Skip to content

Kdaj se bo začelo samotestiranje otrok?

V začetku aprila je veliko prahu dvignila okrožnica Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije glede informativnega zbiranja podatkov o učenkah/učencih, ki bi se želeli prostovoljno samotestirati na virus SARS-CoV-2. Zmede je bilo precej, še posebno zato, ker se je odgovore staršev pričakovalo, preden so le-ti dobili razlago o tem, kako bi naj samotestiranje sploh potekalo: s kakšnimi testi, kako pogosto in kje.

Tako ministrica za šolstvo dr. Kustečeva kot minister za zdravje Janez Poklukar sta dejala, da v samotestiranju vidita dodatno rešitev pri tem, da bi šole kljub takrat slabši epidemiološki sliki ostale odprte do konca šolskega leta. Začetek samotestiranja je bil napovedan za 16. aprila, cilj le-tega pa čimbolj obvladovati epidemijo, zagotoviti vzdržen sistem v vzgoji in izobraževanju in čimprej odkriti tiste, ki so kužni, ter tako prekiniti krog okužb.

Preberite tudi:

Test za samotestiranje otrok bo »plačala« država

Testiranje se na predviden datum ni začelo

Sprva je zamujala dobava testov, ki jih je Slovenija naročila prek skupnega evropskega javnega naročila, kasneje pa je teste po validaciji Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) morala odobriti še Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Ta je odločbo izdala pretekli petek, 14. maja, in odobrila uporabo testov pod določenimi pogoji. Kakšni ti pogoji so, za zdaj še ni znano.

JAZMP je teste za samotestiranje otrok potrdila 14. maja. Za uporabo v osnovnih šolah jih morajo opremiti z navodili, zato še ni znano, kdaj se bo začelo samotestiranje učencev zadnjega triletja osnovne šole. Vir slike: Profimedia.
JAZMP je teste za samotestiranje otrok potrdila 14. maja. Za uporabo v osnovnih šolah jih morajo opremiti z navodili, zato še ni znano, kdaj se bo začelo samotestiranje učencev zadnjega triletja osnovne šole.
Vir slike: Profimedia.

Proizvajalec testov za samotestiranje, ki jih je Slovenija v prvi fazi naročila 300 tisoč, zagotavlja 95-odstotno občutljivost testa ob strokovnem odvzemu vzorca iz zgornjega dela nosu in grla. Na NLZOH pa so pri samotestiranju, kjer je oseba vzorec odvzela iz prednjega dela nosu, ugotovili, da je občutljivost testa pri simptomatskih osebah 69,28-odstotna. Pri osebah, ki niso kazale simptomov okužbe, je bila občutljivost testa 72,22-odstotna. Pri otrocih je bila ugotovljena občutljivost 90,91-odstotna, pri otrocih s simptomi bolezni pa 88,89-odstotna.

S samotestiranjem želijo začeti še to šolsko leto, da bo do jeseni vpeljano

Kot je povedal minister za zdravje Poklukar, morajo teste pred uporabo v osnovnih šolah dodatno opremiti z navodili, zato je še prekmalu napovedovati, ali se bodo učenci zadnjega triletja osnovne šole lahko začeli testirati 31. maja ali 7. junija. V nekaterih srednjih šolah, ki so na to bolje pripravljene, bodo dijaki s samotestiranjem začeli že prihodnji ponedeljek. Kdaj in kje bodo prejeli teste, še ni znano. Preostale srednje šole naj bi začele teden dni kasneje.

Zakaj kljub temu, da se bližamo zeleni fazi epidemije pričeti s samotestiranjem? Minister za zdravje pojasnjuje, da so odločeni, da »samotestiranje v srednjih in osnovnih šolah začnemo letos, da bomo pripravljeni na morebitno poslabšanje situacije jeseni. Ne bi radi postavljali sistema takrat, ko nam v grlo teče voda, temveč bi radi postavili sistem, ki bo omogočal odprte šole, ko se epidemija umirja in lahko to naredimo na kontroliran in varen način«.

Samotestiranje bo na željo ravnateljev potekalo doma

Samotestiranje bo prostovoljno in bo predvidoma potekalo vsakih sedem dni. Prvotno so pristojni načrtovali, da bi se otroci testirali v šolah. Po pozivih ravnateljev osnovnih in srednjih šol, da naj samotestiranje vendarle poteka v domačem okolju, pa je bila sprejeta odločitev, da bodo otroci teste opravili doma.

Samotestiranje sicer, po zagotovilu ministra Poklukarja iz aprila, ne bo pogoj za obiskovanje pouka v šoli.

Študentje se bodo jeseni na fakultete vrnili v polnem obsegu

Minister Poklukar in predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel sta se včeraj srečala tudi s predstavniki študentske in dijaške organizacije. Govorili so o epidemiološki situaciji in o tem, kaj lahko skupaj naredijo, da bodo jeseni vrata lahko odprle tako srednje šole kot tudi fakultete.

Po pogovorih je predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Andrej Pirjevec povedal, naj bi se po zagotovilih ministrstev za zdravje in za izobraževanje oktobra študenti v polnem obsegu vrnili na fakultete. Tako v študentskih kot tudi v dijaških vrstah pa so izrazili zadovoljstvo nad zagotovili pristojnih, da udeležba pri pouku oz. predavanjih ne bo pogojena s testiranjem ali cepljenjem proti covidu-19.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice