Naprej na vsebino

Delta Plus: nova različica koronavirusa pod drobnogledom

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je na današnji novinarski konferenci omenil novo različico koronavirusa, ki bi se lahko razširila tudi pri nas.

Trenutno se o njej največ govori v Veliki Britaniji, imenujejo jo Delta Plus in naj bi bila 20 % bolj kužna kot različica Delta, ki trenutno vključuje največ primerov obolelih.

Oblasti v Veliki Britaniji podrobno preučujejo novo različico. Delta oblika je trenutno tudi tam dominantna, ampak zadnji podatki kažejo, da je pri približno 6 % vseh primerov bil odkrit nov tip koronavirusa.

Preberite tudi:

Delta se širi hitreje in veliko prej kot ostale različice

Nova različica, ki jo strokovno poimenujejo AY.4.2, vsebuje mutacije, ki bi lahko virusu doprinesle razne prednosti pri preživetju. Trenutno še vedno potekajo obsežne raziskave na to temo, vendar so strokovnjaki zaenkrat mnenja, da je možnost, da epidemija zaradi nove različice uide nadzoru, majhna. Prav tako naj ne bi predstavljala večjega tveganja za cepljene.

Kaj je različica AY.4.2 ali Delta Plus?

Po svetu kroži na tisoče različnih tipov koronavirusa, saj virusi mutirajo zelo pogosto in ni presenetljivo, da srečujemo vedno nove oblike.

Delta različica je bila v Veliki Britaniji označena kot problematična meseca maja 2021, ko je po številu primerov prehitela Alfo. Julija 2021 pa so strokovnjaki odkrili AY.4.2 in od takrat se je ta različica počasi širila.

Najpomembnejša razlika pri novi obliki je ta, da vsebuje nekatere nove mutacije, ki pomagajo virusu vdreti v naše celice. Eno izmed takih mutacij imenujejo K417N in jo lahko najdemo tudi v različici, ki je bila poimenovana Beta. Prav to pa je glavna skrb znanstvenikov – da bi ta lastnost Bete v kombinaciji z lastnostmi, ki jih je virus razvil v Delta obliki, pomenile novo različico, ki bi se lahko upirala cepivom.

Velika Britanija je ena vodilnih držav pri raziskovanju novih različic. Do zdaj so opravili že več kot milijon testov na to temo. Francois Balloux, direktor genetskega inštituta na University College v Londonu, je dejal, da trenutni podatki kažejo na to, da bi lahko bila 10 % bolj kužna kot Delta oblika, strokovno poimenovana AY.4.

Delta plus je različica, ki se aktivno širi. vir slike: Reuters.
Delta plus je različica, ki se aktivno širi. Vir slike: Reuters.

Dr. Jeffrey Barrett, vodja skupine za medicinsko genomiko na inštitutu Wellcome Trust Sanger, je objavil tvit, v katerem je omenil, da je Delta Plus edina izmed različic, ki so prišle po Delti, in se aktivno širi, kar kaže na prednost, ki jo ima pred Delto. Kljub temu Delta Plus nadomešča svojo predhodnico z občutno nižjo stopnjo, kot je Delta nadomestila Alfo, od katere je bila kar 60 % bolj kužna.

Posamezne primere Delte Plus so sicer odkrili že poleti in sicer v Južni Koreji, Indiji, Japonski, Portugalski, Švici in še nekaterih drugih državah.

V Južni Koreji so prvi primer Delte Plus odkrili pri moškemu, ki v dneh pred potrjeno okužbo ni bil v stiku z okuženo osebo, prav tako ni potoval izven države. Drugo okužbo pa so našli pri človeku, ki je pripotoval iz ZDA in je bil cepljen z dvema odmerkoma cepiva Astra Zeneca.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice