Naprej na vsebino

Odziv Zbora za republiko o aktualnem političnem dogajanju v EU

Evropska ljudska stranka ima v Evropskem parlamentu največ poslancev. Z izstopom Fidesza iz poslanske stranke pa so se mnogi začeli spraševati, ali je to začetek konca stranke, katere prvotni člani so zasnovali Evropsko unijo.

Težava je sicer kompleksnejša in izhaja ravno iz raznolikosti vseh držav članic, a v zadnjem času tudi iz nerazumevanja posebnosti nekaterih držav članic, tudi Slovenije. Čeravno se je večina evropskih držav že rešila okov komunizma, so na drugi strani države, ki še vedno bijejo to bitko.

V luči razumevanja tega in pobude, da EPP le ne bi hodila po poti razhoda, se v Zboru za republiko s pismom obračajo na vodstva Evropske ljudske stranke, Fidesza in strank, ki so članice EPP. Pismo si lahko v celoti preberete v nadaljevanju.

Zbor za republiko

Inštitut za analize in dialog

Ljubljana, Slovenija

Vodstvom

  • Evropske ljudske stranke
  • madžarske stranke Fidesz
  • strankam, ki so članice EPP

Zadeva:

Odprto pismo Evropski ljudski stranki in njenim članicam

Spoštovani!

Zbor za republiko kot nevladna organizacija slovenskih intelektualcev iz tradicionalno-liberalnega miselnega kroga Evropske ljudske stranke se ob zadnjih dogodkih v zvezi z napovedanim izgonom (oziroma izstopom) madžarskega Fidesza iz EPP sprašujemo:

1. Ali EPP izgublja občutek za pluralnost in spoštovanje različnosti med evropskimi narodi, saj je Fidesz glede na njegov volilni rezultat najbolj avtentičen predstavnik madžarskega naroda?

2. Ali EPP prevzema agendo evropskega levičarstva, ki je vse bolj sovražno nastrojeno proti klasični evropski, to je grško-krščanski kulturi, in do vseh, ki spoštujejo tudi svojo evropsko in svojo narodnostno identiteto?

3. Ali EPP ni več sposobna razumeti narodov, ki jih je tako dolgo dušila komunistična diktatura in ki še vedno nosijo breme teh posledic?

4. Ali so res že izčrpane vse možnosti pogovorov, ki temeljijo na demokratičnem spoštovanju sogovornika in na zavedanju o resnosti vprašanja, saj bi odhod Fidesza oslabil tudi EPP in s tem celotno družino tradicionalno desnih strank, ki so konstitutivni temelj EU?

Želeli bi verjeti, da so v celotni družini EPP še vedno prisotni pogum, tolerantnost in dobronamernost, ki so omogočili, da se je Nemčija po drugi svetovni vojni osvobodila nacizma, po padcu Berlinskega zidu pa še komunizma. Želeli bi verjeti, da vsaj EPP razume nekdanje komunistične države, ki se še vedno skušajo osvoboditi globoko zakoreninjene komunistične miselnosti in nedemokratičnih metod političnega dela. In da pri tem lahko računajo na podporo EPP tudi takrat, ko jih nekateri domači mediji in novinarji, ki svobodo govora razumejo kot svobodo laži, neutemeljeno sramotijo prek tujih medijev, ki slepo nasedajo njihovemu potvarjanju resničnosti.

Želeli bi verjeti, da EPP z vsemi njenimi članicami še vedno povezuje duh Schumana, Adenauerja in de Gasperija, ki se kaže v pogumu, tolerantnosti in modrosti.

Bojimo se, da če bo EPP stopila na pot notranjega razkroja, bo s tem na široko odprla vrata tujim kulturam in ideologijam, ki niso zrastle iz grško-krščanske kulture, na kateri temelji agenda o človekovih pravicah ter človekovem dostojanstvu in svobodi.

Ljubljana, 10. marec 2021

France Cukjati,

predsednik Zbora za republiko      

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Marija Podobnik
Marija Podobnik
1 year ago

Odlično! Najlepša hvala!

Prijava na e-novice