Naprej na vsebino

Električne avtomobile bomo lahko napolnili v le nekaj minutah

Baterije so pri električnih avtomobilih pravzaprav edini omembe vreden problem oziroma glavni zaviralec razvoja. Preveč časa se polnijo, so drage in pretežke. Raziskava je za lansko leto pokazala, da je bila mediana dosega električnih avtomobilov na voljo v ZDA približno 400 kilometrov, najvišji doseg pa je bil slabih 650 kilometrov.

Preberite tudi:

Polnjenje električnega avtomobila

Prikaz mediane ter najvišjega dosega električnih avtomobilov. Vir slike: Energy.gov.
Prikaz mediane ter najvišjega dosega električnih avtomobilov.
Vir slike: Energy.gov.

Avtomobile v tem trenutku poganjajo litij-ionske baterije, vendar se različna podjetja, organizacije in univerze že desetletja trudijo razviti stabilno in uporabno tako imenovano litij-kovinsko baterijo, ki je v vsakem pogledu izboljšana različica litij-ionske.

Litij-kovinske baterije so znane po občutno višji zmogljivosti in energijski gostoti, poleg tega pa so lažje ter napolnjene v le delčku časa, ki ga potrebuje litij-ionska baterija. Glavna težava pa se je pojavljala v stabilnosti baterij, znanstveniki namreč niso uspeli najti načina, da baterija ne bi doživela kratkega stika in zagorela.

Letos spomladi pa je profesorju Xin Li in njegovi ekipi s Harvarda uspelo obiti to težavo in končno proizvesti baterijo, za katero so se znanstveniki poganjali zadnjih 40 let. Njihovo baterijo lahko razumemo kot vstopnico v svet električnih avtomobilov, ki se napolnijo v 10 do 20 minutah, baterije pa jim ni potrebno menjavati tudi do 15 let.

Avtomobili bi lahko imeli doseg tudi do 950 kilometrov. Vir slike: Inside.evs.
Avtomobili bi lahko imeli doseg tudi do 950 kilometrov.
Vir slike: Inside.evs.

Nova generacija baterij bo na voljo nekje med letoma 2025 in 2030

Naslednja težava oziroma izziv pa je bil velikost litij-kovinske baterije, saj v taki velikosti, kot so jo razvili na Harvardu, ni bila primerna za poganjanje električnega vozila, kvečjemu bi z njo lahko proizvedli dovolj energije za pametni telefon.

SES, Singapurski izdelovalec baterij, pa je te dneve svetu predstavil največjo litij-kovinsko baterijo in tudi prvo na svetu, ki bi lahko poganjala električni avtomobil. Avtomobil s tako baterijo bi lahko z enim polnjenjem naredil od 800 do 950 kilometrov, čas polnjenja pa bi se zmanjšal iz trenutnih nekaj ur na nekaj minut, pravijo v podjetju.

Podjetje SES je predstavilo litij-kovinsko baterijo. Vir slike: Morning brew.
Podjetje SES je predstavilo litij-kovinsko baterijo.
Vir slike: Morning brew.

James Frith, vodilni analitik za shranjevanje energije pri BloombergNEF, je komentiral: »Demonstracija teh tekočih celic velikih dimenzij z litij-kovinskimi anodami je nekaj, kar do zdaj še ni bilo storjeno, zato je impresivno videti, da nekaj takega deluje na ravni avtomobilske zmogljivosti.«

Splošno prepričanje v svetu strokovnjakov za električna vozila je, da se avtomobili z naslednjo generacijo baterij na ceste ne bodo pripeljali vsaj do leta 2030. SES pravi, da lahko litij-kovinsko baterijo, primerno za potrošniška vozila, pripravi do leta 2025. Razkrili so tudi načrte, ki kažejo, da bodo že čez dve leti imeli zgrajeno 27.870 kvadratnih metrov veliko tovarno za litij-kovinske baterije v Šanghaju.

Tovarna bo lahko letno proizvedla za eno gigavatno uro baterij. »V primerjavi z litij-ionskimi baterijami, ki imajo proizvodno kapaciteto na globalni ravni na stotine gigavatnih ur letno, se to ne zdi veliko. Vendar za litij-kovinski svet je to največ do zdaj,« je povedal Qichao Hu, ustanovitelj in izvršni direktor SES.

Sodelovanje z General Motors in Hyundai

Podjetje, ki želi na trgu predstaviti novo baterijo za električna vozila, mora za preizkus dostaviti tri vzorce, imenovane A, B in C. Za proizvodnjo A vzorcev se je podjetje povezalo s proizvajalci avtomobilov Hyundai in General Motors. Upajo, da bodo A vzorec, ki je namenjen samo demonstraciji, lahko predstavili naslednje leto. Grajenje tovarn in pogodbe z ostalimi proizvajalci avtomobilov pa bodo počakale na proizvodnjo vzorcev B in C.

SES se je povezal z General Motors in Hyundai. Vir slike: Asia Financial.
SES se je povezal z General Motors in Hyundai.
Vir slike: Asia Financial.

SES se je začel kot raziskovalni projekt na univerzi MIT v letu 2012 in je od takrat prejel več kot 325 milijonov ameriški dolarjev investicijskih sredstev s strani organizacij, kot so Hyundai, Kia in SK Innovation, južno korejski baterijski gigant. Od leta 2015 pa sodeluje tudi z General Motors.

Volkswagen je za baterijske dele izbral ameriški QuantumScape, medtem ko sta Ford in BMW združila moči s Solid Power.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice