Naprej na vsebino

V golfu bo Slovenijo na olimpijskih igrah zastopala Pia Babnik

Golf je bil razširjen šport že leta 1564, ko se je rodil dramatik in pesnik Shakespeare, ki je bil tudi sam navdušen igralec golfa.

Glede izvora športa se zgodovinarji še niso popolnoma poenotili. Nekateri menijo, da izvira iz Nizozemske (zaradi besede »kolf«, ki pomeni palica). Pri prebiranju starih virov pa so odkrili, da so že stari Rimljani igrali podobno igro in sicer so žogico izdelano iz perja udarjali s palico. Igra, kot jo poznamo danes, naj bi se razvila na Škotskem v 15. stoletju. Takrat so uredili tudi prvo igrišče in napisali prva pravila igre.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Olimpijske igre so pred vrati, prav tako nastop naših košarkarjev

Teakwondo na olimpijskih igrah

Kdo so mladi slovenski plavalci, ki nas bodo zastopali v Tokiu?

Prvotno je bil golf igra za bogate. V dvajsetem stoletju pa se je pocenil, postal dostopen za vse sloje in se razširil po vsem svetu. Danes je na svetu več kot 60 milijonov (od tega v Evropi preko šest milijonov, v Sloveniji pa približno šest tisoč) igralcev golfa. Čeprav laičen opazovalec golf lahko dojema kot počasno in enostavno igro, v resnici ni tako. Igralec mora imeti dobro koncentracijo, odlično usklajenost gibov, biti mora dobro psihično pripravljen, poleg tega pa mora imeti tudi dobro fizično kondicijo, saj celotna igra traja tudi do pet ur.

Kako se igra golf?

Golf je šport, pri katerem poskuša igralec z udarci s palico spraviti žogico v luknjo v tleh. Igrišča za golf niso standardizirana in ima lahko vsako igrišče svojo obliko, razlikujejo pa se po tem, ali je na igrišču devet ali osemnajst lukenj. Igralec lahko pri igri uporablja največ 14 različnih palic, zato mora vnaprej izbrati, katere bo uporabil. Taktični del igre se torej začne še pred igro samo.

Tipi palic:

  • palice  za  udarce  na  zelenici  (angl. putter) – palice  z  najmanj  naklona,  saj  se  z  njimi  žogice ne udarja  v zrak, temveč  kotali  po  zelenici,
  • železa  (angl. irons) – železa se glede na naklon delijo na kratka, srednja in dolga. Uporaba različnih palic, ki so označene s številkami od štiri do devet, povzroči različen let žogice,
  • lesovi  (angl. woods) – najdaljše in največje palice – uporabljajo se tako za udarce  z udarjališč kot tudi za udarce s čistin,
  • hibridi (angl. hybrid) – palice  z  lastnostmi  lesov in želez, omogočajo dolge, visoke in natančnejše lete žogic z neravnih  leg,
  • driver (les 1, 2) – uporablja se za prve udarce na udarjališču.

Golf kot olimpijska disciplina

Golf se je prvič igral na olimpijskih igrah leta 1900 v Parizu in ponovno štiri leta kasneje v St. Louisu. Potem so ga umaknili s sporeda olimpijskih iger. Ponovno so ga v program uvrstili leta 2016 v Riu, ko je med ženskami slavila Korejka Inbee Park, med moškimi pa Anglež Justin Rose.

Turnir bo potekal na igrišču Kasumigaseki Country Club, ki se je odprlo že  leta 1929. Vir slike: Olimpics.
Turnir bo potekal na igrišču Kasumigaseki Country Club, ki se je odprlo že leta 1929.
Vir slike: Olimpics.

Na letošnjem olimpijskem turnirju bo nastopilo 60 golfistov in golfistk. Turnir bo potekal na igrišču Kasumigaseki Country Club, ki se je odprlo že  leta 1929. Če bi kot zunanji obiskovalec želeli igrati na tem igrišču, si morate rezervacijo urediti šest mesecev prej in še to vam bo uspelo le, če vas bo na igrišču spremljal član njihovega kluba.

Olimpijski turnir golfa bo potekal v štirih krogih (vsak po 18 lukenj), tako da bodo skupno dosegli 72 lukenj. Prvi krog olimpijskega turnirja bodo golfistke igrale v sredo, 4. avgusta, drugi krog v četrtek, 5. avgusta, tretji krog v petek, 6. avgusta in zadnji, četrti krog, po katerem bo znana zmagovalka, v soboto, 7. avgusta.

Barve Slovenije bo zastopala sedemnajstletna Pia Babnik

Pia Babnik si je nastop na olimpijskih igrah v Tokiu priborila z zmago na turnirju evropske serije za profesionalne golfistke v Franciji. Na turnirju ob Ženevskem jezeru je nastopilo 132 golfistk iz Evrope, Azije, Afrike in Avstralije. To je bila tudi prva slovenska zmaga na turnirjih evropske serije v golfu. Pia Babnik tako po Ani Belac piše nova poglavja o presežkih v slovenskem golfu.

Sedemnajstletnica, ki je po poklicu profesionalna golfistka, je bila rojena drugega januarja 2004 v Ljubljani. Trenira v klubu GK Trnovo, njen trener je Aleš Babnik. Njen osebni rekord je -10 (Trnovo in Cubo Golf).

Športni idol mlade golfistke je košarkar Luka Dončić. In če ne bi bila športnica, bi bila slikarka.

Njeni največji uspehi:

1. mesto Jabra Open 2021 (Francija, evropska turneja)

5. mesto Investec Open 2021 (Južnoafriška republika)

6. mesto Tipsport Czech Open 2021 (Češka, evropska turneja)

7. mesto NSW Open 2020 (Avstralija, evropska turneja)

8. mesto Tipsport Czech Open 2020 (Češka, evropska turneja)

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice