Skip to content

Pismo bralca: Dovolj je avtokracije!

»Mislim, da je zdaj primeren čas za spremembo volilnega sistema. Pokažemo, da nam ni vseeno. Da vzamemo neomajno moč strankam in damo ljudem možnost, da izberemo ljudi, ki si jih zaslužimo, da nas predstavljajo in nas vodijo«, takega mnenja je Brane Kostrevc iz Dobrove (DNEVNIK, 3. november 2021)Temu lahko samo pritrdim! Dalje pa piše: »Edino tako bomo vzeli moč strankam, ki kot orodje kapitala počnejo, kar gledamo že 30 let. Državo oblikujejo po svoji meri, za svoje potrebe.«

Ali je to res? Zakaj naj bi volivci  podpirali stranke, ki služijo le kapitalu, ne pa volivcem? Volilni sistem je problem! Znano je, da povzroča negativno selekcijo kadrov in neodgovornost, tako v politiki in v ostali družbi?  Brez odgovornosti ni napredka. Naša (politična) ekonomija, ne ustvari zadosti kapitala, da bi pokrili vse potrebe, predvsem javne sfere, nacionalne ekonomije. Manko potrebnega kapitala, politika nadomesti s krediti v tujini.

Kaj pove dejstvo, da imajo državljani  zelo veliko kapitala na domačih bankah, ki ga te ne morejo plasirati, saj gospodarstvo zanj nima potrebe, ali pa nima ustreznih projektov, zrelih in varnih za kreditiranje. Tudi razni domači finančni skladi nalagajo kapital Slovencev v tujini, kjer so višji donosi, ki jih skladi potrebujejo za delovanje in izpolnjevanje svoji obvez danim njihovim klientom.

... saj vendar na in po volitvah za strankami stojijo volivci, ki naj bi potem podpirali stranke, ki da so samo orodje kapitala, ne pa volivcev? Vir slike: Splet.
… saj vendar na in po volitvah za strankami stojijo volivci, ki naj bi potem podpirali stranke, ki da so samo orodje kapitala, ne pa volivcev?
Vir slike: Splet.

G. Kostrevca moti politika, ki da razgrajuje državo. Zaupanje v državo in v njene tri veje oblasti je že leta nizko. Problem vladanja je, da ni dovolj opredeljeno, kako in kdo nadzoruje posamezno oblast. Zakonodajno oblast, ocenjujejo volivci na volitvah in jo tako nadzorujejo, zakonodajna pa nadzira izvršno oblast. Pravosodna oblast je edina res suverena, nima nadzora, nadzira sam sebe. Nadzor vrši  Sodni svet, v njem imajo večino predstavniki pravosodja.  Tožilstvo in policija sta sicer tudi del izvršne oblasti, katero nadzoruje DZ,  a imata poseben status v izvršni veji oblasti. Policija spada pod notranje, tožilstvo pa pod pravosodno ministrstvo, a oba ministrstva oz. vlado nadzoruje DZ.

Izjema sta policija in tožilstvo, saj njiju ne sme nadzirati celo DZ. Nadzorujeta kar sama sebe,  tako  tožilstvo nadzoruje Državnotožilski svet, kjer imajo tudi večino predstavniki tožilstva. To sta organa pravne države, ki sama presojata in odločata, kateri primer je po njihovi  presoji zrel za vložitev obtožbe, torej kateri primer izmed osumljenih bo procesiran, kar je zelo odgovorna pristojnost, kar je občutljivo za državljane.  Tožilstvo in policijo pa  ne sme nadzorovati niti prva veja oblasti, to je DZ, katerega  edinega nadzoruje  ljudstvo na volitvah, a vse veje oblasti delajo v imenu in za račun ljudstva.

Logično tudi ni, da imata slovenska vojska in policija svoj sindikat, ko se ve, da imajo sindikati največjo moč za uveljavitev svoji interesov tedaj, ko je »delodajalec« oz. oblast v stiski. Na primer, ko je ogrožena država, tedaj oblast samoumevno  potrebuje aktivno vojsko in policijo. To pa je priložnost za sindikat, da  tedaj okliče stavko policistov in vojakov, dokler »delodajalec« ne izpolni že dane obljube. To je anomalija države prava. Zato na Danskem nima, ne vojska, ne policija, svojega sindikata, a so Danci vseeno srečni in zaupajo svojim politikom. Zato je tudi moje mnenje, da je res čas za spremembo volilnega sistema, da tudi volivec dobi pravico, da svoj glas podeli izbranemu kandidatu in konča vladavina strankokracije in avtokracije.

Čas je, da SDS oz. Janez Janša podpre spremembe, ki jih je pred volitvami obljubil? V demokraciji imamo volivci vendar pravico, da mi sami izberemo, kateremu kandidatu podelimo svoj glas za mandat za oblast!

Skrajni čas je že, da politične parlamentarne stranke opustijo privilegij in monopol, da samo predsedniki strank odločajo o tem, kateri kandidati bodo lahko izvoljeni na volitvah. Brez teh sprememb ostajajo problem države in državljanom, samo krize preživetja politikov, ne pa perspektiva državljanov!

Franc Mihič

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice