Naprej na vsebino

Obvezno zavarovanje domačih živali: da ali ne?

Število domačih živali se je v času covida-19 precej povečalo. Veliko ljudi je kar naenkrat začelo delati od doma, ki se je marsikomu zazdel prazen, zato si je omislil psa, mačka ali kakšnega drugega hišnega ljubljenčka. V Evropi ima vsaj enega hišnega ljubljenčka vsako tretje gospodinjstvo in približno tako je tudi v Sloveniji. Največ je mačk, sledijo psi, ptiči in mali sesalci. Nekoliko manj je akvarijskih živali in plazilcev.

Preberite tudi:

Veriga ostala, le dovolj dolga bo morala biti

Poleg tega, da v hišo prinašajo veselje, pa z živalmi pridejo tudi večji stroški. Že hrana in pripomočki za nego stanejo, če pa žival zboli, pa so stroški veterinarske oskrbe lahko astronomski.

Zavarovanje malih živali

Veliko zavarovalnic ponuja zavarovanje za pse in mačke, ki krije stroške zdravljenja, ki nastanejo zaradi bolezni ali nezgode. Pasemske živali je moč zavarovati za primer pogina zaradi nezgode, ki krije nakupno vrednost psa ali mačke, do višine izbrane zavarovalne vsote. Zavarovati je moč tudi odgovornost lastnika psa ali mačke za škode, ki jih povzročijo tretjim osebam.

Na prvem mestu med domačimi živalmi v Sloveniji so mačke, sledijo psi. Vir slike: Pixabay.
Na prvem mestu med domačimi živalmi v Sloveniji so mačke, sledijo psi.
Vir slike: Pixabay.

Nekatere zavarovalnice so ponudbo razširile še na druge živali (papige, kanarčke, kuščarje, dihurje, kače, hrčke …) ali druge dogodke, na primer zavarovanje za primer stroškov iskanja izginule ali ukradene živali. Žival mora biti ob sklenitvi zavarovanja zdrava, nepoškodovana in v dobri kondiciji.

Pogoji pri zavarovalnicah (pa tudi zavarovalne vsote) se zelo razlikujejo. Cene zavarovanja psa ali mačke se začnejo pri 15 evrih in lahko za vrhunskega pasemskega psa dosežejo nekaj sto evrov. Vsote so seveda odvisne od želja in potreb lastnikov domačih živali oziroma od kritja zavarovalne police. Vedno pa je treba tudi dobro prebrati drobni tisk.

Ko pride do razmisleka o sklepanju nove prostovoljne zavarovalne police, večina vsaj malo okleva, ker to pomeni še en strošek, hkrati pa ne vemo, ali bomo kdaj to zavarovanje sploh koristili. Ko gre za sklenitev osebnega zdravstvenega zavarovanja zase ali svoje družinske člane, ne oklevamo, saj je le-to, vsaj v enem delu, obvezno.

Poleg tega, da se razlikujejo pogoji pri zavarovalnicah, pa se zelo razlikujejo tudi cene veterinarskih storitev. Te so prepuščene trgu in so posledično razlike med posameznimi živalskimi klinikami ogromne, tudi kadar gre za precej tipske storitve, kot sta kastracija in sterilizacija. Sterilizacija večje psice stane vse od 150 pa do dobrih 320 evrov, kastracija večjega psa pa od 85 do 260 evrov. In najverjetneje bi bilo treba, v kolikor bi uvajali obvezno zavarovanje ljubljenčkov, nekaj storiti tudi na zbliževanju cen pri ponudnikih storitev.

Katere bi bile prednosti obveznega zavarovanja ljubljenčkov?

Marsikdo, kot že omenjeno, zavarovanja za hišne ljubljenčke ne sklene. Posledično se mora marsikdo v primeru bolezni ali poškodb zaradi nesreče odločiti za usmrtitev živali, saj si velikih stroškov operacij in zdravljenja ne more privoščiti. V kolikor bi bilo zavarovanje obvezno in bi delovalo na podobnem principu kot obvezno zdravstveno zavarovanje zavarovancev in njihovih družinskih članov, torej na solidarnostnem principu, saj ga plačujemo vsi, koristijo pa nekateri mnogo več kot drugi, bi morda marsikdo ukrepal drugače.

Seznam oziroma bazo za zavarovanje psov bi bilo precej enostavno voditi, glede na to, da morajo biti vsi psi čipirani in zavedeni v Centralni register psov (CRPsi). Nov Zakon o zaščiti živali predvideva širšo registriranje domačih živali in uvaja tudi prostovoljno čipiranje mačk, kadar želi lastnik jasno dokazovati lastništvo. Slednje je sicer mogoče že sedaj.

Marsikdo se je v primeru hujše bolezni ali poškodbe domače živali primoran odločiti za usmrtitev, saj denarja za drage posege nima. Zavarovanje bi to lahko rešilo. Vir slike: Pixabay.
Marsikdo se je v primeru hujše bolezni ali poškodbe domače živali primoran odločiti za usmrtitev, saj denarja za drage posege nima. Zavarovanje bi to lahko rešilo.
Vir slike: Pixabay.

Ideja o obveznem zavarovanju ljubljenčkov je sicer zaenkrat precej oddaljena. V preteklosti smo bili priča razpravam o obveznem plačilu takse za pse, tako kot je to še vedno v veljavi na nekaterih območjih na Nizozemskem, v okoli 200 občinah. Lastniki psov tam morajo plačevati letno takso za pse, ki se imenuje hondenbelasting. Prav tako je od leta 2018 na Nizozemskem v veljavi zakon, na podlagi katerega je za 20 pasem, ki se smatrajo za nevarne in težje obvladljive, obvezno šolanje psov.

Razprave so šle v smeri, da bi se tudi v Sloveniji uvedla obvezna taksa za pse, s katero bi krili stroške zavetišč, ki jih morajo zagotavljati občine.

Ne glede na obširne razprave o pravicah in dobrobiti živali in številne floskule, je torej tudi pri nas, na prvem mestu še vedno skrb za samega sebe in ne za živali. Veliko je tudi privoščljivosti, ki so je deležni lastniki živali s strani tistih, ki živali nimajo. Upam si trditi, da bi zavarovanje živali rešilo veliko več pasjih življenj, kot jih ogroža navadna ovratnica.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice