Skip to content

Prvi dan obveznega samotestiranja v šolah minil mirno

Učenci, dijaki, starši, učitelji in ravnatelji – vsi so s cmokom v grlu pričakovali današnji dan. Nekateri z odporom, drugi so se ga veselili, spet tretji sploh niso opazili razlik. Kot poroča STA, so ravnatelji nekaterih šol povedali, da težav ni bilo. Ponekod so sicer pred šolami potekali shodi, nekaj je bilo tudi učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev ostali doma.

Preberite tudi:

Hitri test in maska od srede obvezna oprema šolarja – protokol je znan

»Z učitelji smo se kakovostno pripravljali, z učenci predhodno pogledali videoposnetke samotestiranja, razložili in verjetno razblinili strahove. Na razredni stopnji sicer traja dalj časa, na predmetni stopnji pa so priprave in samotestiranje stekle zelo hitro. V šoli se je samotestiralo okrog 70 odstotkov učencev od 506, s tem da je en razred v karanteni. Za izobraževanje na daljavo so se odločili okrog trije odstotki staršev,« je za STA povedala ravnateljica OŠ Lava Celje Marijana Kolenko.

Deset staršev je tudi prišlo pred šolo in izrazilo nestrinjanje s samotestiranjem, vendar so po njenih besedah na to bili pripravljeni ter so zadevo rešili po protokolu.

Na Osnovni šoli Ljudski vrt v Ptuju je bilo na samotestiranju pozitivnih šest učencev, samotestiralo se jih je 632, 73 pa jih je cepljenih oziroma prebolevnikov. 86 učencev je bilo v oddelčnih karantenah, nekaj pa jih je v karanteni zaradi okužb v družini, je sporočila ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič v pismu staršem.

Tudi na OŠ Ljudski vrt na Ptuju je prvi dan samotestiranje potekalo mirno. Vir slike: spletna stran OŠ Ljudski vrt.
Tudi na OŠ Ljudski vrt na Ptuju je prvi dan samotestiranje potekalo mirno.
Vir slike: spletna stran OŠ Ljudski vrt.

»Približno 50 učencev ste starši zadržali doma zaradi nesoglasja k samotestiranju v šoli. Vse starše, ki ste se tako odločili, prosim, da premislite še enkrat in se odločite za samotestiranje. Če bodo vaši otroci jutri prinesli podpisano soglasje in test, se bodo prvo šolsko uro samotestirali. V primeru, da boste ostali pri svoji odločitvi, se bodo vaši otroci šolali na daljavo, učitelji jim bodo pošiljali zaposlitve v e-učilnico,« je zapisala v pismu. Staršem se je v pismu tudi zahvalila za kooperativnost.

Kako pa so dan preživeli na srednjih šolah? Borut Butinar, ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran (GEPŠ), sporoča, da je samotestiranje potekalo zelo tekoče, celo nad pričakovanji zaposlenih. »Višji letniki so to opravili v 5 minutah, v nižjih letnikih pa smo potrebovali tudi do 17 minut, vendar se bo to z naslednjimi testiranji zelo skrajšalo,« je povedal.

Pravi, da je v nekaterih razredih tudi do 80 % dijakov cepljenih ali prebolelih, zato se je testiralo le nekaj posameznikov: »V nižjih razredih je ta procent občutno nižji in se giblje med 50 in 60 %.« Po njegovih podatkih sta doma ostala le dva dijaka od skupaj 480. Zahvaljuje se tudi vsem staršem, ki so ukrep pozitivno sprejeli, saj večjih nasprotovanj danes ni bilo občutiti.

»Nekaterim staršem, sem na njihovo zahtevo predvsem pojasnil razliko med OŠ in SŠ, predvsem je šlo za razliko pri pouku na daljavo, ki za SŠ ni predviden,« je še pojasnil Butinar.

Ravnatelj GEPŠ se zahvaljuje staršem za dobro sprejetje ukrepa. Vir slike: Dijaškisvet.si.
Ravnatelj GEPŠ se zahvaljuje staršem za dobro sprejetje ukrepa.
Vir slike: Dijaškisvet.si.

Tudi iz Gimnazije Koper prihajajo vesti, da je samotestiranje potekalo mirno, dijaki ukrepa niso kritizirali ali se mu upirali. V kolikor bi kdo na testu bil pozitiven je imel navodila, da počaka v večnamenskem prostoru šole in pokliče starše. Njegovi sošolci bi se seveda prav tako odpravili domov. Po naših podatkih naj bi bilo nekaj dijakov pozitivnih.

So grožnje staršev ostale le pri besedah?

Veliko ravnateljev je bilo seveda v prejšnjih dnevih zaskrbljeno zaradi groženj staršev, ki so omenjali protestiranje in nepokorščino. Ravnateljica OŠ Ljudski vrt Vaupotič Zemljič je v svojem pismu dan pred samotestiranjem staršem sporočila svoje skrbi.

»Pred nami je najtežji, in, bojim se, najbolj žalosten dan za slovenske šole. Nekateri starši napovedujete proteste pred šolami. Se zavedate daljnosežnosti tega dejanja? Se zavedate, da si bomo morali gledati v oči ob prisotnosti policije in kar je še bolj grozno, ob prisotnosti otrok? Mi, zaposleni, nimamo izbire in moramo opraviti svoje delo in smo dolžni spoštovati veljavne vladne odloke. Od tega je odvisna tudi naša eksistenca. Vi izbiro imate,« je napisala.

»Zato vas res prosim, vse tiste, ki se pripravljate na protest, da se ustavite. Mi v šoli nismo vaši nasprotniki. Želimo si odprte in varne šole. Če se strinjate s samotestiranjem v šoli, podpišite soglasje. Če se ne strinjate, zadržite otroke doma, dokler ne prebrodimo najhujše krize.« Danes je izgledalo, da so njene besede padle na plodna tla.

Kot je pojasnila, so ravnatelji na sestanku z ministrstvom še enkrat prosili, da bi se vsaj učenci od 1. do 3. razreda samotestirali doma, a njihova želja zaenkrat ni bila uresničena.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice