavnih pooblastil, kar mu je omogočal Manifest cesarja Karla, sprejet 16. oktobra istega leta.

Čeprav se je naša država že kmalu nato (1. decembra 1918) združila s Srbijo, pa ta dan pomnimo kot prelomnico za slovensko samostojnost – Slovenci smo s slovesno razglasitvijo ustvarili državo, ki je bila subjekt mednarodnega prava. Temeljila je na združitvi dežel Kranjske in slovenskega dela Koroške, Štajerske ter Primorske. Na enak način (z združitvijo dežel) je nastala tudi sodobna Avstrija, na enakem temelju pa tedanja Češkoslovaška. Slovenska državnost je po proključitvi Jugoslaviji obstajala znotraj slednje.

Ta čas je zaradi takšnih ali drugačnih razlogov med Slovenci premalo poznan, včasih se zdi, da je celo odrinjen iz javnega prostora. Kljub temu bi bilo prav, da kot narod priznamo pomembnost teh dogodkov in jih temu primerno obeležujemo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice