Skip to content

Pozor, prihajajo klopi

Vbod klopa je za človeka nevaren, saj lahko klop prenaša več bolezni, pri nas predvsem klopni meningoencefalitis in limsko boreliozo. Kako se zaščititi?

Prihaja pomlad, z njo pa klopi. Dnevi so daljši in toplejši, vse raje in pogosteje zahajamo v naravo, nevarnost, da staknemo klopa, pa je velika. Slovenija sodi med najbolj ogrožene države v Evropi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningoencefalitisa. Pri nas je najbolj razširjen klop vrste Ixodes Ricinus. Pri nas klopi poleg klopnega meningoencefalitisa prenašajo tudi limsko boreliozo. Vsi niso okuženi, a pred njimi se je vsekakor treba učinkovito zaščititi.

Preberite tudi:

Klopi so lahko zelo nevarni

Kje se nahaja največ klopov?

V Sloveniji je največ klopov v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in na vrtovih. Do nadmorske višine 600 metrov jih je lahko veliko, nekoliko manj jih je v krajih z višjo nadmorsko višino. Aktivni postanejo predvsem, ko se poviša temperatura tal; mila zima in vlažna pomlad njihovo aktivnost pospešujeta. Nevarnost okužbe s klopi traja približno od februarja do novembra.

Pri nas so klopi okuženi s klopnim meningoencefalitisom na določenih geografskih območjih. V letu 2018 je bilo po podatkih NIJZ prijavljenih 153 primerov klopnega meningoencefalitisa, kar je več kot v prejšnjih letih. Okuženost klopov z meningoencefalitisom je najpogostejša v gorenjski regiji, ki ima po navadi najvišjo incidenčno stopnjo, sledi ji območje Koroške, nato pa ljubljanska regija.

Limska borelioza je najpogostejša nalezljiva bolezen, ki jo prenašajo klopi v Sloveniji. V letu 2018 je NIJZ preštel 7543 bolnikov z limsko boreliozo.

Razširjenost klopnega meningitisa.
Razširjenost klopnega meningitisa.
Vir slike: Žurnal24.si

Od vboda do okužbe

Klop poišče primerno mesto na človeški koži, kjer svoj rilec zarije globoko vanjo. Klopov vbod ne povzroča bolečine, ker ima njegova slina anestetični učinek, zaradi česar vbodov pogosto sploh ne opazimo. Če je klop okužen z virusom meningoencefalitisa in povzročiteljem limske borelioze, med sesanjem krvi na svojega gostitelja prenese tudi povzročitelja bolezni. Po vbodu okuženega klopa ne pride zmeraj tudi do okužbe, a za učinkovito zaščito je treba ravnati, kakor da so vsi klopi okuženi in nas lahko okužijo. Okužba lahko poteka tudi asimptomatsko, brez bolezenskih znamenj.

Kako preprečiti vbod?

Pri preživljanju prostega časa v naravi je pomembno, da nosimo oblačila, ki pokrijejo čim večji del naše kože (npr. majice in hlače z dolgimi rokavi, višje nogavice, rute …) in ki so svetle barve, da na njih klope lažje opazimo. Namazati se je treba z repelentom, ki s svojim vonjem klope odganja. Vsakokrat, ko se vrnemo iz narave, pregledamo vse svoje telo (tudi lasišče) in oblačila. Oblačila stresemo zunaj domovanja, sicer klopi zlezejo na tla, ostanejo znotraj našega doma in nas z lahkoto pičijo kasneje. Najbolje je, da se takoj oprhamo in si umijemo lase, oblačila pa operemo.

Kako klopa odstraniti?

Če opazimo, da se nam je klop prisesal, ga je treba čim prej odstraniti s pomočjo koničaste pincete. Z njo ga primemo čim bližje površini kože in ga z enim gibom izvlečemo. V primeru, da del klopa ostane v koži, ga poskusimo odstraniti. Pri tem ne smemo uporabljati olja, krem, petroleja ali drugih mazil. Skušajmo ga izvleči celega s pomočjo temu namenjenih odstranjevalcev. Obstajajo posebne pincete, dvoglave vilice in »lasso« zanke za odstranjevanje klopov, s katerimi oprimemo klopov trup.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je najučinkovitejša zaščita

Pred klopnim meningoencefalitisom se je najbolje zaščititi s cepljenjem. Potrebni so trije odmerki cepiva proti klopnem meningoencefalitisu, cepljenje pa je nato treba na pet let obnavljati. Cepiti se je mogoče pri osebnem zdravniku ali v cepilnih ambulantah NIJZ.

Cepiva, ki bi preprečilo limsko boreliozo, ni, zato jo zdravimo z antibiotiki, potrebna pa je mikrobiološka potrditev okužbe v čim zgodnejši fazi razvoja bolezni. Zato je treba bolezen prepoznati zgodaj.

Pomladi je treba poskrbeti za zaščito pred klopnimi boleznimi.
Pomladi je treba poskrbeti za zaščito pred klopnimi boleznimi.
Vir slike: Sos-klop.si

Potek klopnega meningoencefalitisa

Približno en teden do 14 dni po okužbi, ko virus preide v krvni obtok, se prične prva faza bolezni, z njo pa težave, podobne gripi: slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, bruhanje, bolečine v hrbtu in diareja. Ta traja do šest dni, sledi prosti interval, trajajoč med enim in štirinajstimi dnevi, ko imajo bolniki manj težav. Druga faza se začne, ko virus preide v možgane, znaki pa so povišana temperatura, močan glavobol, slabost, bruhanje, tresavica, težave z mišljenjem, motnje zavesti ali celo ohromitev dihalnih mišic. Posledice, ki jih utrpi bolnik, so lahko trajne in velikokrat je potrebno dolgotrajno bolnišnično zdravljenje.

Potek limske borelioze

Borelioza poteka v treh fazah; v prvi (od 3 do 32 dni po vbodu) se pojavijo spremembe na koži, kot so neboleča okrogla rdečina, ki se širi in se oblikuje v kolobar. Takšnih kolobarjev je lahko tudi več, možno pa je, da jih sploh ni. V drugi in tretji fazi, ki lahko nastopita tudi več mesecev ali let po okužbi, se pokažejo znaki prizadetosti številnih organov ali organskih sistemov, kot na primer kože, živčevja, sklepov, mišic, kosti in srca.

V primeru okužbe je treba čim prej obiskati zdravnika

Če sumimo na okužbo z eno od naštetih bolezni, ki ju prenašajo klopi, je obisk zdravnika nujen, saj je potrebno antibiotično zdravljenje. A tudi takojšnje antibiotično zdravljenje nam popolnoma ne zagotovi preprečitve razvoja bolezni, zato je treba še dolgo opazovati in spremljati razvoj simptomov.

Tudi vaši ljubljenčki potrebujejo zaščito pred klopi.
Tudi vaši ljubljenčki potrebujejo zaščito pred klopi.
Vir slike: Mojpes.com

Bodite pozorni na klope pri domačih živalih

Klopi prenašajo štiri bolezni, ki resno ogrožajo zdravje naših domačih živali, zato je zelo pomembno, da po vsakem sprehodu pregledamo dlako naših psov in mačk ter morebitne klope odstranimo. Odstranitev klopov pri psih je najučinkovitejša s posebno pinceto. V dlaki hišnih ljubljenčkov se pogosto najdejo tudi neprisesani klopi, ki so nevarni tudi za lastnike. Zato je pomembno, da živali zaščitimo z repelenti, posebnimi ovratnicami in ampulami.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice