Naprej na vsebino

Mlajšim od 14 let v nočnem času izključijo TikTok

Douyin je pravzaprav kitajska oblika TikToka, obe aplikaciji pa je razvilo kitajsko podjetje ByteDance. TikTok je poznan tudi po temu, da je eno izmed prvih kitajskih socialnih omrežij, ki je ogromno popularnost pridobilo tudi v tujini.

V letošnjem letu je dnevno število uporabnikov TikToka doseglo dolgo pričakovano mejo 1 milijarde, medtem ko Douyin dnevno uporablja kar 600 milijonov uporabnikov, kar znaša skoraj polovico vseh prebivalcev Kitajske.

Septembra pa je bilo kitajskim oblastem dovolj in so se odločile, da bodo uporabo te aplikacije omejile. Po novem je dostop do aplikacije za mlajše od 14 let omogočen samo 40 minut na dan. Pa še to samo med 6. in 22. uro. V našem okolju si to kar težko predstavljamo.

Kitajska verzija TikToka se imenuje Douyin. Vir slike: Douyin.
Kitajska verzija TikToka se imenuje Douyin.
Vir slike: Douyin.

Za mlade uporabnike bo ByteDance tako uvedel »mladostniški način« oziroma Youth Mode. »Z namenom povečanja zaščite mladih uporabnikov, smo pred 1. junijem napovedali, da bomo uvedli najstrožje ukrepe za zaščito mladih v zgodovini platforme,« so zapisali v objavi. »Uporabniki, ki so preverili identiteto in so mlajši od 14 let, bodo avtomatsko vključeni v mladostniški način in ga sami ne bodo mogli izključiti.«

TikTok oziroma v tem primeru Douyin deluje tako, da ko uporabnik vstopi v aplikacijo, lahko brska med video posnetki, ki jih drugi uporabniki naložijo. To brskanje deluje tako, da s prstom podrsa navzgor, ko želi pogledati naslednji video. Hitro lahko ugotovimo, da je to odličen recept za ogromno porabljenega časa na socialnih omrežjih.

Seveda pa je v mladostniškem načinu aplikacije Douyin nadzirana tudi vsebina. »V mladostniškem načinu smo tudi pripravili čudovite vsebine za vse, kot so zanimivi znanstveni poskusi, razstave v muzejih in galerijah, čudovite pokrajine po državi, razlage zgodovine in podobno. Upamo, da bodo te vsebine vzpodbudile interes otrok do nekega področja, hkrati pa se bodo lahko ob gledanju video posnetkov nekaj naučili,« so še zapisali. »Da, do najstnikov smo bolj strogi.«

Za uporabo aplikacije Douyin ni določena najnižja starost, vendar morajo vsi, ki so mlajši od 18 let, pridobiti soglasje staršev. Pri TikTok je najnižja starost za uporabo aplikacije določena pri 13 letih.

Vplivneži ne smejo razkazovati bogastva

Kitajska uprava za kibernetski prostor je novembra izdala tudi odlok, s katerim je prepovedala kitajskim slavnim osebnostim, da na socialnih omrežjih razkazujejo bogastvo in »ekstravaganten užitek«.

Tako osebnosti kot njihovi klubi oboževalcev morajo »slediti javnemu redu in dobrim običajem, slediti orientaciji javnega mnenja in vrednot, spodbujati temeljne socialistične vrednote ter ohranjati zdrav slog in okus,« je v izjavi javnosti napisala kitajska agencija za internetno regulacijo.

Kris Wu ima omejeno uporabo družbenih omrežij zaradi domnevnega spolnega nasilja. Vir slike: Business Insider.
Kris Wu ima omejeno uporabo družbenih omrežij zaradi domnevnega spolnega nasilja.
Vir slike: Business Insider.

V istem dnevu je tudi Kitajsko združenje uprizoritvenih umetnosti preprečilo oddajanje video posnetka v živo (livestream) 88 znanim osebnostim, med drugimi tudi Krisu Wu, ki je bil obtožen spolnega nasilja. Po njihovih besedah želijo tako okrepiti samodisciplino in preprečiti neetičnim umetnikom ponovni vstop v industrijo.

Kitajska vlada želi omejiti uporabo tehnologije med najstniki

Če se malo oddaljimo od socialnega omrežja Douyin, lahko ugotovimo, da to ni edini ukrep, ki ga Kitajska uvaja v letošnjem letu. Zadnja tri leta uradni mediji na Kitajskem opozarjajo, da vedno več časa, ki ga kitajski otroci preživijo na internetu, škodi njihovemu fizičnemu in psihičnemu zdravju.

Raziskava agencije za socialna omrežja We Are Social kaže, da otroci na Kitajskem preživijo približno pet ur na dan povezani v internet, dve uri od tega pa porabijo na socialnih omrežjih. Že v letu 2018 je vlada napovedala omejitve na tem področju, predvsem zaradi povečanega števila pojavov kratkovidnosti pri otrocih.

Na Kitajskem so otrokom omejili čas ki ga lahko preživijo na video igricah. Vir slike: Getty images.
Na Kitajskem so otrokom omejili čas ki ga lahko preživijo na video igricah.
Vir slike: Getty images.

Avgusta letos so uvedli ukrep, ki omejuje čas igranja video igric pri otrocih, mlajših od 18 let. Spletne video igre bodo tako lahko igrali le eno uro ob petkih, vikendih in praznikih, je sporočil kitajski regulator za video igre. Pa še to samo med 20. in 21. uro. Ponudniki spletnih iger morajo to upoštevati, sicer pa se bodo izvajali tudi inšpekcijski nadzori.

Pojavila so se sicer tudi ugibanja, da se nekateri otroci omejitvam izognejo tako, da se v igro prijavo z odraslim identifikacijskim dokumentom. Tencent, eden izmed vodilnih kitajskih ponudnikov video iger, je napovedal uvedbo prepoznavanja obrazov med igranjem iger. Tako bi lahko prepoznali, kdo v tistem trenutku igro uporablja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice