Naprej na vsebino

Kako dobro poznate vraževerja svoje okolice?

Vraževerja je del našega življenja, včasih ne vemo več, ali gre za navado, običaj, ali zgolj vražo. Se zaradi vraževerja v zavetiščih posvoji manj črnih mačk? Katerih barv se moramo izogibati za srečno življenje in katere prinašajo srečo?

Preberite tudi:

Petek 13. – dan ko se zemlja vrti v drugo smer

Kako dobro poznamo vraževerja okoli nas?

Črna mačka

Vraževerja, povezana s črnimi mačkami so marsikomu dobro poznana, še posebej tista o črni mački, ki nam prečka pot. V svetovnem merilu so se vraževerja o črnih mačkah tako močno razširila, da tudi nekateri ljudje, ki jim vraževerja ne pomenijo veliko, ob črnih mačkah začutijo nelagodje.

Zaradi tega so se tudi razširile trditve, da v zavetiščih najredkeje nov dom najdejo prav črne mačke. Z raziskavami pa so kasneje ugotovili, da take trditve sicer ne držijo. Res pa je, da bomo med vrsto domačih mačk našli največ takšnih, ki so črne, ali pa črna barva prevladuje. To pa zato, ker je črni gen pri mačkah najbolj dominanten.

Črna mačka prinaša nesrečo?
Črna mačka prinaša nesrečo?
Vir slike: Canva

Vraževerja o črnih mačkah so se pojavila v srednjem veku, ko so začeli črne mačke povezovati s črno magijo, čarovnicami, demoni in podobnim. Govori se, da so se prva takšna povezovanja začela, ko so ljudje opazili črno mačko, ki je tekla skozi vrata v neko hišo. Tako se je začelo govoriti, da so črne mačke čarovnice v preobleki, domače živali čarovnic ali pa demoni, ki so jih čarovnice poslale, da vohunijo za ostalimi ljudmi.

Med 13. in 17. stoletjem, ko so potekala preganjanja čarovnic, so v ameriški državi Massachusetts na smrt, skupaj z obtoženimi čarovnicami, obsodili tudi črne mačke.

Črne mačke so začeli povezovati tudi z nesrečo in smrtjo. Takšna prepričanja imajo prav tako korenine v srednjem veku, ko so za oznanjevalce smrti označevali vse živali s črno dlako ali perjem (vrane). V Italiji so verjeli, da če se črna mačka uleže na posteljo nekoga, ki je bolan, to pomeni gotovo smrt.

V sodobnem času se je naš odnos do črnih mačk nekoliko spremenil. Če nam pot prekriža črna mačka, naj bi to pomenilo nesrečo, če pa nam pot prekriža bela, to prinaša srečo.

Prav tako je slab znak, če črna mačka hodi stran od nas. V kolikor smo na pogrebu, nikar ne pogledujmo naokoli, saj lahko opazimo črno mačko. Že samo to, da smo na pogrebu opazili črno mačko pomeni, da bo smrt doletela člana naše družine.

Ni pa vse tako črno. V starem Egiptu so črne mačke zelo spoštovali, saj so spominjale na boginjo »Bastet« – egipčanska boginja doma, plodnosti in zaščite pred boleznijo.

Tako v Aziji kot v Veliki Britaniji pomeni lastništvo črne mačke srečo v življenju.

Če na Japonskem opazijo črno mačko, to prinaša srečo v ljubezni. Ponekod v Angliji za poročno darilo nevesti podarijo črno mačko, saj naj bi to prinašalo srečo v zakonu.

Evropski mornarji naj bi imeli srečno pot, če s seboj na ladjo vzamejo črno mačko. V Franciji črna mačka prinaša nekaj magičnega (v dobrem smislu). Prav tako pa v nekaterih kulturah po svetu prinaša srečo, če črno mačko sanjamo, najdemo bel las na njeni dlaki ali pa vidimo črno mačko prihajati proti nam.

Ostale barve, povezane z vraževerji

Ne glede na vraževerja – rdeča je močna, živa in kričeča barva. Predstavlja tudi barvo življenja, saj je enaka barvi krvi. Na Kitajskem in v ameriških staroselskih kulturah rdeča barva pomeni veliko srečo in prinaša veselje, radost, bogastvo in obilje.

Za kitajsko novo leto igra rdeča pomembno vlogo. Darilne kuverte, ki vsebujejo denar so večinoma v rdeči barvi. Ob obisku igralnice bo najbolje, da oblečemo rdečo barvo, ker tudi tam to pomeni srečo. V azijskih igralnicah boste velikokrat opazili rdečo kot dominantno barvo pri dekoracijah.

Na splošno velja zelena barva za barvo narave in nesmrtnosti. Več kot 80% državnih zastav vsebuje zeleno barvo. V Veliki Britaniji in ZDA pa bomo srečali zeleno barvo kot nesrečno in povezano s smrtjo.

Zanimiv pa je izvor tega vraževerja, saj ima zelo praktične korenine. Zeleno barvo so začeli s smrtjo povezovati v 17. stoletju, ko se je govorilo, da nošenje zelene barve prinaša smrt. To pa niso bile zgolj vraže. V tistih časih je bila zelena barva narejena iz arzena, ki je nemalokrat povzročil zastrupitev tistega, ki je nosil zelena oblačila. Znane so bile tudi zastrupitve celotnega gospodinjstva, ko so notranje stene pobarvali v zeleno.

Rumeno barvo bi lahko povezali z veseljem in dobrim vzdušjem, vendar pa rumena velikokrat pomeni tudi strahopetnost. Iz tega se je v angleško govorečih državah razvil tudi rek »You are yellow« (»Ti si rumen«). Kar pomeni, da je nekdo strahopetec oziroma, da se nečesa boji. Slab sloves je rumena dobila tudi po temu, da je veliko ljudi, preden umre, dobi rumeno kožo. Rumen postane tudi star papir …

Zelena barva prinaša smrt in nesrečo?
Zelena barva prinaša smrt in nesrečo?
Vir slike: Canva

Previdno z otroki!

Vas je že kdo opozoril, da ne smete skakati čez otroka? Poleg tega, da je to nevarno, se je razvila vraža, da otrok ne bo nikoli zrasel.

V Nigeriji verjamejo, da če otroka poljubimo na ustnice, ga obsodimo na vseživljenjsko slinjenje.

Poiščite želod, če želite ostati mladi

V stari Britaniji so ženske s seboj vedno prenašale želode v svojih žepih, saj so si s tem zagotovile večno mladost.

V Braziliji pa ženske nikoli ne položijo torbice na tla, saj to pomeni, da bodo ostale brez denarja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice