Naprej na vsebino

Od torka pa do božiča je vlada končno sprostila nekaj ukrepov

Predsednik vlade Janez Janša je pred slabo uro na tviterju objavil odločitev vlade. Na današnji večerni seji je vlada sprejela nove odloke, ki začnejo veljati v torek, 15. 12. 2020. Nekateri novi ukrepi bodo veljali po celotni Sloveniji, drugi le v nekaterih regijah, ki imajo trenutno ugodno epidemiološko sliko.

Večino odlokov bo veljalo do vključno 23. 12. 2020, razen če epidemiološka slika ne bo drugačna.

Vlada je odločila:

  1. Po celotni Sloveniji se do vključno 23. 12. 2020, v omejenem obsegu:

a. nazaj vzpostavi javni potniški promet,

b. odprejo frizerski saloni;

c. odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.

  • V statističnih regijah – Osrednja Slovenija, Goriška, Obalno kraška in Gorenjska se v omejenem obsegu odpirajo prodajalne z oblačili in obutvijo, športno opremo ter avtosaloni, prav tako lahko tekstil prodajajo trgovine, ki v pretežni meri prodajajo živila. Pomerjanje oblačil in obutve pa ni dovoljeno.

V teh regijah se za uporabnike aplikacije #OstaniZdrav (izjema velja le za športno-rekreativne dejavnosti) do vključno 23. 12. 2020 (in če vmes v njih ne bo poslabšanja epidemiološke situacije) delno sprosti omejitev gibanja med občinami. Še vedno pa tudi v teh regijah veljajo ostale omejitve, torej omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja.

Vlada bo dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida-19, prav tako sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah. Zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov, v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri.

Vlada bo na seji v četrtek obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov.

Janša poziva vse k spoštovanju ukrepov, saj bomo le tako uspeli nenadzorovano širjenje virusa zaustaviti prej, preden bi število okuženih preseglo zmogljivosti zdravstva. Janša še državljane poziva, da si naložijo aplikacijo #OstaniZdrav, izpolnijo prijavo za namero cepljenja. »Naše gibanje z aplikacijo bo postalo bolj varno. S cepljenjem pa sčasoma spet normalno,« je še zapisal.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice