Naprej na vsebino

Tesla dosegla vrednost bilijon dolarjev – kaj to pomeni?

Po legendarnem naročilu 100.000 Teslinih vozil, je delnica podjetja poskočila za kar 12,7 % in s tem je Tesla dosegla vrednost podjetja več kot 1000 milijard dolarjev. V to prestižno skupino organizacij so v Ameriki uspeli priti, poleg Tesle, samo še Apple, Amazon, Facebook, Google in Microsoft.

Rekord za najhitreje doseženo bilijonsko vrednost trenutno še vedno pripada Facebooku, ki je ta mejnik dosegel po 17 letih poslovanja. Tesla je tako visoko prilezla v 18 letih poslovanja, vendar je vredno omeniti, da je zdaj vredno 83 milijard ameriških dolarjev več kot Facebook.

Preberite tudi:

Tesla z baterijo naslednje generacije že za 25.000 dolarjev, pravi Elon Musk

Ali so avtomobili Tesla vredni denarja?

Kaj sploh pomeni, ko rečemo, da je neko podjetje »vredno«? Znesek, ki je tej besedi pripisan je seštevek vseh delnic podjetja oziroma njihovih vrednosti.

Prikaz rasti vrednosti delnice Tesla.
Prikaz rasti vrednosti delnice Tesla.
Vir slike: Google in Nasdaq

Hertz lani tik pred bankrotom, letos rekordno naročilo

Omenili smo naročilo 100.000 Teslinih električnih vozil. To naročilo je opravilo podjetje Hertz, ki se primarno ukvarja z oddajanjem vozil. Med drugim imajo poslovalnice tudi v Sloveniji.

Ko se je pričela epidemija je bilo Hertz eno izmed prvih žrtev. Spomladi leta 2020 je bil upad zanimanja za najem vozil tako nizek, da so že zabredli v bankrot. Skoraj razumljivo, saj so bili turisti tisti, ki so poganjali poslovanje Herzta. Turizem je doživel močan udarec in tako so Hertzovi avtomobili ostali parkirani.

To pomlad pa je svet spet zaživel in tako so lahko letos junija zapustili vode bankrota, reorganizirali podjetje ter se dvignili na še višje ravni kot prej. Njihov nakup 100.000 vozil pomeni tudi največje naročilo električnih vozil kadarkoli v zgodovini. Vrednost naročila naj bi bila 4,2 milijarde ameriških dolarjev, z njim pa bo logotip Tesle krasil kar 20 % celotne flote Hertzovih vozil.

Po legendarnem naročilu 100.000 Teslinih vozil, je delnica podjetja poskočila za kar 12,7 % in s tem je Tesla dosegla vrednost podjetja več kot 1000 milijard dolarjev.
Po legendarnem naročilu 100.000 Teslinih vozil, je delnica podjetja poskočila za kar 12,7 % in s tem je Tesla dosegla vrednost podjetja več kot 1000 milijard dolarjev.

Kako se Tesla primerja z drugimi proizvajalci?

Lahko rečemo tako: Tesla je podobna Mount Everestu, medtem ko so drugi proizvajalci avtomobilov podobni prvemu hribu, ki ga opazite, ko pogledate skozi okno.

Tudi če bi sešteli vrednosti vseh ostalih 19 vodilnih proizvajalcev, bi prišli zgolj do približno 955 milijard. Tesla je torej vredna več kot Ferrari, Toyota, Volvo, BMW in drugi skupaj.

Vrednost Tesle je za približno 50-krat višja od Nissanove in za približno 15-krat višja od Fordove – Ford pa je v zadnjih 12 mesecev pod streho pripeljal 90 milijard ameriških dolarjev več prometa.

Podjetje za raziskavo avtomobilskih trgov JATO Dynamics je opravilo raziskavo, v kateri so ugotovili, da je bil Teslin model 3 septembra v Evropi najbolj prodajan avtomobil nasploh. Torej ni premagal samo ostalih električnih vozil, ampak tudi »bencinarje« in »dizle«.

Teslin model 3.
Teslin model 3.
Vir slike: Tesla

»Divji časi«

Seveda se s tem dobro godi tudi ustanovitelju Elonu Musk. Zaradi delnic Tesle, ki jih ima v lasti, je njegova »vrednost« poskočila za slabih 26 milijard ameriških dolarjev in tako dosegla 255,2 milijard. S tem je Elon Musk najbogatejši posameznik, ki ga je ameriška revija Forbes kadarkoli uvrstila na svoje lestvice.

Ob tem je objavil tvit »Wild times« oziroma »divji časi«. V besedi »times« je črko T zamenjal s $T, kar je oznaka, pod katero Tesla kotira na borzi.

Muskov tvit ob rekordu Tesle.
Muskov tvit ob rekordu Tesle.
Vir slike: Twitter
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Zaposleni pri Applu se nočejo vrniti na delovna mesta, raje bi delali od doma

Zaradi spora glede opravljanja dela na daljavo je Apple že izgubil enega direktorja.

Prijava na e-novice