Skip to content

V zakulisju: Kako se kalijo svetovni prvaki

Pred vami je zakulisna zgodba svetovnega prvaka Tilna Zajca in njegovega dolgoletnega trenerja Srečka Rozmana. Z njima se je pogovarjal Igor Gošte.

Preberite tudi:

V zakulisju: Primož Jelševar o humanitarnosti, gospodarstvu in politiki

Oktobra je namreč Izlačan Tilen Zajc še drugič osvojil naslov svetovnega prvaka v kikboksu, tokrat v kategoriji do 79 kg. Na svetovnem prvenstvu v Italiji je bil znova prepričljivo najboljši. Ponaša se tudi z naslovom evropskega prvaka, 18 let zapored je državni prvak, 10 krat je zmagal na tekmah svetovnega pokala in osvojil še mnogo odličij na drugih mednarodnih in domačih tekmovanjih.

Ves čas njegove športne poti mu ob strani stojita ustanovitelj kluba in trener Karate kluba Pon-Do-Kwan Izlake Srečko Rozman in njegov sin Miloš Rozman, ki zadnja leta v tem izlaškem klubu, ki se ponaša z izvrstnimi uspehi, opravlja delo glavnega trenerja. Oba omenjena in tudi drugi trenerji in funkcionarji kluba delajo seveda volontersko že vse od leta 1994, ko je bil klub ustanovljen tudi s soustanoviteljskim podpisom avtorja te oddaje, ki sem imel čast biti en mandat tudi predsednik kluba.

Oktobra je Izlačan Tilen Zajc še drugič osvojil naslov svetovnega prvaka v kikboksu. Vir slike: IG.
Oktobra je Izlačan Tilen Zajc še drugič osvojil naslov svetovnega prvaka v kikboksu.
Vir slike: IG.

Srečko Rozman, ki je tudi reprezentančni trener v Kickboxing zvezi Slovenije, ki jo že vrsto let vodi Vladimir Sitar, se je v oddaji spominjal prvih začetkov, uspehov, ustanovitelja te borilne veščine Daniela Ponda in Alojza Miklavčiča, ki je to v svetu prepoznavno borilno veščino uveljavil oziroma začel vaditi v Sloveniji oziroma takratni Jugoslaviji. Tudi v njegovem klubu Borilnih veščin Pon- Do- Kwan Zagorje, ki ga je dolga vodil in bil glavni trener, se lahko pohvalijo z odmevnimi rezultati. Z zadnjega svetovnega prvenstva v Italiji so domov prinesli bronasto medaljo, ki jo je osvojila Tina Baloh.

Srečko je povedal marsikaj zanimivega o dosedanjih uspehih, slišali pa smo tudi, kako je razmišljal leta 2003, ko je ob deveti obletnici kluba izšel klubski bilten. Že takrat je bil v biltenu tudi zapis Tilna, ki je že dosegal svoje prve uspehe.

V oddaji pa se je Tilen spominjal tudi svojih prvih borb, tudi prve, kjer je doživel poraz. Slednjih je bilo kasneje v njegovi bogati športni karieri bistveno manj kot zmag. Še pri istih redkih porazih so ponavadi botrovale poškodbe, najpogosteje krvavenje iz nosa. Opisal nam je, zakaj se je zapisal temu športu, kako je pridno dokončal šolanje in si našel službo, zanimivo pa je bilo slišati, kako je v prvem in drugem valu epidemije v lanskem letu zlato medaljo dobesedno kalil v svoji garaži in na športnem igrišču v domačem kraju.

Ker bo kikboks slej ko prej tudi ena izmed športnih disciplin na olimpijskih igrah, je par besed povedal tudi na to temo. Natančno pa nam je opisal borbe na svetovnem prvenstvu, ki so mu prinesle naslov svetovnega prvaka. Srečko pa je povedal tudi, kako težko je v teh časih zagotoviti dovolj finančnih sredstev, da se lahko njihova več kot 30 članska ekipa športnikov udeležuje domačih in mednarodnih turnirjev. Več pa ob spremljanju oddaje.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matej
Matej
1 year ago

Vsaka vam čast, biti svetovni prvak je res težko, v vsakem športu, tudi v stavah recimo na bet at home je težko kaj zadetu, kaj šele biti svetovni prvak

Prijava na e-novice