Naprej na vsebino

Vlada je »podaljšala« epidemijo, prav tako nekatere odloke

Na 44. redni seji je vlada sprejela več aktov povezanih z epidemijo covida-19. Izdala je Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni cobida-19 na območju Republike Slovenije in ga bo objavila v Uradnem listu Republike Slovenije. S tem odlokom se na območju Republike Slovenije na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih razglasi epidemija. Odlok začne veljati 18. decembra 2020 in velja 30 dni.

Podaljšani odloki o razpršilniku, izobraževanju in športu

Vlada je na podlagi zadnjega strokovnega mnenja Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje ocenila, da je najbolj smotrno podaljšati veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih.

Do 25. decembra 2020 se podaljšata naslednja odloka:

  • Odloku o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah (Uradni list RS, št. 182/20) in
  • Odloku o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (Uradni list RS, št. 183/20).

Do 3. januarja 2021 se podaljša Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti (Uradni list RS, št. 181/20).

Podaljšuje se delno subvencioniranje skrajšanega delovnega časa do 30. junija 2021

Do vključno 27. novembra 2020 je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje za ukrep subvencioniranje krajšega delovnega časa prejel 13.894 vlog delodajalcev za 63.364 zaposlenih. Podatki zavoda kažejo, da je do zdaj v ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa vključenih 4.469 delodajalcev za skupno 22.531 zaposlenih oseb pri teh delodajalcih.

Vlada meni, da so zaradi slabih epidemioloških razmer tudi v prihodnjih mesecih zelo verjetna nadaljnja nihanja gospodarske aktivnosti, ki vplivajo tudi na razmere na trgu dela. Z namenom, da se ohrani delovna mesta in prepreči odpuščanja delavcev iz poslovnih razlogov je, ministrstvo za delo predlagalo vladi, da sprejme sklep o podaljšanju ukrepa subvencioniranja polnega skrajšanega delovnega časa do konca junija 2021.

Ocenjeno je bilo, da bo ukrep delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa tudi v prihodnje zmanjšal tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi krize covida-19 soočajo z nizkim povpraševanjem ali negativnimi šoki v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev.

Stanje na trgu dela in izkazan vedno večji interes delodajalcev kažeta, da je ukrep delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa še vedno potreben, zato ga je vlada podaljšala do 30. junija 2021.

Veljavnost vozniškega dovoljenja se podaljšuje do 28. februarja 2021

Vlada z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19, z odlokom začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil z nekaterimi določenimi izjemami. Izjeme bodo znane v prihodnjih dneh.

Prav tako se veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so potekla ali potečejo od 16. novembra 2020 do 25. decembra 2020, podaljša do 28. februarja 2021.

Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 182/20 in 186/20).

Ta odlok začne veljati 19. decembra 2020 in velja sedem dni.

Ukrepi na mejah ostajajo, v soboto nekaj sprememb na zelenem in rdečem seznamu držav

Med drugim je vlada tudi izdala Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covida-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Na zeleni seznam držav članic EU oziroma schengenskega območja so dodane administrativne enote Norveške, umika pa se danska pokrajina Ferski otoki (velja od 19. decembra 2020).

Na rdečem seznamu je nekaj sprememb pri administrativnih enotah Francije in Grčije, na rdečem seznamu tretjih držav pa ni sprememb.

Odlok začne veljati 19. decembra 2020 in velja sedem dni.

Začasno prenehano teči roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom

Sprejet je bil tudi Sklep o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom in bo objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije.

S predlaganim sklepom se od 20. 12. 2020 do 10. 1. 2021 določa prenehanje teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, ki so določeni z zakonom.

Izdan je tudi odlok o omejitvi verskih obredov in začasni prepovedi kulturnih in kinematografskih storitev

Vlada je na današnji seji izdala tudi Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji ter Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji.

Ali to pomeni, da bodo verski obredi še vedno prepovedani, bo treba počakati na izdajo odloka v uradnem listu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice