Skip to content

Se po naslednjih državnozborskih v Sloveniji obetajo spremembe? Gibanje PoS je po javnomnenjski anketi Parsifala že na petem mestu

Politično dogajanje je v Sloveniji vse bolj napeto. Pa ne zgolj zaradi protestov, ki po novem ne potekajo več le ob petkih, temveč tudi sredi tedna, in s pridom izkoriščajo nezadovoljstvo ljudi nad ukrepi in odloki, pa tudi ne zaradi obiskov pri predsedniku republike, ki jih marsikdo težko razume, temveč tudi zato, ker se vedno bolj dozdeva, da se je predvolilna kampanja že začela, čeprav še niti ne vemo, kdaj volitve bodo.

Vlada ne bo odstopila zaradi pritiskov ulice. Vlade bo konec, ko bo v parlamentu padel kakšen res pomemben zakon. Morda celo več njih. Če bi vlado resnično lahko zamajali protesti, bi se, glede na število teh vse od nastopa vlade, to že zgodilo. Če smo iskreni, so se protesti začeli še preden je vlada sploh nastopila.

Kot že omenjeno, se je predvolilna kampanja že začela. Nekatere stranke že predstavljajo kandidate po posameznih volilnih enotah. Druge se še ustanavljajo. Sestavljajo in podpisujejo se sporazumi o sodelovanju pred in po volitvah. To slednje je nenazadnje še toliko pomembneje. Sodelovanje po volitvah namreč. Vnaprejšnje izključevanje, kot smo videli že pri preteklih sestavljanjih vlad, ne obeta nič dobrega. Vsi smo že utrujeni od politikov, ki se ne zavedajo, da je treba po volitvah zavihati rokave in delati in vsaj za nekaj časa prekiniti kampanjo za naslednje volitve. In tudi koalicije s šibko večino nikomur ne koristijo. Morda tudi s tem lahko pojasnimo rast podpore Gibanju Povežimo Slovenijo (PoS), ki poudarja, da k sodelovanju vabijo vse, ki spoštujejo vsebino slovenske ustave in so se pripravljeni zavzemati za sodelovanje različnih, ki želijo dobro Sloveniji in njenim državljanom.

Gibanje podpore političnim strankam. Vir slike: Prava.si.
Gibanje podpore političnim strankam.
Vir slike: Prava.si.

Kaj kažejo trenutne javnomnenjske ankete?

Agencija Parsifal je za Planet TV opravila anketo, ki kaže, da največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše, ki jo je med opredeljenimi anketiranci izbralo 29,4 odstotka vprašanih. SDS sledi SD Tanje Fajon z 20,1-odstotno podporo. Na tretjem mestu je LMŠ Marjana Šarca z 12,4 odstotka podpore. Na četrtem mestu je Levica Luke Mesca s 5,1  odstotka.

Na petem mestu je Gibanje Povežimo Slovenijo (SLS Marjana Podobnika, Zeleni Slovenije Andreja Čuša in NLS Franca Kanglerja) s 5,3-odstotno podporo. Pri tem velja omeniti, da SMS Zdravka Počivalška, ki je na omenjeni anketi sicer samostojno dosegla 1,5 odstotka) in GAS Alojza Kovšce še nista všteta in da več indicev nakazuje, da bi se ob morebitnem nadaljnjem širjenju gibanja PoS ta odstotek še povečal.

Anketa Parsifal, 3. oktober 2021. Vir slike: Siol.net.
Anketa Parsifal, 3. oktober 2021.
Vir slike: Siol.net.

V Državni zbor RS bi se po tej anketi uvrstili tudi SAB Alenke Bratušek s 5,1-odstotno podporo NSi Mateja Tonina s 5-odstotno podporo.

A edina prava anketa so, kot je že dobro znano tudi iz preteklosti, volitve.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice