Naprej na vsebino

Eno leto brez gledališča

27. marec je svetovni dan gledališča in že drugič zapored bodo gledališča tega dne zaprta. Na ogled vam ponujajo različne spletne predstave.

Epidemija je pred kratkim praznovala svojo obletnico, med dejavnostmi, ki pa se že leto dni ne morejo izvajati tako, kakor bi se morale, pa je gotovo tudi gledališka. Tesno povezana s prostorom, energijo, stikom, obrazi in vsem, brez česar živimo že več kot eno leto, je gotovo tudi ena najbolj prikrajšanih umetniških panog, saj se je v pravem pomenu ne da preseliti v spletno okolje.

Preberite tudi:

Nekateri vodilni mediji ustvarjajo politično klimo v Sloveniji

Pojdite v gledališče. Masko čez usta, a ne čez oči.

Slovenska gledališča so se preselila v spletno okolje, a spletna izkušnja gledališča ni enaka izkušnji v živo.
Slovenska gledališča so se preselila v spletno okolje, a spletna izkušnja gledališča ni enaka izkušnji v živo.
Vir slike: Napovednik.com

Eno leto brez katarze

Gledališče je bilo od njegovega samega začetka namenjeno povezovanju ljudi – tako fizičnemu kakor psihološkemu. Že v antiki in kasneje v srednjem veku ter v modernejši zgodovini so tako v Evropi kakor pri azijskih in afriških civilizacijah  gledališke uprizoritve venomer predstavljale spektakel, ki je bil vezan na prostor izvedbe in v katerega so zahajali najrazličnejši ljudje, ki so tamkaj začutili nekaj skupnega.

Namen gledaliških predstav je bil v vseh navzočih s pomočjo scene, emocij in neposredne komunikacije zbuditi neke emocije ali spoznanja, doživljaj pretresljivega občutja, ki mu pravimo katarza. Ker močna emocija, ki je posledica fizične navzočnosti ob prepričljivi odrski situaciji, ni ista, če predstavo gledamo na majhnem ekranu svojega računalnika, je eden izmed najpomembnejših ciljev gledališča, torej vzbujanje katarze v gledalcih, bolj ali manj nedosežen.

Eno leto brez napredka

Prenos gledališča na splet je bolj boj za njegov obstoj kot dejavnost, ki bi gledališkim umetnikom omogočala njihov razvoj ali prinašala dovoljšen zaslužek za potrebe njihovega razvoja. Kvalitetno izveden prenos v živo je drag, ob tem pa ne kaj prida dobičkonosen, a ker gre za edino obliko nadaljevanja gledaliških zgodb in vzdrževanja stika z občinstvom, so ga skoraj vsa slovenska gledališča v upanju na čim hitrejšo vrnitev v fizični prostor pričela resno izvajati.

Do ponovnega odprtja gledališč si predstave lahko ogledate na spletu.
Do ponovnega odprtja gledališč si predstave lahko ogledate na spletu.
Vir slike: Napovednik.com

Svojim gledalcem ponujajo najkvalitetnejšo vsebino, ki jo v tej situaciji lahko ustvarjajo, a ta začasna »rešitev« ne zadostuje za napredek slovenskega gledališča. V takšni obliki se gledališče v pravem pomenu besede dolgo ne more obdržati.

Eno leto brez posebnih upanj

Slovenska gledališča so se zaprla pred več kot letom dni, s krajšimi intervali odprtja v poletnih mesecih, a od tedaj se niso uvrstila na čakalni seznam za sproščanje ukrepov, ki ga pripravlja Vlada RS. Po poletni sprostitvi ukrepov so se gledališča zapirala med prvimi, a niti to obdobje gledališčem ni prineslo posebnega olajšanja stanja.

Poletje je namreč čas za pripravo nove gledališke sezone, zato večina gledališč za poletje nima pripravljenega programa. Zaostritve ukrepov so se pričele že zgodaj jeseni in že takrat strogo omejevale svobodo gledališča, a tudi dosledno nošenje mask v gledališčih, upoštevanje razdalje, redčenje publike, vzdrževanje higiene prostorov, dosledna uporaba razkužil ter posledično relativno majhne možnosti za okužbo v gledališču niso bila dovolj, da bi vlada v zadnjih mesecih dala priložnost pogovoru o  postopnem odpiranju gledališč.

#odprimogledališča

Slovenska gledališča pričenjajo s kampanjo #odprimogledališča, s katero odločevalske akterje pozivajo k bolj konstruktivnemu dialogu pri iskanju boljših možnosti za vnovično odpiranje gledališč. Lutkovno gledališče Ljubljana pojasnjuje, da težko pristajajo, »da postaja edini prostor izraza uprizoritvene umetnosti virtualni svet spleta, da edino gledalčevo perspektivo določa pogled skozi kamero in da se vrednost /…/ [njihovih] stvaritev presoja skozi število klikov in všečkov.«

Gledališča pričenjajo s kampanjo #odprimogledališča.
Gledališča pričenjajo s kampanjo #odprimogledališča.
Vir slike. Napovednik.com

Do vnovičnega odprtja pa vas vsa slovenska gledališča vabijo k ogledu njihovih predstav prek spleta. V dneh okrog svetovnega dne gledališča so vam na voljo naslednje predstave:

Ne pozabite podpreti tudi manjših lokalnih gledališč, ki v času njihovega zaprtja ponujajo razne spletne vsebine.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice