Naprej na vsebino

Boris Pahor – trajen navdih vsem, ki se borijo za slovenstvo, demokracijo in mir

Boris Pahor se je rodil leta 1913. Še za časa Avstro-Ogrske in leto pred začetkom prve svetovne vojne se je rodil slovenski družini v Trstu. Med vojno je sodeloval s slovenskimi antifašističnimi intelektualci in tigrovci. Sedemindvajset let star je bil vpoklican v italijansko vojsko. Služil je tudi v Libiji, kasneje pa je bil kot vojaški prevajalec premeščen v taborišče za ujete častnike jugoslovanske vojske pri Gardskem jezeru.

Po kapitulaciji Italije se je leta 1943 vrnil v Trst in se pridružil osvobodilni fronti. V začetku leta 1944 so ga ujeli domobranci in ga predali nemškim oblastem. Sledilo je več kot leto dni prisilnega bivanja v več različnih koncentracijskih taboriščih.

Boris Pahor se nikoli ni vdal. Ne glede na vse življenjske preizkušnje (ali pa morda prav zaradi njih) je ostal vzor neomajne borbe za slovenstvo in tudi borbe proti vsem totalitarizmom. Večkrat je poudaril, da se o diktaturah moramo pogovarjati, čeprav smo se jih rešili. Držo zavednega Slovenca je izpričal v mnogih literarnih delih. Večkrat je poudaril tudi, da je nacionalna zavest nujna za preživetje Slovencev ter človeka in človeštva v svetu.

 In kljub vsem grozotam, ki jih je videl na lastne oči in jih je doživel na lastni koži, je vedno iskal načine za ohranjanje miru med narodi. Pred leti je predlagal ustanovitev Slovenskega vsenarodnega sveta s ciljem, da bi kljub različnim pogledom na preteklost Slovenci poiskali pot za skupno prihodnost sodelovanja, razvoja in ohranjanja narodnih temeljev. »Slovenija mora nujno najti enotnost, saj na takšen način ne bo preživela,« je večkrat poudaril.

Z lastnim zgledom in odločno držo nas danes 108 let ima še vedno mnogo naučiti. In srečni so tisti, ki z njim delijo prijateljstvo. Eden izmed teh je tudi predsednik SLS Marjan Podobnik, ki se je danes v voščilu ob častitljivem jubileju Pahorju zahvalil za »njegov zgled in življenjsko pričevanje, ki bo ostalo trajen navdih vsem Slovencem, ki se in se bodo kdaj koli v prihodnosti borili za Slovenstvo, demokracijo in mir«.

Ob tej priložnosti so v SLS spomnili tudi na kratki dokumentarni film, ki je nastal ob 106. rojstnem dnevu Borisa Pahorja: »Marjan Podobnik: Moja srečanja z Borisom Pahorjem«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice