Skip to content

PCT pogoj in izjeme: če imate zdravniško potrdilo o alergijski reakciji po prvi dozi cepljenja, se lahko testirate zastonj

Vlada RS je v soboto, 11. septembra 2021, sprejela Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Odlok sta danes na novinarski konferenci pojasnila državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

Število okuženih se je približalo številki 10.000 s tem pa se veča tudi pritisk na bolnišnice. Čez vikend je bilo sprejetih 55 oseb, 16 jih je bilo odpuščenih iz bolnišnice. Trenutno se na covidnih oddelkih, ki so organizirani v desetih slovenskih bolnišnicah, zdravi 312 pacientov, 74 izmed teh jih je na oddelkih intenzivne terapije.

Vindišar je dejal, da je epidemija dinamičen proces, ki od vseh nas zahteva veliko prilagajanja. »Zavedam se, da vse te spremembe niso prijetne tako za vas, kot za nas. A žal drugih možnosti nimamo več, prilagajati se moramo v celoti. Epidemija nas ne sme deliti, temveč nasprotno, mora nas povezovati,« je dodal.

Katera dokazila o izpolnjevanju PCT so veljavna?

Kot dokazilo o izpolnjevanju PCT pogojev šteje:

  • dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
  • digitalno evropsko covid potrdilo v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR;
  • digitalno covid potrdilo tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, ki vsebuje vsaj enake podatke kot evropsko covid potrdilo in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku;
  • dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim osebe izkazujejo, da so prejele: drugi odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca  ali  cepiva  Covishield  proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje. Dokazilo se pridobi takoj po prejetem drugem odmerku. Ali odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja;
  • dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni – s tem se poenoti trajanje veljavnosti pozitivnega testa PCR z večino EU držav (22 držav članic);
  • dokazilo o prebolevnosti iz prejšnje točke in dokazilom o cepljenju, s katerim osebe dokazujejo, da so bile v obdobju, ki ni daljše od 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepljene z enim odmerkom cepiva. Zaščita se vzpostavi z dnem cepljenja.

Kdo mora dokazovati veljavnost pogoja PCT?

Pogoj PCT je razen redkih izjem v veljavi za vse in povsod.

Na delovnem mestu: Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost. Teste za zaposlene mora zagotoviti in plačati delodajalec oziroma odgovorna oseba delodajalca. Prav tako mora odgovorna oseba delodajalca izvajati preverjanje PCT pogoja.

Testiranje necepljenih zaposlenih mora potekati enkrat tedensko, v enaki časovni razdalji. Izvaja se lahko na posebnem prostoru na samem delovnem mestu, tako na primer po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Simona Zajca počnejo pri njih, ali pa se lahko izvaja doma ter se posreduje ustrezna dokazila, kot so se na primer odločili pri Pošti Slovenije.

Negativen rezultat hitrega testa za samotestiranje pomeni zgolj, da oseba lahko sodeluje v delovnem procesu, ni pa to pogoj za pridobitev QR kode.

Uporabniki storitev: Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti. Kot je pojasnil državni sekretar Zajc, se osebi, ki ne izpolnjuje PCT pogojev, ne sme postreči. »Tak odlok je v veljavi tudi v Avstriji in lahko smo vsaj toliko dobri, kot naši sosedje,« je dodal. Stroške samotestiranja v tem primeru nosijo potrošniki oziroma uporabniki storitev sami.

Trgovine, nakupovalni centri, gostinski obrati, turistične namestitve, vse organizacije, kjer se izvajajo delovni procesi, morajo objaviti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT ob vstopu v prostore. Na vstopnih mestih pa morajo izvajati tudi preverjanje.

Obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT ob vstopu v prostore mora biti nameščeno na vidnem mestu. Vir slike: Svet24. Foto: BOBO.
Obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT ob vstopu v prostore mora biti nameščeno na vidnem mestu.
Vir slike: Svet24. Foto: BOBO.

Izjema za primer plačevanja testiranja je v obeh primerih (tako za sodelovanje v delovnem procesu kot za uporabnike storitev) tudi zdravniško potrdilo, s katerim zdravnik potrdi, da se po prejemu prve doze cepiva nadaljnje cepljenje odsvetuje. Potrdilo se lahko izda v primeru dokazane močne alergijske reakcije oziroma preobčutljivosti na cepivo, velja pa kot dokazilo za brezplačno testiranje. Stroške testiranja za posameznike s takim potrdilom krije država.

PCT pogoj morajo izpolnjevati tudi uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur. Testiranje zagotovi izvajalec dejavnosti zavoda za prestajanje kazni zapora, prevzgojnega doma, centra za tujce, azilnega doma oziroma integracijske hiše.

PCT pogoj je obvezen tudi pri vseh obredih povezanih s kolektivnim uresničevanjem verske svobode.

Kdo in kje pogoja PCT ne potrebuje?

PCT pogoja ni treba izpolnjevati:

  • osebam, ki so mlajše od 12 let;
  • osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami;
  • osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase;
  • učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Kam lahko gremo vsi brez PCT pogoja?

Brez PCT pogoja lahko vstopamo v trgovine, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln in specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki.

V obeh primerih prodajalne znotraj trgovskega centra ne spadajo med izjeme. Veljavnost PCT pogoja se v primeru trgovskih centrov mora izvajati ob samem vstopu v trgovski center.

Prav tako pravila za izkazovanje veljavnosti pogoja PCT ni treba izpolnjevati v primerih zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

V povezavi z zagotavljanjem nujne medicinske pomoči ne gre zgolj za poškodbe temveč za vsako akutno stanje, ki zahteva hitro reševanje. V kolikor je storitev nujna, uporabniki lahko vstopijo v ustanovo, ki izvaja zdravstvene dejavnosti, brez dokazila o izpolnjevanju PCT pogojev.

Glede mask v odloku ni sprememb. Maske ostajajo obvezne v notranjih prostorih in tudi zunanjih, kjer ni možno zagotavljati medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Odlok začne veljati v sredo, 15. septembra 2021.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice