Naprej na vsebino

Zgodba za lepši dan: Nadvse pomembna lekcija

Dandanes nas mediji, šole in soljudje učijo vse mogoče, a velikokrat nas ne naučijo tistih najpomembnejših in življenjskih modrosti. Zgodbo o učitelju, ki je svojim učencem pripravil posebno in edinstveno lekcijo, razkriva poseben nauk.

Ko je učitelj vstopil v razred, so učenci že sedeli v klopeh. Držeč bankovec za dvajset dolarjev v roki je stopil pred tablo in svoje učence vprašal: »Kdo od vas bi hotel imeti tale bankovec?«

Učenci so brez odlašanja dvignili roke in se smehljali učiteljevemu nenavadnemu vprašanju.

Učitelj je zadovoljno pokimal in obljubil, da bo bankovec nekomu izmed njegovih učencev podaril, a pred tem ga je temeljito zmečkal med prsti, in vnovič vprašal: »Kdo si bankovec še zmeraj želi?«

In učenci so še enkrat z nič manjšo naglico kot prvikrat roke dvignili visoko pod strop.

Učitelj je bankovec vrgel ob tla in ga pohodil, s tem pa umazal in popolnoma zmečkal, da je bankovec navsezadnje zgledal takšen, kakor bi se več mesecev valjal po tleh ulice.

»Kdo ga še zmeraj hoče?« je naposled vprašal.

In učenci so še tretjič dvignili roko in se pričeli začudeno spogledovati ter se spraševati o tem, kaj jim učitelj želi sporočiti.

Učitelj je dejal: »Ne glede na to, kako grdo sem ravnal z bankovcem in kako močno sem ga preoblikoval, ste ga še zmerom želeli, ker bankovec ni izgubil svoje vrednosti – še vedno je vreden natanko dvajset dolarjev.

Velikokrat v življenju se nam zdi, da nas življenje tepta, mečka, skuša uničiti. Včasih delamo napačne odločitve. Včasih nam kaj ne uspe. Ker so nam okoliščine nenaklonjene, se pričnemo počutiti manjvredni ali celo ničvredni.

A ne glede na to, kaj se nam je zgodilo v preteklosti in kaj se bo zgodilo v prihodnosti, človek – tako kot tale bankovec – nikoli ne izgubi svoje notranje vrednosti.

In kakor je zmečkan in umazan bankovec enakovreden tistemu, ki ga okoliščine niso, ne zmečkale, ne umazale, človeške notranje vrednosti ne določajo, ne naše bogastvo, ne naš videz. Vsi ljudje – od kraljev do beračev – smo po prirojenem človeškem dostojanstvu enaki. Tega ne smemo nikoli pozabiti.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice