Naprej na vsebino

Vračajo se šola v naravi in ekskurzije

V lanskem letu so poleg mnogih drugih stvari zaradi covida-19 odpadle vse ekskurzije ob koncu šolskega leta. Prav tako se v preteklem letu niso izvajale šole v naravi. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS je v sredo ta teden na šole poslalo okrožnice, katerih so se najverjetneje najbolj razveselili učenci. V njih je namreč pisalo, da se ponovno omogočajo tako ekskurzije kot šole v naravi, v okviru mehurčka (le en razred) in z upoštevanjem higienskih predpisov NIJZ. Na enak način se ponovno uvajajo tudi plavalni tečaji za vrtce in osnovne šole.

Prav tako so možni obiski muzejev, knjižnic, gledališča, galerij in podobno, če se le da, pa naj se dnevi dejavnosti izvajajo na prostem, ja na novinarski konferenci v četrtek pozval državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. Prav tako šolam priporočajo, da v največji možni meri koristijo nastanitvene zmožnosti centrov šolskih in obšolskih dejavnosti.

Ekskurzijam v prid je tudi to, da je v času šolskega pouka po modelu B pri vožnji z vlakom in avtobusom dovoljena polna zasedenost vseh sedišč. Še naprej pa tako na avtobusih kot vlakih ostajajo v veljavi higienska priporočila, namestitev razkuževalnikov in obvezna uporaba zaščitnih mask.

Ponovno se uvajajo plavalni tečaji za vrtce in osnovne šole: v mehurčkih in ob upoštevanju priporočil NIJZ. Vir slike: Timeout.
Ponovno se uvajajo plavalni tečaji za vrtce in osnovne šole: v mehurčkih in ob upoštevanju priporočil NIJZ.
Vir slike: Timeout.

Začenja se samotestiranje dijakov in učencev zadnje triade osnovnih šol

Samotestiranje dijakov se začenja s ponedeljkom oziroma z nedeljo. Izvajalo naj bi se enkrat na teden, tako vsakemu dijaku pripada en test na teden oziroma pet testov na mesec. Kdaj točno se bo pričelo testiranje osnovnošolcev zadnje triade, še ni znano, saj še urejajo podrobnosti glede postopkov prepakiranja. Prav tako morajo teste še opremiti z navodili. Predvidoma pa naj bi se začelo v začetku junija.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je povedal, da bo v tem šolskem letu sicer testiranje uvajano testno, da bi bili jeseni, v primeru poslabšanja epidemiološke slike, bolje oboroženi za boj s covidom-19 in bi tako lahko zagotovili, da bi se pouk izvajal v vrtcih, šolah in fakultetah, kamor tudi sodi. Pri odločitvi so se posvetovali epidemiologi, NZLOH, ministrstvom za izobraževanje, ravnatelji ter predstavniki dijakov in študentov. Izkušnje iz pilotnega projekta bodo dobra podlaga za razmislek v jesenskem času. Morda tudi o tem, ali bi testirali tudi učence nižjih razredov, kot to že počnejo na primer v Avstriji.

Na vse srednje šole so poslali dvakratno število testov – torej za vsakega dijaka dva testa. Na srednje šole je bilo tako poslanih 180 000 testov. Interesa za samotestiranje sicer niso ponovno preverjali, pred časom, v začetku aprila, se je za samotestiranje odločilo nekaj več kot 20 % vprašanih. »Samotestiranje je tudi dokaz medgeneracijske solidarnosti,« je dejal Vindišar.

Kako izvajati samotestiranje?

Dijaki bodo teste prejeli danes v šoli. Potem se lahko sami odločijo, ali jih bodo opravili v ponedeljek zjutraj ali morda že v nedeljo zvečer. Vindišar je pojasnil, da bodo otroci teste opravili doma, kar je najbolj enostavna rešitev za šole, pa tudi najmanj stresna za otroke in za starše. V primeru, če je otrok pozitiven, ostane doma in starši ne rabijo ponj, kot bi morali, če bi teste opravljali v šoli.

V primeru pozitivnega rezultata testa učenec ali dijak oz. njegovi starši nujno obvestijo osebnega zdravnika, ki ga nato napoti na PCR-test. Predvideva se namreč, da bo določen delež hitrih testov lažno pozitiven.

Po tem, ko je izid hitrega testa pozitiven in je dijak oziroma učenec opravil PCR test, mora na izvid testa počakati doma, v samoizolaciji. Ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z drugimi – obnašati se mora, kot da je potrjeno covid-19 pozitiven.

V primeru, da je pozitiven tudi  PCR-test morajo dijak, učenec oz. starš obvestiti šolo in otrokovega osebnega zdravnika. Po prejetem obvestilu ravnatelj ravna v skladu z navodili NIJZ-ja, opredeli tesne in visoko rizične tesne stike in izvede predpisane ukrepe za zajezitev okužbe. V primeru negativnega PCR-testa dijak oz. učenec nadaljuje proces izobraževanja oz. pouka.

Pomembno je tudi, da se pred samotestiranjem dijak oziroma učenec počuti zdrav, da je brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. V primeru bolezenskih znakov mora dijak oz. starš poklicati v ambulanto izbranega osebnega zdravnika, pediatra ali koncesionarja ali kontaktirati dežurno službo, kjer ga bodo napotili v samoizolacijo in mu predali nadaljnja navodila.

Samotestiranje dijakov in učencev se bo izvajalo doma, enkrat tedensko. Predpisan je tudi režim ravnanja z odpadki, ki pri tem nastanejo. Vir slike: 24 ur.
Samotestiranje dijakov in učencev se bo izvajalo doma, enkrat tedensko. Predpisan je tudi režim ravnanja z odpadki, ki pri tem nastanejo.
Vir slike: 24 ur.

Kako ravnati z odpadki, ki nastanejo pri samotestiranju

Vse odpadke, ki nastanejo pri izvajanju samotestiranja in pri čiščenju površine, na kateri se samotestiranje izvaja (pred in po izvajanju), je treba odložiti v plastično vrečko in jo tesno zavezati. Odpadkov se po odlaganju ne dotikamo več. Manjšo vrečko, v kateri so odpadki od samotestiranja, potem odložimo v vrečko za smeti, ki jo ustrezno označimo.

Vrečko za smeti postavimo ločeno od preostalih odpadkov, na mesto, kjer ni dosegljiva otrokom. Tam jo hranimo vsaj 72 ur in šele nato jo odložimo v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Napolnjene in označene vrečke z odpadki pri prostovoljnem samotestiranju naj se nikoli ne odpirajo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice