Skip to content

Novo poglavje za dostavljalca Wolt

Ste že slišali za Doordash? V ZDA je to najpopularnejša aplikacija za dostavo hrane. Obvladujejo več kot polovico trga, poleg tega pa svoje lovke raztezajo še vse do Avstralije, Kanade in Japonske. Kot kaže, pa bodo zdaj prisotni tudi v Sloveniji.

»V obeh podjetjih imamo skupno misijo zgraditi globalno platformo za lokalne trgovce, ki povezuje potrošnike z najboljšim iz njihove okolice, povišuje prihodke prodajalcem in predstavlja pomembne priložnosti za zaslužek milijonom Dasherjev in dostavljavcem po celem svetu. Od partnerstva pričakujemo hitrejše napredovanje proti skupnim ciljem,« je Doordash zapisal na svoji spletni strani.

Na blog sekciji spletne strani Wolt je Miki Kuusi, soustanovitelj in izvršni direktor Wolta, označil partnerstvo z Doordash kot enega izmed najpomembnejših trenutkov v zgodovini podjetja: »Izjemno sem počaščen in ponosen, da lahko oznanim, da smo pravkar podpisali dogovor in se odločili za povezavo z Doordash z namenom, da zgradimo podjetje za katero verjamemo, da bo imelo priložnost postati vodilno na svetu v naši industriji.«

Soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Wolt. Vir slike: Wolt.
Soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Wolt.
Vir slike: Wolt.

Približno 7 milijard ameriških dolarjev je težka transakcija, s katero je Doordash prevzel Wolt. Vsi delničarji, tako zaposleni kot investitorji, so po novem torej delničarji Doordasha.

Kot je gospod Kuusi zapisal v svojem blog prispevku, se je vse začelo približno pred enim mesecem, ko je Tony Xu, soustanovitelj in direktor Doordasha, stopil z njim v kontakt. Kuusi je povedal, da vedno rad spregovori s svojo konkurenco, ker meni, da se tako največ nauči. Skupaj sta potem ugotovila, kako daleč lahko pridete, če sodelujeta.

Doordash je svoje poslovanje v že omenjenih državah postavil in razvil na izjemno visoki stopnji, medtem ko pa se je Wolt osredotočil predvsem na širjenje ven iz domače Finske po Evropi. V tem času so se razširili na kar 23 držav, zdaj pa so se odločili da svoje znanje in kapital združijo z Doordash.

Wolt je o tej novici obvestil tudi vse svoje stranke preko e-poštnega sporočila, predvsem pa so zagotovili, da Wolt ostaja res še naprej Wolt: »Ta novica ne bo nikakor vpliva na vas ali na naše partnerje. Aplikacija Wolt ostaja nespremenjena, naši dostavljavci ostajajo MODRI HEROJI. Še naprej bosta naši najvišji prioriteti dostava v 30 minutah in najboljša ekipa za podporo. Ohranili bomo naše ime, blagovno znamko, storitev in ekipo.«

Wolt še naprej ostaja Wolt. Vir slike: Wolt Slovenija.
Wolt še naprej ostaja Wolt.
Vir slike: Wolt Slovenija.

Transakcija se bo predvidoma zaključila v začetku leta 2022, od takrat naprej pa bo Miki Kuusi vodja trga, ki ga zdaj obvladuje Wolt, poročal pa bo neposredno direktorju Tony Xu. Po besedah slednjega namerava Doordash v prihodnjih letih agresivno investirati v oba sklopa podjetja in še bolj razširiti svojo mednarodno prisotnost. V sklopu transakcije je predviden tudi znesek 500 milijonov dolarjev za namene ohranitve vodstva in zaposlenih pri Woltu, torej Doordash ne predvideva velikih kadrovskih sprememb.

Trenutna cena delnice Doordash ($DASH) se giblje okoli 243,86 ameriških dolarjev, v zadnjih petih dneh pa je doživela več kot 22 % rasti. Na grafu se tudi jasno opazi skok cene, ki je bil posledica novic o tem, da bo Doordash prevzel Wolt.

Prikaz gibanja cene delnice Doordash. Vir slike: Google finance.
Prikaz gibanja cene delnice Doordash.
Vir slike: Google finance.

Vse lepo in prav, vendar iz prakse vemo, da podobni prevzemi skoraj vedno prinesejo neke novosti in spremembe za potrošnike. Ali bodo te spremembe pozitivne ali negativne bo pokazal samo čas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ladijske družbe na svoje križarke vabijo zaposlene, ki delajo na daljavo

Tisti, ki svoje službene obveznosti lahko opravljajo na daljavo, imajo več različnih možnosti, ko pride do izbire kraja za opravljanje dela.

Prijava na e-novice