Naprej na vsebino

Pojdite v gledališče. Masko čez usta, a ne čez oči.

Po tragično prekinjeni gledališki sezoni 2019/2020 v slovenskih gledališčih pričenjajo s sezono 2020/2021. Preverite, kaj si lahko ogledate – in zakaj.

Epidemija je slovenskim gledališkim umetnikom zadala hud udarec. Ker so gledališčniki, glasbeniki in drugi umetniki, ki smo jih v Slovenci že pred začetkom epidemije podpirali bolj nezadostno, morali čez noč prekiniti svojo kulturno-umetniško dejavnost in do neznanega datuma odložiti predstave, ki so jih pripravljali dolgo in skrbno, se je marsikdo od njih zgroženo vprašal, ali v takšnih negotovih in restriktivnih razmerah slovenska umetnost sploh lahko preživi.

Izvajalci so umetnosti skušali pomagati z e-gledališči, prestavljanjem premier in drugimi metodami, ki so slovensko umetnost zgolj ločevale od izumrtja, ne pa je tudi nadomeščale in razvijale.

Ker bo o prihodnosti slovenske odrske kulture odločala predvsem uspešnost prihajajoče sezone 2020/2021, so slovenska gledališča letošnje umetniške programe skrbno zasnovala po načelih slogovne in tematske raznovrstnosti ter z zagotavljanjem visokih umetniških standardov, a niti najvišji standardi in najpopolnejša umetnost ne bosta zadostovala ponovnemu vzklitju slovenske kulture, če bo ta naletela na gluha ušesa.

Smrt ali preživetje slovenske umetnosti – to je predvsem na gledalcih. Bolj kakor kdaj koli prej se je letos treba čim pogosteje kulturno udejstvovati. Ne iz usmiljenja do umetnosti, temveč iz spoštovanja do nje, do sebe in do slovenskega naroda. V skrbi za javno zdravje so kulturne ustanove uvedle omejitve števila gledalcev in obvezno uporabo mask ter razkužila, poskrbele za varnostno razdaljo med sedečimi gledalci in za higienične razmere v kulturnih ustanovah, zatorej lahko gledalci varno in vzajemno negujemo slovensko kulturo.

Preživeti morajo ljudje, to drži kot pribito, a preživeti mora tudi to, zaradi česar je človeku vredno preživeti.

Slaba obiskanost kulturnih prireditev v Sloveniji je žalostna slika, ki izvira že iz časov pred izbruhom epidemije.
Slaba obiskanost kulturnih prireditev v Sloveniji je žalostna slika, ki izvira že iz časov pred izbruhom epidemije.
Vir slike: kpddrava.at

A za mnoge Slovence strah pred okužbo ni tisti dejavnik, ki jih odvrača od kulturnega udejstvovanja; dokaj slaba obiskanost kulturnih prireditev v Sloveniji je žalostna slika, ki izvira že iz časov pred izbruhom epidemije. Zdi se nenavadno, da je ljudi treba vedno znova prepričevati, naj se poslužujejo navdihujočih, izvirnih in zanimivih spektaklov, ki jih ponujajo slovenski in tuji umetniki. Zakaj torej družba zavrača umetnost? Najbrž zato, ker je o njej treba vsaj malo razmišljati. Družba pa ne mara razmišljanja. Ljudje nimajo radi umetnosti, ker jim ta odpira pogled na svetove, ki jih ne poznajo. Ljudje ne marajo nepoznanega. Nekateri skorajda mrzijo umetnost, ker umetnost očita človeške napake. Ljudje pa ne marajo očitkov. Ljudje umetnost sovražijo, ker jim predoča odsev njihovega izkrivljenega, razpadajočega sveta, ki z njimi vred tone naravnost v pogubo. Na ta prizor običajno porečejo, da gre za laž, in pomirjeno sedejo pred domači televizor, na ekranu katerega se je ravnokar začela predvajati nova epizoda Ljubezni po domače.

Ljudje, pojdite v gledališča, še posebej letos, ko naše nemirne duše še kako potrebujejo umetnost in ona nas. Na razpolago imate pester spekter raznovrstnih uprizoritev, med katerimi se bo za vsakogar našla vsaj ena, ki ga utegne nagovoriti. Preverite, kaj se bo gledalo letos.

Lutkovno gledališče Ljubljana

Lutkovno gledališče Ljubljana ponuja predstave v različnih žanrih, ki jih ne najdete nikjer drugod v Sloveniji. V repertoarju sezone 2020/2021 se vrsti nekaj lutkovnih predstav (Mizoginija, Megloprejka ali zgodba o praznini, Moby Dick, Najprisrčnejši velikan, Obisk in Tihožitje), glasbena predstava Čarovnik iz Oza, dramska predstava Rumena luna, senčna predstava Moj dedek je bil češnjevo drevo, predmetno-glasbeni kabaret Kositrni vojak, znanstvenofantastični labirint Zvezdni prah, Simfonična instalacija kinetičnih objektov Sindrom KH in ustvarjalno analogno igrišče, ki se imenuje Peskovnik.

Lutkovno gledališče Ljubljana obljublja nepozabna doživetja tako za otroke kot za odrasle. Da bi izvedeli, katerim starostnim skupinam je namenjena katera predstava in o čem govori, obiščite spletno stran Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Ljudje umetnost sovražijo, ker jim predoča odsev njihovega izkrivljenega, razpadajočega sveta, ki z njimi vred tone naravnost v pogubo.
Ljudje umetnost sovražijo, ker jim predoča odsev njihovega izkrivljenega, razpadajočega sveta, ki z njimi vred tone naravnost v pogubo.
Vir slike: zurnal24.si

SNG drama Ljubljana

SNG drama Ljubljana za letos obljublja vrsto fascinantnih novih predstav, kot so Požigi, Nova rasa, Vse sijajne stvari, Moj mož, Konec igre, Cement, Učinek, Figa, Mati in Škorpijon. Znani obrazi najboljših slovenskih igralcev vas bodo navdihnili v novih vlogah, v novih podobah, v novih zgodbah. Nikar ne zamudite vrhunskih uprizoritev na odru ljubljanske Drame.

Slovensko stalno gledališče

Prva napovedana premiera sezone 2020/2021 je 13. septembra, ko bo Slovensko stalno gledališče uprizorilo predstavo Bidovec-Tomažič: Tovarištvo, 25. septembra bo krstna uprizoritev Stoletja mjuzikla, kmalu za tem pa sledijo predstave Artemisia Gentileschi, srečanje, Gregor in Silvija, Kdo je videl Coco? Moi, Gabrielle Chanel, Dišeče skrivnosti in Čudovita. Abonmaje lahko kupite med 7. in 11. septembrom. Več informacij je dostopnih na spletni strani Slovenskega stalnega gledališča.

Slovensko mladinsko gledališče

Slovensko mladinsko gledališče bo svojo 65. sezono predstavilo 3. septembra 2020, do tedaj pa si lahko ogledate predstavo Gejm. Spored je objavljen na njihovi spletni strani.

SNG opera in balet Ljubljana

SNG opera in balet Ljubljana še ni objavil repertoarja sezone 2020/2021; septembra in oktobra bodo v operi igrale baletne in operne predstave, ki so bile zaradi epidemije odpovedane v začetku letošnjega leta. To so operni dvojec Glumači in Cavalleria rusticana, Mozartova Čarobna piščal in baletna predstava Gusar. Prav tako bo zamaknjen tudi vpis abonmajev za sezono 2020/2021; da boste o njih pravočasno izvedeli, redno spremljajte njihovo spletno stran.

Mestno gledališče ljubljansko

Sezona 2020/2021 ima naslov Zamujene priložnosti. Na Velikem odru MGL si boste lahko ogledali mjuzikel Turandot, drami Človek v lupini in Ta obraz, komediji Slamnik in Ta češnjev vrt ter dramski omnibus Tišina med nami, na Mali sceni pa se bodo odvijale predstave Jazz, Ljubiti se ne smemo in Neznosno dolgi objemi.

SNG Maribor

Mariborsko gledališče bo sezono pričelo konec septembra s predstavo Ogenj, rit in kače niso za igrače, ustvarjeno po motivih zbranih zgodb Milene Miklavčič. Čakajo vas tudi gledališke predstave Proslava, Romeo in Julija, Hiša Bernarde Alba, Skupaj sami in Dekameron. Letošnje operne predstave bodo Marpurgi, Aida, Hči polka in Madama Butterfly, baletne pa Carmina burana, Labodje jezero, Giselle in Don Kihot. V koncertni sezoni bodo pripravili šest koncertov, na katerih se bodo pod vodstvom uveljavljenih dirigentov v solistični vlogi predstavili izvrstni glasbeni virtuozi. Ugodne abonmaje lahko kupite od 24. avgusta na spletni strani SNG Maribor.

SNG Nova Gorica

SNG Nova Gorica vam ponuja kar devet različnih abonmajev, ki jih lahko kupite med 17. avgustom in 12. septembrom. Poleg mnogih ponovitev bo na odru novogoriškega gledališča izvedenih mnogo premier, primernih za mlade in starejše, med drugimi tudi Evropa, mati mila, Hiša Bernarde Alba, Stoletje muzikala, Jerebika, štrudelj, ples, pa še kaj, Mojster in Margareta, Ime ter Janko in Metka. Vljudno vabljeni!

V današnjih časih je pomembno, da ohranjamo odprte oči in zdrav razum.
V današnjih časih je pomembno, da ohranjamo odprte oči in zdrav razum.
Vir slike: delo.si

Povzeti so bili le programi večjih slovenskih gledališč. Ne pozabite preveriti ponudbe lokalnih kulturnih ustanov, manjših in ljubiteljskih gledališč ter drugih, izven-programskih kulturnih dogajanj.

V današnjih časih je pomembno, da ohranjamo odprte oči in zdrav razum; ker umetnost le redko kdaj laže, nam obiski gledališč zmorejo še kako koristiti. Z masko na ustih, a ne na očeh pozorno opazujte dogajanja na odrih, in morda se vam posveti, da v mnogih pogledih še vedno živimo v Betajnovi, da ni nekaj gnilega le v deželi Danski, da Za zaprtimi vrati skušamo pred covidom-19 zaščititi le naša telesa, pozabljamo pa na zaščito duš. Da smo več kot sto let po Cankarju na svoj način še zmeraj Hlapci. Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni.

Hvala za vaš prispevek v življenjski zgodbi slovenske kulture!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice