Naprej na vsebino

Imenovanje Čuša na mesto državnega sekretarja MGRT predstavlja tudi krepitev gibanja Povežimo Slovenijo

Predsednik stranke Zeleni Slovenije Andrej Čuš je postal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).  Na položaj ga je na današnji seji imenovala vlada, mandat pa Čuš nastopi 20. marca. Njegovo pismo ob imenovanju na mesto državnega sekretarja, v katerem je poudaril tudi, da si želi, da bi se v slovenski politiki več pogovarjali o vsebinah in manj o ljudeh, v celoti navajamo v nadaljevanju prispevka.

Kljub mladim letom je nabral že veliko izkušenj

Andrej Čuš se je rodil 29. julija 1990 v Mariboru. Diplomiral je na fakulteti za uporabne družbene študije ter pridobil naziv magister medkulturnega menedžmenta, trenutno je v fazi zaključevanja doktorskega študija.

V šolskem letu 2008-2009 je postal predsednik Dijaške organizacije Slovenije, leta 2009 pa tudi član sveta vlade za mladino. Kot študent je prevzel vodenje lokalne študentskega kluba in bil aktiven v več mladinskih organizacijah.

Na parlamentarnih volitvah 2011 je prvič kandidiral za poslanca v DZ RS, dve leti pozneje pa je v DZ kot član SDS vstopil kot nadomestni poslanec. Za poslanca je bil ponovno izvoljen na parlamentarnih volitvah 2014. Pri svojem delu v parlamentu je največjo pozornost namenjal področju trajnostnega razvoja, zelenim tehnologijam, pobudam mladih in skladnemu regionalnemu razvoju.

Imenovanje na mesto državnega sekretarja predstavlja podporo prizadevanjem po večjem povezovanju in sodelovanju

Kot je sam dejal, imenovanje na mesto državnega sekretarja po njegovem mnenju daje tudi podporo prizadevanjem po večjem povezovanju in sodelovanju v slovenski politiki, kar so predstavili skozi pobudo Povežimo Slovenijo, katere vezni člen so tudi Zeleni Slovenije in katerega koordinatorka je podpredsednica Zelenih Slovenije dr. Nada Pavšer.

Predsednik SLS, ki je enakovreden člen gibanja Povežimo Slovenijo, Marjan Podobnik, je na Facebooku ob novici o imenovanju Čuša na mesto državnega sekretarja zapisal: »Iskrene čestitke za državotvoren in pogumen korak k soustvarjanju čim boljše, ljudem in okolju prijazne države. S tem imenovanjem se krepi tudi gibanje Povežimo Slovenijo. Krepijo pa se tudi vezi med različnimi strankami, skupinami in posamezniki, ki sestavljamo gibanje, ki bo oblikovalo skupno listo za parlamentarne volitve.«

Ob imenovanju za državnega sekretarja na MGRT

Spoštovani,

v zadnjih letih, odkar nisem več profesionalno prisoten v slovenski politiki, so me številni spraševali, če se bom še kdaj vrnil, a temu nisem bil najbolj naklonjen.

Po tem, ko smo na zadnjih volitvah s stranko Zeleni Slovenije dosegli dober odstotek glasov in se tako nismo uvrstili v Državni zbor RS, smo s številnimi zelenimi akcijami in pobudami naših članov in simpatizerjev opozorili nase in sprožili določene premike v slovenski družbi. A sam zelo dobro vem, da največje premike lahko narediš takrat, ko si v položaju, ki ti omogoča, da zamisli tudi aktivno realiziraš.

Pred dnevi je minilo leto dni od razglasitve epidemije, ki je močno zarezala v naša življenja in nas prisilila v spremembo naših navad in načina življenja. S posledicami epidemije se že soočamo, naloga nas vseh pa je, da po naših najboljših močeh prispevamo k čimprejšnjemu povratku nazaj v normalno življenje ter k čim hitrejši odpravi vseh negativnih posledic. Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na varstvo našega okolja in trajnostno urejanje prostora. Varovanje našega planeta mora namreč biti naša osnovna vrednota. Torej tista podstat, na kateri moramo graditi vse javne politike.

Pred časom sem s strani podpredsednika Vlade RS in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška bil povprašan, če sem pripravljen aktivneje pristopiti k reševanju težav v Sloveniji in kot predsednik Zelenih Slovenije prevzeti mesto državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za področje zelenih tehnologij in pobude mladih. Drži, najlažje bi bilo zamahniti z roko in zavrniti povabilo. A tega si ne bi nikoli odpustil. Zakaj?

Prvič po 27 letih bo v slovenski vladi sodeloval predstavnik kakšne od zelenih strank. Si predstavljate koliko let smo čakali, da predstavnik zelene stranke prevzame kakšno od najodgovornejših mest v naši državi? Predolgo. Z mojim imenovanjem na mesto državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je zelena politika v Sloveniji dobila močnega zagovornika, ki se ne bo obračal stran od problemov, temveč bo na njih glasno opozarjal, hkrati pa v sodelovanju z vsemi deležniki tudi predlagal realno izvedljive rešitve. Zavedam se, da je do konca mandata le še leto in pol, a menim, da je to dovolj časa, da na tem položaju pustim svoj pečat.

Kdor me pozna, dobro ve, da sem bil v politiki predvsem človek terena in iskrenega stiska rok, ob tem pa sem vedno podpiral dobre predloge tako na državnem kot tudi lokalnem nivoju. Ne glede na to, kdo je bil predlagatelj. Želim si, da bi se v slovenski politiki več pogovarjali o vsebinah in manj o ljudeh.

Kot državni sekretar bom velik del svojih naporov posvetil izzivu, s katerim se soočajo vse zelene stranke v Evropi, in sicer dilemi med gospodarskim razvojem in varovanjem okolja.

Moj cilj, in cilj Zelenih Slovenije je ta, da uspemo najti pravo ravnotežje med ustvarjanjem konkurenčnega gospodarskega okolja in varovanjem naše narave in planeta. Če želimo zagotoviti čim večjo blaginjo, moramo torej stremeti k razvoju, a ta mora biti trajnosten, pameten in digitalen. Samo na takšen način bomo namreč uspeli ohraniti kakovostno življenje za prihodnje generacije.

Današnje imenovanje si štejem kot veliko priznanje mojemu delu v slovenski politiki od srednje šole pa do danes. Leta 2018 sem kot predsednik Zelenih Slovenije kandidiral na državnozborskih volitvah, da bi kaj spremenil. Sedaj sem dobil priložnost, da ne kritiziram, temveč aktivno pristopim k reševanju težav sedanjosti in prihodnosti.

Imenovanje na mesto državnega sekretarja daje tudi podporo prizadevanjem po večjem povezovanju in sodelovanju v slovenski politiki, kar smo predstavili skozi pobudo Povežimo Slovenijo.

Čaka nas veliko dela. Hvala vsem, ki ste mi na moji poti stali ob strani in mi stojite še danes. Dal bom vse od sebe, da vas ne razočaram.

Lep pozdrav,

Andrej

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice