Skip to content

Znotraj lastne regije: Kam na izlet v savinjski regiji?

Pred časom epidemije covida-19 smo bili v prostem času navajeni obiskovati turistične točke, ki so širši javnosti zelo dobro poznane. Praviloma je bilo veliko ljudi na obali, v turističnih centrih na Gorenjskem in po toplicah širom Slovenije. Od pojava covida-19 smo bili prisiljeni spremeniti tudi naše izletniške navade.

Fizična omejenost nas usmerja v spoznavanje lastne okolice

Ko smo bili zaprti v lastne občine, je marsikdo z začudenjem spoznal, da si pravzaprav svoje občine do takrat sploh ni zares ogledal. Mnogi so prvič šli na bližnji hrib, nekateri so celo prvič videli sosedov znameniti kozolec. V tem smislu je covid-19 prinesel tudi pozitivne stvari, predvsem kar se tiče spoznavanja lastne okolice.

Tretji val epidemije je prinesel tudi drugo zaprtje – tokrat znotraj statističnih regij. Tokrat bomo spoznali nekaj predlogov za izlet, kamor se lahko odpravimo sami ali v krogu svoje družine. Pri tem je treba upoštevati vladni odlok, da je prepovedano druženje oseb zunaj lastnega gospodinjstva.

Preberite tudi:

Znotraj lastne regije: Kam v podravski regiji?

Raznolikost savinjske regije

Savinjska regija je ena izmed najbolj raznolikih regij v Sloveniji. Razprostira se od Logarske doline na severozahodu, do Rogatca na jugovzhodu ter Zreč na severu in do Zidanega mosta na jugu. Značilnost regije je posejanost z griči in hribi, značilnost Zgornje savinjske doline je visokogorje.

Epidemiološke razmere dopuščajo v glavnem izlete in rekreacijo, kjer smo ves čas naše dejavnosti na odprtem, stran od množic. Tako v tem času ne bomo obiskovali toplic, bazenov, muzejev, turističnih kmetij, restavracij in množičnih prireditev. Skratka, predstavili vam bomo nekaj možnosti, kaj lahko počnete v naravi, ne da bi se zadrževali v skupini z drugimi ljudmi.

Kolesarski predlogi

Če radi kolesarite, potem je savinjska regija pravšnja za izlete s kolesom. Pri tem imate dve možnosti: ali kolo z avtom prepeljete do določene destinacije in začnete kolesariti tam ali pa se s kolesom odpravite že od doma. Seveda igra pri tem veliko vlogo vaša telesna pripravljenost. Večja kot je vaša telesna pripravljenost, manj avtomobilskega prevoza boste potrebovali.

Če radi kolesarite, potem je savinjska regija pravšnja za izlete s kolesom. A pozor: vožnja s kolesom po markiranih planinskih poteh je lahko nevarna in je hkrati tudi prepovedana. Vir slike: Aktivni.si.
Če radi kolesarite, potem je savinjska regija pravšnja za vas. A pozor: vožnja s kolesom po markiranih planinskih poteh je lahko nevarna in je hkrati tudi prepovedana.
Vir slike: Aktivni.si.

S kolesom V Logarsko dolino, Olimje ali na Roglo

Izziv za nekoga, ki je že dokaj izkušen kolesar, gotovo predstavlja npr. relacija Celje – Logarska dolina. V eno smer je 75 km razdalje, tako, da tisti, ki je doma v Celju, v obe smeri prevozi 150 km. Nekdo, ki je še bolje telesno pripravljen, lahko skoči še peš do slapa Rinka, Okrešlja ali celo do Kamniškega sedla.

Lepa kolesarska tura je tudi po vzhodnem delu regije, kjer lahko naredimo krožno pot iz Šentjurja, proti Gorici pri Slivnici, mimo Žusma in Sodne vasi. V bližini Sodne vasi se nahaja Podčetrtek, od koder se lahko zapeljemo v Olimje. Nazaj se lahko vrnemo skozi Mestinje in Šmarje pri Jelšah. Vse skupaj znese nekoliko manj kot 100 km.

Kdor ljubi kolesarske vzpone, mu priporočamo vzpon iz Zreč na Roglo. Od glavne ceste, s katere zavijemo proti Zrečam, je do Rogle 18 km. Obstajajo tudi številne druge gorske kolesarske poti, vendar je pri tem treba paziti, da se kolesarji ne vozijo po markiranih planinskih poteh, kar je lahko nevarno in je hkrati tudi prepovedano.

Logarska dolina je odlična destinacija za družine z otroki. Vir slike: Druzinski-izleti.si.
Logarska dolina je odlična destinacija za družine z otroki.
Vir slike: Druzinski-izleti.si.

Gorski vzponi nad Logarsko dolino

Za ljubitelje hribov in gora je v savinjski regiji poskrbljeno kakor v raju. Iz Logarske doline se lahko odpravimo v Kamniško-Savinjske Alpe, kjer nas čakajo skalnati dvatisočaki. Dokler so gore odete v sneg, se vzponi na vrhove ne priporočajo, še posebej ne v času, ko se sneg topi, kar lahko povzroča snežne plazove.

Za družine in tiste, ki so vajeni krajših vzponov, je vsekakor primeren vzpon do Okrešlja, kamor bomo od konca ceste v Logarski dolini rabili približno eno uro. Nad slapom Rinka je izvir Savinje, ki priteče izpod skale. Savinjo pri izviru lahko brez skrbi tudi pijemo.

Za tiste, ki so vajeni gorskih vzponov, je lahko Logarska dolina izhodišče za vzpon na Kamniško sedlo, od tam pa se lahko odpravimo levo proti Planjavi in Ojstrici, desno pa proti Brani in Turski gori. Iz Okrešlja se lahko odpravimo proti Savinjskemu sedlu, kjer je tudi državna meja z Avstrijo. Vmes lahko skočimo na tri vrhove Bab in Mrzlo goro, vrh katere je eden izmed najbolj adrenalinskih vrhov pri nas.

Raduha, Korošica, Golte, Pohorje, okolica Celja in vzhod regije

Pred Logarsko dolino se lahko v bližini naselja Luče odpravimo bodisi na Raduho bodisi proti planini Korošica, od koder je dostopnih še nekaj dvatisočakov. Na Raduho se lahko odpravimo prav iz Luč, medtem ko se je za Korošico treba zapeljati v Podvolovjek in nato še do planine Podvežak ali na bližnjo planino Ravne.

Za ljubitelje sredogorja sta pravšnji planota Golte in Pohorje. Po vrhovih na Golteh se lahko odpravimo po krožni poti, ki je tudi dobro označena. Na Pohorje se lahko odpravimo iz Vitanja ali z Rogle. Vse druge poti imajo izhodišče že v drugih statističnih regijah.

V okolici Celja priporočamo pot na okoliške vrhove, kot so Grmada, Srebotnik, Svetina, Tolsti vrh, Celjska koča in Vipota. To je tudi krožna pot, ki nam bo vzela približno pet ur. Prav tako je lepa krožna pot iz Zabukovice pri Žalcu, od koder lahko gremo na Gozdnik, Kal, Mrzlico in na Kamnik. Za to pot bomo porabili približno sedem ur. Na vzhodu regije sta najbolj znana vrhova Boč in Donačka gora.

Za ljubitelje sredogorja sta pravšnji planota Golte in Pohorje. Vir slike: Kamzmulcem.si.
Za ljubitelje sredogorja sta pravšnji planota Golte in Pohorje.
Vir slike: Kamzmulcem.si.

Izletniške točke so tudi griči

Lepe izletniške točke predstavljajo tudi griči, na katerih marsikje stojijo tudi cerkve ali manjše cerkvice. Za tiste, ki radi hodijo peš, vendar ne predaleč, je takšen cilj ravno pravšen. Prav tako so ti cilji dostopni tudi za kolesarje. Seveda pa je možno praviloma tja priti tudi z avtom, če res ne moremo drugače.

V zadnjem času se v naravi pojavlja vse več gozdnih in učnih poti, kjer lahko hkrati uživamo v naravi in se poleg tega še izobražujemo, saj nam table ob poti govorijo o pomenu določene naravne znamenitosti. Ena izmed gozdnih učnih poti je speljana v okolici Dobrne.

Naša domovina je verjetno še lepša kot pred epidemijo

To je le nekaj predlogov, kam se lahko odpravimo v Savinjski regiji, ne da bi s tem ogrožali zdravje drugih. Seveda pa smo vsi povabljeni, da v času epidemije tudi sami raziskujemo in odkrivamo lepe koščke naše domovine v posameznih občinah ali statističnih regijah. Verjetno bomo na koncu prišli do skupne ugotovitve, da je naša domovina še lepša, kot smo mislili doslej.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice