Naprej na vsebino

Dvakrat cepljen, a vseeno okužen! Kako je to mogoče?

Cepljenje proti covidu-19 zadnje leto dviguje precej prahu in domala vse je tudi razlog, zakaj se ne cepiti. Hkrati se zdi, da so ljudje postali funkcionalno nepismeni in da imajo izredno slab sluh, bolje rečeno selektivni sluh in slišijo tisto kar želijo slišati.

Pred dnevi je šolska ministrica sporočila, da je covid pozitivna. Medijsko je znano, da se je marca cepila z obema odmerkoma AstreZeneca. To, pa je voda na mlin vseh, ki strogo nasprotujejo cepljenju.

Pustimo ob strani dejstvo, ki je vedno znova preslišano, da cepivo ne daje zagotovilo, da se ne boste okužili, ampak le možnost zmanjša in hkrati poskrbi, da potek bolezni ni hud. Rado se izpostavlja, da so tudi cepljeni v bolnišnicah. Res je, ampak če ne bi bili cepljeni bi bila na pokopališču. Razlika torej očitna.

Bitko za dokazovanje smiselnosti cepljenja bije cel svet, ne samo Slovenija. Zanimivo pa je, da imajo države, ki se v slovenskem prostoru običajno navajajo kot merilo (skandinavske države) visoko precepljenost. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je že nedavno obrazložila, da bodo preklicali epidemijo v trenutku, ko bo precepljenost svetovnega prebivalstva vsaj 60 do 70 %. Do tja je še dolga pot.

Zanimivo pa je, da imajo države, ki se v slovenskem prostoru običajno navajajo kot merilo (skandinavske države) visoko precepljenost.
Zanimivo pa je, da imajo države, ki se v slovenskem prostoru običajno navajajo kot merilo (skandinavske države) visoko precepljenost.
Vir slike: ECDC

Dr. Kathrine O’Brien pojasnjuje kako lahko cepljeni zboli

Dr. Kathrine O’Brein, kanadsko ameriška pediatrinja za nalezljive bolezni, epidemiologinja in vakcinologinja, specializirana za področja pnevmokokne epidemiologije, preskušanj pnevmokoknih cepiv in študij vplivov ter nadzora pnevmokokne bolezni, pojasnjuje, da cepiva, ki so trenutno na voljo proti covidu-19, so zelo učinkovita.

Vendar imajo ta cepiva en ampak in sicer, da so vsa v razponu 80 do 90 % zaščitna. Podobno kot kontracepcija, kjer je edina 100 % zaščita ne imeti spolnega odnosa. Torej niti eno cepivo proti covidu ni 100 %, a hkrati to še ne pomeni, da ne zaščiti. Vsakič ko greste na morje, sprehod, obstaja majhna verjetnost, da vas napade zver, piči kača ali kakšna druga strupena žival, pa zaradi tega ne ostajate doma. Zakaj je torej takšen problem se cepiti, če obstaja majhna verjetnosti, da boste imeli nezaželene stranske učinke, kot pri vsakem zdravilu, in se lahko okužite.

Dejansko niti za eno cepivo ni moč reči, da je 100 % učinkovito, saj na učinkovitost vpliva kar nekaj dejavnikov. Hkrati pa vedno obstaja majhen odstotek možnosti, da bo cepljeni bolezen proti kateri se je cepil tudi dobil. Večja kot je precepljenost splošnega prebivalstva, manjša je možnost okužbe. Logika cepljenja je čisto matematična.

Tako v vsakem programu cepljenja strokovnjaki pričakujejo, da bodo redki tudi za cepljeno bolezen zboleli. To pa še ne pomeni, da je s cepivom kaj narobe. To pomeni, da nimajo vsi, ki prejemajo cepiva, 100 -odstotno zaščito.

Pri cepljenih je potek bolezni milejši

Cepiva delujejo na različne načine. Načeloma v prvi vrsti preprečujejo, da bi ljudje sploh zboleli. Če pa že, je stopnja resnosti bolezni pri ljudeh, ki so cepljeni nižja kot pri necepljenih.

Treba pa je ob tem poudariti, da je število teh, ki so zboleli po cepljenju zelo majhna. Glede na medijsko poročanje se sicer zdi, da je skoraj vsak drugi okužen tisti, ki je tudi cepljen. Kar dejansko ne drži.

Delta plus različica je res bolj nevarna, ter so strokovnjaki dejansko pričakovali, da bodo zanjo zbolevali tudi že cepljeni. Dejstvo je, da se o tem sploh ne bi pisalo, če bi bila precepljenost v sami osnovi zadostna, a to je zgodba za drugič.

Ljudje, ki so zboleli kljub cepljenju, so običajno tudi ljudje pri katerih obstaja večje tveganje za nastanek bolezni. Ljudje s šibkim imunskim sistemom, ljudje v starejših starostnih skupinah in ljudje s pridruženimi boleznimi imajo večje možnost, da bodo zboleli kot drugi ljudje.

Da ljudje zbolijo kljub temu, da so cepljeni, k veliko meri pripomore mišljenje, da je cepljen 100-odstotno odporen in mu ni treba spoštovati drugih ukrepov (razkuževanje rok, maska, varnostna razdalja…). Kar je velika napaka. Zaradi cepljena še niste super junak, lahko pa ste super prenašalec, saj sami ne zbolite, okužite pa vse, ki niso cepljeni in te, ki imajo šibek imunski sistem.

Zakaj se cepiti, če ni 100-odstotne zaščite?

Če cepivo ni 100- odstotno zakaj bi se torej cepili? S tem vprašanjem se ukvarja marsikdo. Bistvo cepiva ni samo v tem, da vas 100 % zaščiti, ampak je pomembno tudi to, da na ta način zaščitite druge, predvsem tiste, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti.

Glavna funkcija cepiv je, da vas zaščitijo pred boleznijo. A hkrati poskrbi tudi za to, da če bi že zboleli, kar se redko zgodi med cepljenimi ljudmi, vendar se zgodi, da bo vaša bolezen manj huda, kot bi bila, če ne bi bili cepljeni. In tretja stvar, ki jo naredijo cepiva, je, da zmanjšajo prenos okužbe z ene osebe na drugo. Cepiva pa to počnejo na različne načine.

Največja težava virusa je ta, da se hitro, prehitro širi med ljudmi. To pa trenutno lahko le ustavimo s cepljenjem. Druge poti zaenkrat ni.

Covid-19 je udaril kot strela z jasnega in nas ujel nepripravljene. Vse kar se je vedelo o njem je bilo to, da se ne ve nič. Po skoraj dveh letih smo sicer majhen korak naprej, a še vedno je veliko neznanega in še vedno covid zmaguje v bitki.

Cepiti ali necepiti, je zadnje čase glavno vprašanje? Odgovor je načeloma preprost, odvisno je iz katerega zornega kota gledate nanj.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice