Skip to content

Alphabet dosegel vrednost dveh bilijonov dolarjev

Čas epidemije koronavirusa je pozitivno vplival na tehnološke gigante, kot so Google in Microsoft. Tako Microsoft kot Googlovo krovno podjetje Alphabet Inc. v letošnjem letu praznujeta prejem vstopnic v prestižni klub dvo-bilijonskih podjetij, kjer jih je sicer že pričakal Apple.

Kaj to pomeni? Seštevek vseh delnic take organizacije in njihovih vrednosti znese več kot dva tisoč milijard ameriških dolarjev. Pred dvema dnevoma, v ponedeljek, je torej vrednost delnice Alphabet poskočila dovolj visoko, da je zdaj tržna kapitalizacija podjetja višja od dveh milijard dolarjev.

Preberite tudi:

Tesla dosegla vrednost bilijon dolarjev – kaj to pomeni?

Alphabet je, glede na svoje sosede, iz pandemije pridobil celo največ. Cena delnice je letos zrastla za kar 70 % in hkrati zaseda najvišje mesto med ameriškimi tehnološkimi delnicami glede na prihodke. YouTube, ki je v lasti Alphabet, je med julijem in septembrom ustvaril dobrih 7 milijard ameriških dolarjev prihodkov iz oglasov, ki se prikazujejo na platformi. To je 43 % več kot prejšnje leto ter več kot so skupaj ustvarili Snapchat, Twitter, Pinterest in LinkedIn.

Alphabet dosegel kapitalizacijo dveh bilijonov dolarjev. Vir slike: Google finance.
Alphabet dosegel kapitalizacijo dveh bilijonov dolarjev.
Vir slike: Google finance.

Nekateri se bodo morda še spomnili leta 2004, ko je Google (danes Alphabet) prvič ponudil delnice javnosti. Takrat je bil vreden 23 milijard dolarjev, danes, 17 let kasneje, pa analitiki napovedujejo, da se njegova rast še ne bo ustavila, četudi je zdaj med tremi najvrednejšimi korporacijami na svetu.

En bilijon dolarjev tržne kapitalizacije, mejo, ki jo je letos presegla tudi Tesla, je Alphabet dosegel januarja lansko leto. »To je samo številka, ampak mislim, da kaže na to, da so ta podjetja vodilna,« je povedala Kim Forrest, ustanoviteljica investicijske družbe Bokeh Capital Partners. »Preprosto je – njihovo trenutno rast ter rast, ki se še obeta v prihodnje, trg nagradi z visokimi kapitalizacijami.«

Delnica Alphabet Inc. je praktično najbolj popularna delnica na Wall Streetu. Bloomberg sledi 49 analitikom in prav vsi, razen enega, priporočajo nakup delnice Alphabet, ki na borzi kotira pod GOOGL. Povprečni 12-mesečni cilj cene delnice je 3.321 dolarjev, kar bi prineslo 11-odstotni donos glede na trenutno ceno delnice.

Matt Peron, direktor investicijske družbe Janus Henderson Investors, sicer ni toliko prepričan v trdnost cene na kratek rok: »Kratkoročno se lahko zgodi karkoli, zato pozicija cene morda ne bo tako močna v naslednjih treh mesecih. Za naslednja tri leta pa smo prepričani, da se bodo delnice dobro odrezale, zato jih bomo vsekakor obdržali.«

Tudi Ford navdušuje na trgu delnic

Pomembne mejnike podira tudi cena Fordove delnice, saj je prvič v zadnjih dvajsetih letih presegla 20 ameriških dolarjev. Donos je letos imela celo višjega kot Alphabet, saj se je cena povzdignila za kar 130 %. Tesla je medtem letos prinesla 65 % donosa.

Cena Fordove delnice po dolgem času nad 20 dolarji. Vir slike: Google finance.
Cena Fordove delnice po dolgem času nad 20 dolarji.
Vir slike: Google finance.

Pod zasluge za takšen dvig vrednosti organizacije se lahko podpiše novi izvršni direktor Jim Farley, ki je funkcijo zasedel lansko leto. Od takrat se je cena delnice povzpela za skupno 200 %. Farley je veliko pozornosti namenil Fordovi politiki za električna vozila, pod njegovim vodstvom pa je izšlo kar nekaj modelov, ki so bili izjemno dobro sprejeti.

Fordov Mustang Mach-E. Vir slike: Citylife.
Fordov Mustang Mach-E.
Vir slike: Citylife.

Za električni poltovornjak F-150 Lightning imajo že več kot 160.000 prednaročil, v ta namen so celo podvojili kapacitete njihove tovarne, model pa se ne bo prodajal do pomladi 2022. Pod vodstvom Marka Fieldsa in Jima Hacketta, dveh predhodnih direktorjev Forda, je cena delnice padla za 61 %.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice