Naprej na vsebino

Facebook nič več Facebook – zdaj je Meta

Prav ste prebrali. Facebook se je danes preimenoval v Meta. Preden pa primete telefon in poiščete aplikacijo, da to preverite, naj vas opozorimo, da sprememba imena velja samo za podjetje, ki ima v lasti aplikacije Facebook, Instagram in Whatsapp. To pomeni, da aplikacija Facebook ostaja nespremenjena.

Mark Zuckerberg, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja, je že nekaj časa napovedal, da se bo Facebook razširil proti grajenju »metaverse«. Metaverse, izpeljanka besede »universe« (v prevodu »vesolje«), pomeni nekakšen spletni prostor, ki združi spletne in virtualne svetove, ki jih lahko ljudje brez težav prečkajo. Skratka, virtualna oziroma navidezna resničnost na kvadrat.

Preberite tudi:

Facebook predstavil spletno platformo za izobraževanje malih in srednje velikih podjetij v Sloveniji

Največji izpad družbenih omrežij do zdaj

Mark Zuckerberg je predstavil novo ime in znamko Facebooka.
Mark Zuckerberg je predstavil novo ime in znamko Facebooka.
Vir slike: Associated Press

Vidimo lahko tudi nov logotip, ki je oblikovan kot znak za neskončnost. Za razvoj Metaverse pa bodo namenili 10 milijard ameriških dolarjev na leto. Nekaj izdelkov, povezanih z virtualno resničnostjo, bodo prav tako preimenovali iz sedanjega imena Oculus v Meta. Podjetje bo pod novim imenom začelo na borzi kotirati pod oznako MVRS 1. decembra letos.

Sprememba znamke je prišla v obdobju, ko se Facebook sooča z nemalo kritikami. V zadnjih nekaj tednih je bil tarča obtožb o tem, da Instagram močno škodi samopodobi najstnikom in da se v podjetju tega zavedajo, vendar nič ne ukrenejo. Prav tako naj bi njihove aplikacije in algoritmi vsebin pomagali pri širjenju napačnih informacij in splošne nestrpnosti.

V Metaverse vstopimo in komuniciramo z ostalimi ljudmi po celem svetu.
V Metaverse vstopimo in komuniciramo z ostalimi ljudmi po celem svetu.
Vir slike: Euronews

Mark Zuckerberg je prepričan, da so pametni telefoni zdaj stvar preteklosti. Svet se bo v prihodnjih 10 letih, po njegovih besedah, obrnil stran od telefonov proti virtualni resničnosti.

Kaj sploh je Metaverse?

Verjetno ste že slišali za računalniško serijo iger Sims? V igri vstopite v virtualni svet, kjer igrate določeno osebo in z njo na različne načine komunicirate z ostalimi osebami v igri. Svet seveda tudi gradite in oblikujete po svoje. Vse to pa se dogaja preko zaslonov in tipkovnic.

V Metaverse pa dejansko vstopite in komunicirate z ostalimi ljudmi po celem svetu. Zgradite lahko svoje svetove, kamor povabite prijatelje, kjer lahko igrate karte, pojete in podobno. Metaverse naj bi šel celo tako daleč, da se tam lahko odpravite na delo. Morda bi se dve leti nazaj to slišalo smešno, ampak danes smo že kar navajeni na delo od doma. Vse kar boste morali narediti je, da si nataknete virtualna očala in že boste vključeni v Metaverse.

»Ostala tehnološka podjetja razvijajo tehnologijo tako, da lahko ljudje čim boljše komunicirajo z napravami, pri nas pa tehnologijo razvijamo tako, da lahko ljudje komunicirajo med seboj,« je povedal Zuckerberg v svojem predstavitvenem video posnetku. »Eden od razlogov, da sem ustanovil Facebook je bil ta, da si takrat na internetu lahko našel skoraj vse: informacije, novice, glasbo, video, nakupovanje… vse razen tistega, ki je najpomembnejše – ljudi.«

V Metaverse bi se lahko pogovarjali, zabavali in delali z ljudmi s celega sveta.
V Metaverse bi se lahko pogovarjali, zabavali in delali z ljudmi s celega sveta.
Vir slike: Facebook Connect

Temna stran napredka

Nekaj let nazaj je izšel film po naslovu »Igralec št. 1« (ang. Ready Player One). Večino filma lahko občudujemo tehnološki napredek v obliki metaverse, kot bi lahko obstajal v bližnji prihodnosti. V filmu vidimo glavnega igralca, njegova prijatelje in tako rekoč celoten svet – nataknejo si očala in se priključijo v virtualno resničnost, kjer lahko delajo karkoli želijo. Surfajo po gromozansko velikih valovih, smučajo po piramidah in plezajo na Mount Everest z Batmanom.

Kot pove na začetku filma: »Razen spanja, prehranjevanja in odmorov za stranišče – vse ostalo ljudje delajo tukaj.« Torej kaj je tukaj »temnega«? V filmu je prikazan tudi tamkajšnji resničen svet. Ko si ljudje snamejo očala, vse kar vidijo je lakota, revščina, neizmerno visoke stavbe, prenapolnjene z ljudmi in prav tako visoki kupi smeti.

Sceni iz filma, ki kažeta v kakšne svetu v resnici živijo ljudje v prihodnosti.
Sceni iz filma, ki kažeta v kakšne svetu v resnici živijo ljudje v prihodnosti.
Vir slike: Posnetek zaslona

Omenjeno je, da so se ljudje enostavno nehali truditi rešiti probleme in začeli gledati zgolj na to, kako jih preživeti. Resničnost je torej slaba in zato si noben ne želi preživeti več časa v njej kot je nujno. Vsi samo čakajo čas, da lahko vklopijo svoja očala. Kljub vsej revščini pa ima skoraj vsak dostop do virtualnih svetov. Ko smo že pri tem – Mark Zuckerberg je povedal, da ko bo Metaverse razvit, ga bodo prodajali tudi z izgubo samo zato, da bo dostopen res vsakemu.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
enLahka
6 months ago

Web ali vse-zemeljski splet je v osnovi virtualen. Brez ozira ali ga doživljate v 2D ali 3D tehniki. Virtualnost znotraj virtualnosti je še vedno zgolj in samo virtualnost.

Očala na vsak nos in v vsako vas.

Prijava na e-novice