Naprej na vsebino

Obalno-kraška regija ponovno rdeča, a otroci se kljub temu vračajo v šolske klopi

Slab teden nazaj je Inštitut Jožefa Stefana napovedoval, da bomo že v začetku marca v rumeni fazi, kar bi pomenilo, da bi se v šolske klopi vrnili še preostali dijaki in študentje ter bi se po mescih odpravila t. i. nočna policijska ura. Žal se je epidemiološka slika poslabšala in se je vlada včeraj odločila, da obalno-kraško regijo spet uvrsti v rdečo fazo, a ji hkrati pusti določene »ugodnosti«.

V Sloveniji imamo trenutno vsaj 35 primerov angleškega seva in vsaj en primer afriškega seva. Za slednjega se tudi domneva, da je odporen na trenutno znana cepiva. Po besedah mag. Tjaše Žohar Čretnik, direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je v Sloveniji najpogostejša mutacija B 1.258.17, saj je prisotna v kar 78,5 odstotka. Kakšne lastnosti ima ta mutacija, še ni raziskano, a eden izmed dveh raziskovalcev poroča, da naj bi se ta mutacija širila hitreje, kar pa je nekako logično, glede na to, da je najpogosteje prisotna, vsaj v Sloveniji.

Večina ukrepov se podaljšuje še za teden dni

Po predstavitvi dejanskega epidemiološkega stanja v državi in po nasvetu strokovne svetovalne skupine se je vlada včeraj odločila, da še ni čas, da se sproščajo novi ukrepi. Glede na trenutno stanje posameznih regij se je celo odločila, da obalno-kraško regijo uvrsti v rdečo fazo.

Do 5. marca se podaljšujejo naslednji odloki:

 • Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode,
 • Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom,
 • Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe,
 • Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah,
 • Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja.

Torej, ne glede na regijo se nič ne spremeni pri izvajanju verskih obredov, pri ponujanju kulturnih in kinematografskih storitev, pri obveznem nošenju mask (maske so obvezne v zaprtih javnih prostorih, na prostem, če ne morete zagotoviti razdalje treh metrov ali ne gre za člane istega gospodinjstva, v vseh prevoznih sredstvih, če ne gre za člane istega gospodinjstva), pri obvezni namestitvi razkužil za roke in predvsem na področju šolstva.

V vrtec in šolo se tako lahko vrnejo vsi ZDRAVI vrtčevski otroci in osnovnošolci, dijaki zaključnih letnikov ter dijaki in študenti na prakso in laboratorijske vaje pa vsi tisti otroci, ki obiskujejo šole in zavode za otroke s posebnimi potrebami.

Omejitve v obalno-kraški regiji

V obalno-kraški regiji pa se poleg obstoječih izjem pri ponudbi in prodaji blaga in storitev potrošnikom, za delovanje katerih ni pogoj opravljen test, dovoli obratovanje tudi v sledečih dejavnostih pod pogojem izvedbe tedenskega testiranja:

         prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego     in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,

 • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,  kmetijske prodajalne,
 • specializirane prodajalne z otroškim programom,
 • prodajalne s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga,
 • tržnice,
 • premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,
 • trafike in kioski za prodajo časopisov in revij,
 • druge servisne delavnice s površino do 400 m2 in storitve izdelave, vzdrževanja in montaže,
 • storitve nepremičninskega posredovanja,
 • storitve higienske nege (npr. storitve frizerskih salonov, kozmetične dejavnosti, pedikura, manikura, dejavnosti za nego telesa),
 • individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
 • storitve salonov za nego živali.

Odlok pa predvideva še spremembo pri veljavnosti testa za tiste, ki so se že testirali. Testi po novem ne smejo biti starejši od 48 ur, kar je drugače od prejšnjih odlokov, ki so določali starost testa na največ 24 ur.

Odloki pri javnem prometu

Tudi odloki na področju javnega prevoza ostajajo v osnovi enaki, le da se morajo sedaj enkrat tedensko testirati vsi vozniki in spremljevalno osebje. Torej taksisti, vozniki avtobusov, strojevodje in spremljevalno osebje na vlaku.

Tudi v avtošolah je sedaj obvezno testiranje enkrat na teden.

Čez vikend poostren nadzor na smučiščih

Tako Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata kot Tomaž Pečjak, namestnik generalnega direktorja policije, poročata o tem, da se slika neupoštevanja odlokov iz tedna v teden bistveno ne spreminja. Se pa je v zadnjem času nekoliko povečalo število izdanih opozoril v zvezi z neuporabo ali nepravilnim nošenjem zaščitnih mask.

Ne pozabite, da delno sproščanje ukrepov še ni razlog za to, da pozabite na najbolj osnovno zaščito – masko. Hkrati pa to, da ste že preboleli covid-19 ali ste bili celo cepljeni z obema odmerkoma, še ne daje zagotovila, da virusa ne boste širili ali mogoče zboleli za katerim izmed trenutno bolj agresivnih sevov.

Deana Potza pa je izpostavila, da ponovno zaznavajo povečano število groženj inšpektorjem. Gre tako za objave na socialnih omrežjih kot tudi za neposredne grožnje na terenu. Vsi primeri oviranja inšpekcijskih nadzorov bodo brez izjeme predani organom pregona.

Tomaž Pečjak pa opozarja, da se bo vlada po vsej verjetnosti odločila omejiti prehajanje v obalno-kraško regijo, in poziva ljudi, da naj čez vikend ne planirajo obiska obale. Prav tako pa se napoveduje poostren nadzor na vseh smučiščih.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice