Skip to content

Že nocoj bo znano, ali se vsi osnovnošolci vračajo v šole

Glede na vladni semafor se že dva dni nahajamo v oranžni fazi, a do odločitve vlade, da bo odslej drugače, veljajo ukrepi in načrt sproščanja za rdečo fazo. Odločitev, da prehajamo na ukrepe iz oranžne faze, najverjetneje lahko pričakujemo po današnji seji vlade, ki se bo na Brdu pri Kranju začela ob 18. uri.

Za sproščanje ukrepov poleg mnenja epidemiološke službe vlada presoja tudi ekonomski, kulturni, sociološki in druge vidike.

V kolikor bo vlada sledila svojemu semaforju, lahko pričakujemo nova sproščanja ukrepov

Sledeč najnovejšemu vladnemu semaforju, se v oranžni fazi:

  • vsi učenci osnovnih šol vračajo v šolo, prav tako dijaki zaključnih letnikov po programu C,
  • odpirajo se vse trgovine in nekatere servisne dejavnosti,
  • dovoli se druženje do 10 oseb,
  • odpravi se prepoved prehoda občinskih meja.
Veljavni načrt sproščanja uprepov ob pojenjanju pandemije covid.19. Vir: Vlada Republike Slovenije

Vsi ukrepi se sproščajo pod določenimi pogoji, ki bodo znani po seji vlade. Prav tako bo takrat znano, ali bodo ukrepi veljali po posameznih regijah ali za področje celotne države, kar v danem trenutku sicer niti ni tako pomembno, saj glede na sedemdnevno incidenco vse regije izpolnjujejo pogoje za prehod v oranžno fazo.

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša, se je 7-dnevna incidenca sicer povišala v koroški regiji, kar je koroško regijo postavilo nad državno povprečje. Najvišja 7-dnevna incidenca je zabeležena v pomurski regiji, medtem ko je 7-dnevna incidenca savinjske, zasavske, obalno-kraške in podravske regije nižja od povprečja na državni ravni.

REGIJASEDEMDNEVNO POVPREČJE NOVIH PRIMEROV NA DAN 9. 2. 2021SEDEMDNEVNO POVPREČJE, DOLOČENO ZA PREHOD V ORANŽNO FAZO
Pomurska51,655
Podravska125,3158
Osrednjeslovenska219,6268
Koroška2834
Savinjska84,1125
Zasavska19,328
Posavska33,637
Gorenjska87,7100
Goriška48,357
Obalno-kraška44,156
Primorsko-notranjska23,126
Jugovzhodna Slovenija62,370
Glede na sedemdnevno incidenco novih primerov okužb so vse regije izpolnile pogoje za oranžno fazo.

V kolikor bo vlada odločila, da se vsi osnovnošolci vračajo v šole, se bodo naslednji teden v šole vrnili učenci OŠ z območja gorenjske, goriške, primorsko-notranjske, obalno-kraške, osrednjeslovenske, zasavske in dela jugovzhodne regije (občine Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), saj imajo učenci z območja jugovzhodne Slovenije, posavske, savinjske, koroške, podravske in prekmurske regije počitnice.

Glede na to, da vsakemu sproščanju ukrepov sledi precejšnje sproščanje prebivalcev, lahko le upamo, da se šole ne bodo prav kmalu spet zapirale. V zadnjem času se manjša število potrjenih okužb v starejši populaciji, v delovno aktivni populaciji pa je pričakovano najvišje, saj se ta populacija tudi največ giblje.

Karantena in izolacija

Da zaostrovanje ukrepov ne bo ponovno potrebno, je pomembno, da se delež okuženih obdrži pod nivojem, ki bi zahteval ponovno zaostrovanje. Pri tem je še vedno izjemnega pomena poznavanje in upoštevanje karantene in izolacije.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je danes na novinarski konferenci dejala: »Veselimo se padca trenda, toda virus je še vedno med populacijo, stanje ni tako zelo dobro. Ne moremo takoj, ko se stanje malo izboljša, sproščati vsega,« in opozorila, da je zelo pomembno, da ob opažanju kakršnegakoli simptoma covida-19, tudi če se na prvi pogled zdi, da gre le za majhen prehlad,  vendarle gremo na testiranje. S tem, da mislimo, da gre za prehlad in se gibamo naokrog, namreč povzročamo širjenje virusa.

Nekdo, ki zboli ali ima pozitiven test, tudi v primeru, da ne zboli, mora v izolacijo. Zdravnik mu mora odpreti zdravniško odsotnost. Ko smo v izolaciji, je pomembno, da spremljamo spremembo zdravstvenega stanja in o tem obvestimo tudi zdravnika, ki bo odločil, ali potrebujemo nadaljnjo zdravniško pomoč. Tudi doma naj bo okužena oseba ločena od drugih ljudi v gospodinjstvu, pomembna sta higiena in distanca, da se prepreči širjenje okužbe znotraj domačih prostorov.

Izredno pomembna je tudi karantena. V kolikor vemo, da smo bili v visoko rizičnem kontaktu, moramo v karanteno, ki traja deset dni. V tem času ostanemo doma, da se prepričamo, da nismo okuženi. Spoštujemo distanco in higienske ukrepe, da se morebitna okužba ne prenese na druge člane gospodinjstva. Družinski člani osebe, za katero je bil ugotovljen visoko rizični kontakt, so kontakt kontakta in ne sodijo v karanteno, morajo pa v karanteno, v kolikor se izkaže, da družinski član, ki je bil prej v karanteni, zboli.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice