Skip to content

Računalniške osnove: Kako ustvariti brezplačno stran na WordPress.com

Imate poslovno idejo, pa nimate denarja za spletno stran? Spletna stran, blog je v času digitalizacije nujno zlo, zato smo za vas pripravili prispevek, kjer vam bomo predstavili eno izmed premnogih oblik oblikovanja brezplačnega bloga, strani na WordPress.com platformi.

WordPress je najbolj razširjen sistem za postavljanje vseh vrst spletnih strani, vendar je zelo velika razlika med WordPress.com in WordPress.org. Ena izmed ključnih razlik je v gostovanju.

Preberite tudi:

Prednosti, ki jih nudi spletna trgovina podjetnikom

Kaj sploh je gostovanje?

Vse spletne strani na svetu so nekje shranjene na posebnih strežnikih, ki so preko hitre povezave stalno povezani v splet. Torej zakup gostovanja pomeni zakup prostor na takšnih strežnikih za vašo spletno stran.

Pri WordPress.org morate za gostovanje poskrbeti sami, medtem ko WordPress.com gostovanje že omogoča. Zaradi tega je izjemno primeren za bloge in preproste spletne strani. Prav tako je postavitev bloga ali preproste spletne strani na WordPress.com izjemno hitra in enostavna.

Registracija in začetek

Najprej odprete spletno stran na povezavi https://wordpress.com/ in kliknete na »Start your website«.

Odpre se vam zaslon na katerem moramo opraviti registracijo s pomočjo uporabniškega imena, e-poštnega naslova in gesla. Registracijo lahko opravite tudi s pomočjo Google ali Apple računa.

Pri naslednjem koraku izberete domeno spletne strani oziroma bloga. Domena je spletni naslov preko katerega bodo druge osebe našle vaš blog (»www.wordpress.com« je domena). Izberete željeno domeno in jo potrdite s klikom.

Pomembno! Pogoj za brezplačno spletno stran oziroma blog je, da izberete domeno, ki bo vsebovala tudi ime wordpress, npr. »www.izbranadomena.wordpress.com«.

Pri naslednjem koraku se vam bodo prikazale možnosti plačljivih paketov za spletno stran. S plačljivimi paketi boste pri urejanju strani imeli več funkcij pri oblikovanju, a jih vedno lahko dokupujete s t. i. »plugini« (vtičniki). Izberete si brezplačno domeno in kliknete na gumb »start with a free site«. Plačljiv paket si lahko izberete kadarkoli v prihodnosti.

Stran je pripravljena, ko se vam prikaže spodnji zaslon:

Prilagoditev in urejanje

Na začetku bo vaša stran izgledala nekako takole:

Novo ustvarjeni blog ali preprosto spletno stran lahko prilagodite marsikaterim vašim željam. Na spodnji sliki vidite, da imate na desni strani seznam stvari, ki jih morate urediti pred objavo.

Prva dva koraka sta že odkljukana, saj ste stran že ustvarili ter jo tudi poimenovali.

Začnite z naslednjim korakom – urejanje strani »Domov«. To je prva stran vaše

 strani, kamor bodo prišli vsi, ki bodo kliknili na vašo povezavo. Kliknete na »Edit homepage«.

Odpre se vam prva stran v urejevalnem načinu.

Zdaj lahko po želji spremenite besedila, slike, postavitve nove elemente … Možnosti je veliko.

Za urejanje besedila samo kliknete na besedilo, ki ga želite spremeniti, in obstoječe besedilo pobrišete oziroma napišete svoje besedilo.

Za urejanje zavihkov kliknete na željeni zavihek in odprejo se možnosti za urejanje. Spremenite lahko povezavo, na katero naj vas pelje po kliku nanj. Spremenite lahko tudi barvo in obliko ter besedilo, ki je v zavihku.

Za spreminjanje slike v ozadju, kliknete najprej nanjo, potem pa na zavihek »Replace« in izberete sliko, ki ji želite.

Povsod, kjer vidite kvadratek z znakom plus, lahko dodate elemente strani.

Elementi strani so besedila, slike, video posnetki, zavihki, seznami …

Po zaključku urejanja stran shranite ter dokončate še ostale korake na prej omenjenem seznamu, ki vključujejo tudi potrditev e-poštnega naslova in podobno.

Tema spletne strani

V kolikor vam trenutna postavitev bloga ni všeč, ali pa želite kakšno dodatno idejo glede oblike, lahko izberete drugo temo. WordPress brezplačno ponuja veliko različnih tem za vse tipe blogov in strani.

Na nadzorni plošči se z miško pomaknete na polje »Videz« (na levi strani) in kliknete zavihek »Teme«.

Pobrskate po temah, ki so na voljo, ter kliknete na izbrano temo.

Kliknete na »Activate this design«. Odpre se vam okno, kjer lahko izberete ali želite ohraniti trenutno vsebino, ali želite, da se skupaj s temo prenese tudi »demo« vsebina.

Če do zdaj še niste urejali vsebine, izberete demo vsebino, če pa ste že vnesli kakšno pomembno besedilo ali sliko, pa izberete, da se vsebina ohrani.

Nova tema je s tem nastavljena. Kliknemo lahko še na zavitek »Edit homepage« in uredite vsebino.

Pisanje člankov za naš blog

Blog seveda ne more biti končan brez vaših prispevkov, ki jih lahko dodate na zelo enostaven način.

V zgornjem desnem kotu strani samo kliknete na zavihek »Napiši« in že lahko ustvarite nov prispevek.

V urejevalniku, ki se vam odpre, lahko dodate in uredite naslov, besedilo, slike ter vse ostale elemente, ki so na voljo na izbrani temi.

Tako lahko popolnoma brezplačno ustvarite preprosto spletno stran ali blog v WordPressu. Sčasoma, ko se bo spletna stran širila, lahko seveda zakupite kakšen plačljiv paket, ki omogoča več funkcij, vendar je za začetek brezplačni paket odlična izbira. Na takšen način lahko pridobite izkušnje z uporabo WordPressa ter obenem postavite lično in uporabno spletno stran.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice