Skip to content

Bitcoini – kako jih kupiti in kako je z obdavčitvijo?

Že pred pojavom pandemije so se začeli kazati nekateri trendi, kaj lahko pričakujemo na področju bančništva in financ v prihodnje, z njenim prihodom pa so se začele nekatere spremembe na tem področju še hitreje odvijati.

Zaradi ukrepov, ki so bili sprejeti za zajezitev širjenja virusa, se je povečalo povpraševanje po brezstičnem plačevanju in digitalnem denarju. Zaradi vse večje negotovosti na globalnih finančnih trgih se vse več tradicionalnih investitorjev odloča za preusmeritev na trgovanje s kriptovalutami.

Preberite tudi:

Zakaj so kriptovalute pomembne in kaj ponujajo?

Kriptovalute: »Če se sliši predobro, da bi bilo res, potem zelo verjetno je!«

Nakup kriptovalut

Prvo pravilo, ko se odločate za nakup kriptovalut, je, da vanje investirate le tolikšen znesek, kot bi ga lahko pogrešali. Gre namreč za precej nestanoviten trg s številnimi padci in vzponi. Ti so še posebej izraziti pri bitcoinu. Zmaga zato nikoli ni zagotovljena.

Postopek nakupa bitcoina je lahko za začetnike precej zahteven. Najprej je treba izbrati platformo, prek katere bomo vložili sredstva v digitalne valute, in se vanjo registrirati. Ena izmed enostavnejših in preglednejših je Avatrade, registracijo lahko izvedete brezplačno. Ustvariti je treba svoj račun in vnesti nekaj osnovnih podatkov.

Za vnos podatkov je obvezno osnovno znanje angleščine, sicer pa vas sistem sam vodi po korakih. Med drugim je treba izbrati tudi način plačilnega sredstva. V naslednjem koraku kliknete na seznam številnih trgov, v katere je mogoče investirati. Smiselno je, da nekaj časa spremljate dogajanje na trgu kriptovalut.

Tako boste lahko sprejeli boljšo odločitev, ko se boste odločili za investiranje. Spremljate lahko podrobno statistiko vseh valut, delnic in drugih trgov, v katere je mogoče investirati.

Dejstvo je, da trgovanje in rudarjenje s kriptovalutami v trenutni situaciji ni optimalno urejeno.
Dejstvo je, da trgovanje in rudarjenje s kriptovalutami v trenutni situaciji ni optimalno urejeno.
Vir slike: Pixabay

Trgovanje s kriptovalutami ni urejeno v zadostni meri

Dejstvo je, da trgovanje in rudarjenje s kriptovalutami v trenutni situaciji ni optimalno urejeno. Tako lahko določena oseba s kriptovalutami zasluži precejšen dobiček, pri tem pa ne bo plačala davka od dobička iz kapitala od odsvojitve virtualnih valut.

Finančna uprava med drugim ne vodi statistike, koliko davkov je plačanih z naslova trgovanja s kriptovalutami. Prav tako se ločeno ne evidentira dohodkov fizičnih oseb. Podatki o dobičkih pri trgovanju s kriptovalutami so vključeni v obračun kot princip samoobdavčitve, pri čemer vsebina prihodkov ni razvidna.

Ponudnikom kriptovalut ni treba izpolnjevati osnovnih pogojev iz finančnih dejavnosti, trgovanje s kriptovalutami pa lahko hitro postane sredstvo za izogibanje plačevanju davkov.

Če se posameznik ukvarja s trgovanjem s kriptovalutami kot fizična oseba brez registrirane dejavnosti, lahko zasluži precejšnje zneske, vendar ji pri tem ne bo treba plačati davka od dobička iz kapitala od odsvojitve virtualnih valut.

Če pa se oseba trgovanja s kriptovalutami loti v okviru opravljanja registrirane dejavnosti, se davčna osnova od dohodka iz dejavnosti ugotavlja z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov ali z upoštevanjem normiranih prihodkov. Fizična oseba je hkrati tudi zavezanec za plačilo prispevkov za socialno varnost, kot je pojasnjeno na spletni strani Finančne uprave RS.

Davčna obravnava dohodkov, ki jih dosegajo fizične osebe s poslovanjem s kriptovalutami, je sicer določena z Zakonom o dohodnini. V njem je opredeljeno, kdaj davčni organ dohodke iz poslovanja z virtualnimi valutami opredeli kot dohodke, ki so oproščeni plačila dohodnine, kdaj kot dohodke iz dejavnosti in kdaj kot druge dohodke.

Največja tveganja v zvezi s kriptovalutami

Finančna uprava RS je izpostavila nekatera največja tveganja v zvezi s kriptovalutami. V določenih primerih je obvezna registracija dejavnosti, sicer gre za delo na črno. Tveganja se poleg tega lahko pojavljajo tudi pri ugotavljanju davčnega rezidenstva tujih pravnih subjektov, ki dejavnost opravljajo v Sloveniji oziroma imajo sedež poslovodstva v povezavi s posli trgovanja z virtualnimi valutami in storitvijo menjalnih platform virtualnih valut.

Nepravilnosti se lahko pojavijo pri obdavčitvi davka od dohodkov pravnih oseb, pri oddaji davčnih obračunov ali pa če niso bili evidentirani prihodki za izvedene dobave blaga in storitve, ki so bile plačane z virtualnimi valutami. V povezavi z opravljanjem dejavnosti in izplačevanjem dohodkov se lahko tveganja pojavijo tudi pri nepravilnosti in pravočasnosti obračunavanja drugih obveznih dajatev.

Finančna uprava med drugim ne vodi statistike, koliko davkov je plačanih z naslova trgovanja s kriptovalutami.
Finančna uprava med drugim ne vodi statistike, koliko davkov je plačanih z naslova trgovanja s kriptovalutami.
Vir slike: Pixabay

Se v prihodnje obeta regulacija trga s kriptovalutami?

Problem kriptovalut je v tem, da niso regulirane. Nad njimi nima nadzora nobena centralna banka niti država. Pojavljajo se sicer čedalje glasnejše težnje po ureditvi sistema regulacije virtualnega premoženja na globalni ravni. Da bi bil ta cilj realiziran, bi se morale v zvezi s tem dogovoriti države po vsem svetu. Na ravni Evropske unije potekajo čedalje resnejše razprave o potrebah po tem, da bi imela Evropska centralna banka nadzor nad tem področjem.

Na tem področju se spremembe obetajo tudi v Sloveniji. Medtem ko do sedaj fizične osebe iz naslova trgovanja s kriptovalutami niso bile obdavčene, pa naj bi v letu 2022 prišlo do preobrata. Obeta se namreč 20-odstotna obdavčitev dobičkov teh oseb. Predlaga se, da bi se kot osnovo vzela razlika med vrednostjo nakupa kriptovalute in izplačilom na račun.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Batman
Batman
3 years ago

Kaj bi v praksi pomenila uvedba davka v 2022? Bo 20% veljalo za vse dobičke pridobljene od 2022 naprej? Ali tudi celotna razlika nabavne in prodajne cene kriptovalute, ki si jo npr. kupil v 2018 ali prej?

Rečeno drugače, se splača vse kriptovalute začasno pretvoriti v € konec 2021 in jih nato ponovno kupiti v začetku 2022, ter si s tem občutno zmanjšati davčno osnovo v prihodnosti?

Prijava na e-novice