Naprej na vsebino

Tesla z baterijo naslednje generacije že za 25.000 dolarjev, pravi Elon Musk

Elon Musk je napovedal, da bo dramatično znižal stroške Teslinih baterijskih celic in paketov. Električni avtomobil naj bi po novem stal le 25.000 ameriških dolarjev.  

Predsednik uprave Elon Musk je napovedal, da bodo nove baterijske celice omogočile Tesli, da »prepolovi« ceno na kilovatno uro, zaradi česar bodo električni avtomobili po ceni približno enaki tistim na gorivo.

Preberite tudi:

Prodaja avtomobilov v EU maja upadla za več kot 50 odstotkov

Subvencije za električne avtomobile nižje za 1500 evrov

Cena na kilovatno uro (kWh) je enota energije, ki se najpogosteje uporablja za merjenje kapacitete baterijskih sklopov v sodobnih električnih vozilih. Te cene so v zadnjem desetletju dramatično padle, in sicer z 1100 USD/kWh leta 2010 na 156 USD/kWh leta 2019, kar je 87-odstotni padec. To seveda velja za Ameriko, kjer so potrošne dobrine nasploh cenejše kot v Evropi.

Elon Musk napoveduje, da bo Tesla kmalu dostopna po 25.000 dolarjev.
Elon Musk napoveduje, da bo Tesla kmalu dostopna po 25.000 dolarjev.
Vir slike: Elastic Computer Farm, Pixabay

Cene baterij še nižje

Strokovnjaki napovedujejo, da bo cena do leta 2023 dosegla 100 USD/kWh, vendar je Musk dejal, da bo Tesla začel triletni postopek, da bi znižal ceno pod napovedano, čeprav ni natančno dejal, kakšen bo njihov cilj.

Baterijo upodablja več kot le celice. Litij-ionska baterijska celica, ki za proizvodnjo stane 100 USD/kWh, pomeni, da bi baterija z dodatnimi komponentami, kot so sistemi za upravljanje in hlajenje baterij, lahko stala 125–130 USD/kWh ali več.

Današnji akumulatorji stanejo približno 10.000–12.000 dolarjev, odvisno od njihove zmogljivosti. Nizke cene baterij pa bi lahko bile ključne za odklepanje cenovno dostopnejših in večjih električnih avtomobilov. Tesla namerava znižati stroške prihodnjih paketov na manj kot 6000 dolarjev, kar bi pomenilo, da bi stroški celic znašali precej manj kot 100 USD/kWh.

Povprečna cena električnih avtomobilov v ZDA pada, nazadnje s 64.300 dolarjev leta 2018 na 55.600 dolarjev leta 2019, kar je 13,4-odstotni padec. In to predvsem po zaslugi Teslovega modela 3. Toda ta je še vedno visoka v primerjavi s povprečno ceno običajnega vozila na plin, ki znaša 36.600 dolarjev (čeprav se je cena teh v zadnjem obdobju zvišala).

Model 3 je bil prvi Teslin avtomobil za širši trg

Že od samega začetka je »glavni načrt« podjetja, kot je Musk navedel v objavi v blogu leta 2006 – »ustvariti zaželen električni športni avtomobil, ki bi ljudi prepričal, da so električna vozila lahko kul« – kar takrat ni bila lahka naloga, prihodek od tega uporabiti za financiranje cenovno ugodnejše luksuzne limuzine in sredstva od tega vložiti v avto, ki bi ga lahko kupilo več sto tisoč ljudi.

Toda Muskov načrt za izdelavo modela 3 za 35.000 dolarjev se ni nikoli uresničil, zahvaljujoč dobro dokumentiranemu »proizvodnemu peklu« podjetja. Danes se cena za Model 3 Standard Range Plus začne pri 37.990 dolarjih, Long Range pri 46.990 dolarih, Performance pa pri 54.990 dolarjih.

Musk ni prvič napovedal, da bo Tesla dramatično znižala stroške svojih električnih avtomobilov. Slednje je prvič obljubil leta 2018, kar bi bilo po njegovih besedah mogoče v treh letih.

Na tako imenovanem dnevu baterije (Battery Day) je Musk dodal novo napoved: 20 milijonov avtomobilov na leto. To bi bila »približno dvakrat večja« od sedanje proizvodnje Toyote, GM ali Volkswagna.

Musk napoveduje 20 milijonov Tesel na leto.
Musk napoveduje 20 milijonov Tesel na leto.
Vir slike: Afif Kusuma, Unsplash
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice