Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Skrivnostni mladenič

V enem izmed takratnih večerov je v hotel Stadt Wien na Aleksandrovi cesti v Mariboru zašel mlad človek. Slovenec je poročal, da je bil star okoli 25 let. Oblečeno je imel vojaško uniformo, v hotelsko knjigo pa se je vpisal kot Jevan Radec iz Raporova. Zahteval je mirno sobo, kakršno je tudi dobil v drugem nadstropju.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Hotelskemu osebju pa se je kar nekaj stvari zdelo sumljivo. Že samo ime je bilo čudno, bilo pa je napisano tudi s ponarejeno pisavo, saj so v njegovih dokumentih videli popolnoma drugačno. Tudi dejstvo, da kot vojak prihaja stanovat v hotel, je bilo nenavadno.

Na desni strani ulice vidimo Hotel Stadt Wien v Mariboru. Vir slike: Kulturno medijski center Slovenije.
Na desni strani ulice vidimo Hotel Stadt Wien v Mariboru.
Vir slike: Kulturno medijski center Slovenije.

O vsem tem so obvestili policijo, ki je mladega človek obiskala. »Tudi tej se je zdel mladi človek, govore srbsko narečje, sumljiv,« so zapisali v Slovencu. Vodja stražnice je nato obvestil vojaško oblast, ki je po osumljenca poslala patruljo. Vojaki so ga zaslišali, on pa je povedal, da ima s seboj zelo pomembne dokumente za neko poveljništvo, vendar da so ostali v njegovi hotelski sobi.

Vojaški narednik je pospremil mladeniča nazaj do hotela, da bi ta lahko vzel dokumente. Ko pa sta prišla v hotel, je osumljenec zbežal po stopnicah v drugo nadstropje ter skočil skozi okno na tla ulice, kjer je obležal nezavesten. V vojaški bolnišnici so pri njem našli kup sumljivih stvari.

»Pri njem so našli malo avtotipografijo, iz katere je razvidno, da si je osumljenec sam delal dokumente. Iz njegove beležnice je razvidna lepa cirilska pisava z raznimi znamenji ter z imeni Hrvatov in Srbov, med katerimi se nahaja tudi ime dr. Lazarevca. Zabeležen je imel tudi potni načrt Ljubljana-Jesenice-Bohinjska Bistrica.«

Ugotoviti pa niso uspeli nič natančnega, razen tega, da so zaradi vsebine beležnice sumili, da je vojaško uniformo uporabljal z namenom vohunjenja.

Vojna odškodnina

Jugoslaviji so v tistem letu nekatere države še vedno dolgovale določeno živino kot vojno odškodnino. Bolgarija je dolgovala 30 tisoč glav živine, Nemčija pa še 18.500 glav in 56 tisoč ovc.

Iz Nemčije pa so v tistem času že prejeli 400 velikih lokomotiv, 30 tender lokomotiv, 2200 zaprtih in 1700 odprtih vagonov. Skupna vrednost prejetega je bila slabe dve milijardi mark.

Gospodarsko vprašanje Rusije

Rusija je bila po takratnih poročanjih glede gospodarstva na samem dnu. »Pravzaprav je bila najnižja točka dosežena brezdvomno v letih 1919 in 1920, to je v času akutnih državljanskih bojev, ki se utegnejo zopet povrniti,« so pisali v Slovencu.

Pregled BDP na prebivalca v Rusiji skozi leta. Vir slike: VOXEU.
Pregled BDP na prebivalca v Rusiji skozi leta.
Vir slike: VOXEU.

V tekočem letu, torej 1921, pa naj bi se razmere vsaj malo izboljšale. Na vseh poljih je bil potreben popolnoma svež začetek, »starega gospodarskega organizma« ni bilo več. Svetla točka je bila v tem, da so bile tovarne še vedno dobro ohranjene in nekaj jih je tudi obratovalo s polnim zagonom. »Toda uspeh produkcije ne odgovarja delu. Njihova notranja ureditev je pomanjkljiva, stroji obrabljeni.«

Po poročanjih so bile tudi železnice v klavrnem stanju, brez lokomotiv in vagonov. Ljudje so bili brez oblačil, po stanovanjih so manjkala okna in pohištvo, kmetje so bili brez orodja za obdelavo zemlje.

»Toda misel, da bi se tu s sodelovanjem inozemstva dalo tako lahko odpomoči, je samo iluzorična.« Tuj kapital, izdelki in delo ne pridejo tako poceni in Rusija bi morala nuditi protivrednost oziroma neko zaupanje, da se bo tujim investitorjem pomoč izplačala. »Je to bogata dežela, ki je svoje ogromne zaklade zakopala in katerih sama ne more dvigniti. Tu bi lahko inozemstvo (avtor misli tu gotovo Nemčijo — op. uredn.) pomagalo dvigniti zaklade, toda dobiti mora zaupanje, da se bo ta trud tudi izplačal.«

Italijansko nasilje v cerkvi

Iz Reke so prišle vesti, da je nek živinozdravnik iz kraja Volosko v Opatiji zbral »krdelo nedoraslih fantov« in z njihovo pomočjo želel nasilno preprečiti hrvaškim prebivalcem, da bi v cerkvi prepevali v hrvaškem jeziku.

Reka v 20-tih letih prejšnjega stoletja. Vir slike: Tribun HR.
Reka v 20-tih letih prejšnjega stoletja.
Vir slike: Tribun HR.

Dodatnih informacij Slovenec ni prejel, domnevali so, da so Italijani želeli zgodbo čim bolj potuhniti. Zaključili so lahko samo s predvidevanjem, da gre za »nasilen fašistični zločin.« Dopisali so še: »Lepa velesila je ta Italija, ki lastnih zakonov ne zna braniti pred zelenimi mladiči.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice