Naprej na vsebino

Evropski socialisti in EPP pozivajo slovenske politike k poenotenju pred predsedovanjem Svetu EU

Le še nekaj mesecev nas loči do predsedovanja Slovenije Svetu EU, s čimer bo imela naša država možnost usmerjati delo Sveta EU in iskati stičišča in sporazume med mimobežnimi mnenji in raznorodnimi razmišljanji. Imela bo možnost, da končno jasno pove, kakšno je stanje na slovenski medijski sceni.

Če evropski poslanci in članice EU do sedaj niso vedele, kje je Slovenija, pa so zelo odmevni dogodki v zadnjih dnevih, tednih, mesecih vsekakor pripomogli k temu, da natančno vedo, kje je dežela, »kjer se ljudem kratijo človekove pravice, ker se sprejemajo ukrepi za zajezitev epidemije, ter se medije napada in se jim omejuje svoboda, ko se jim pove, da lažejo, ko širijo lažne novice, in predsednik vlade raje tvita, kot rešuje državo«.

Predvčerajšnji dogodek pred parlamentom, ko je 28-letnik z motorno žago želel prežagati parlamentarna vrata, bo vsekakor še kar nekaj časa odmeval v Evropi in glede na to, da se eksponentno širi po družbenih omrežjih, pa tudi po svetu.

A tisto, kar je bolj skrb vzbujajoče, je saga okoli medijske svobode, ki so jo slovenski socialisti plasirali v Evropski parlament ter ob tem pozabili dodati pomembna dejstva. Že trikrat je bila Slovenija v EP predstavljena kot diktatorska država, ki nujno potrebuje pomoč. Nazadnje v petek, ko je prišlo do »incidenta« med predsednikom vlade Janezom Janšo in nizozemsko evroposlanko Sophie in ‘t Veld.

Zakaj je Sophie in ‘t Veld povzročila škandalozni precedens?

V petek je v Evropskem parlamentu potekalo že tretje zasedanje o nevzdržnem stanju slovenskih medijev in diktature ter cenzure, ki jo zganja slovenska vlada. Vsi so nestrpno pričakovali nastop predsednika vlade Janeza Janše ter ministra za kulturo Vaska Simonitija. Zalomilo pa se je že na začetku, ko Sophie in ‘t Veld ni želela predvajati videoposnetka.

Zalomilo pa se je že na začetku, ko Sophie in ‘t Veld ni želela predvajati videoposnetka.
Zalomilo pa se je že na začetku, ko Sophie in ‘t Veld ni želela predvajati videoposnetka.
Vir slike: Splet

Sprva je trdila, da ga je dobila prepozno, ko pa je Janša vztrajal, da to ne drži ter da so dobili zagotovilo, da je s posnetkom vse v redu in da ga bodo predvajali, ter da sam meni, da je tehnična služba v EP dovolj plačana, da bi lahko posnetek pripravila, je in ‘t Veldova zatrdila, da ni tolmača, potem, da ne pozna vsebine, in na koncu zaključila, da bo posnetek predvajan po zasedanju. S tem se Janša ni strinjal in je prekinil povezavo.

V ponedeljek je potem vodja Janševega kabineta Peter Šuhel Sophie in ‘t Veld pozval k odstopu, saj bi le na ta način zagotovili verodostojnost in kredibilnost Evropskega parlamenta. Štuhel je v svojem pismu med drugim zapisal: »Vaša cenzura nevarno spominja na tiste čase. A veseli me, da ste to storili pred evropsko javnostjo. Ker menim, da ste s svojim ravnanjem nepopravljivo škodovali ugledu in verodostojnosti skupine, vas pozivam, da odstopite kot predsedujoča skupini za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, tako da bo lahko ta z novim vodstvom in verodostojnim delom znova pridobila zaupanje članov Evropskega parlamenta in državljanov EU.«

Na drugi strani in ‘t Veldova vztraja pri svojem in odločno zavrača Janševe očitke o cenzuri ter poudarja, da so vrata EP za vse odprta. Obžaluje, da se je ustvaril vtis, da je Evropski parlament nasprotnik Slovenije. Dodaja pa še, da bo storila vse, da Slovenija ne pride do točke, kjer sta sedaj Madžarska in Poljska.

Štuhel je pismo naslovil na in ‘t Veldovo, v vednost pa ga je posredoval tudi vodji politične skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfredu Webru. Z vsebino so bili seznanjeni tudi v poslanski skupini S&D in Renew Europa.

In 't Veldova vztraja pri svojem in odločno zavrača Janševe očitke o cenzuri ter poudarja, da so vrata EP za vse odprta.
In ‘t Veldova vztraja pri svojem in odločno zavrača Janševe očitke o cenzuri ter poudarja, da so vrata EP za vse odprta.
Vir slike: Splet

EPP in S&D pozivata k dialogu

Manfred Weber je v luči solidarnosti in povezovanja pozval tako Janšo kot in ‘t Veldovo k premisleku in umiritvi strasti. Hkrati pa je izrazil dvom, da je bistvo »spora« v nepredvajanem posnetku. Weber je povedal, da je seznanjen s situacijo v Sloveniji, ter pozval vse slovenske politične stranke k dialogu ter k poenotenju, ki je nujno, če želi Slovenija uspešno in dobro voditi Svet EU.

Weber meni, da politična nestabilnost v Sloveniji lahko močno vpliva na EU, zato je odgovorno in odraslo, da se stare zamere oprostijo in se dela v dobro vseh državljanov, tako slovenskih kot evropskih.

Na veliko presenečenje pa je Webrove besede podprla tudi Iratxe García Pérez v imenu S&D. Tudi ona meni, da je nujno, da se najde konsenz in umirijo strasti. Prepričana je, da stvari niso tako hude, kot jih želi ena ali druga stran predstaviti, in da bi poslanci za dobrobit državljanov morali preseči otročje zamere. Po njenem mnenju imajo tako socialisti kot demokrati dobre plati, a če se kaže le s prstom na druge, rešitev in skupni jezik nista mogoča.

Perezova dodaja, da v kolikor Slovenija ne bo zmogla urediti notranjepolitičnih trenj, bodo v EP morali resno začeti razmišljati o smiselnosti predsedovanja Slovenije Svetu EU. Hkrati pa je prepričana, da nam bo v teh treh mesecih uspelo najti pot k poenotenju.

Včeraj smo v duhu prvega aprila objavili prispevek, ki ste ga pravkar prebrali. Veseli smo, da smo marsikoga uspeli povleči za nos. Bomo videli kako uspešni bomo naslednje leto.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice