Skip to content

V prizadevanju za podporo volivcev gibanju Povežimo Slovenijo kaže dobro

Pred prihajajočimi državnozborskimi volitvami, ki so napovedane za nedeljo, 24. aprila 2022, že vse brbota. Morda se nam zdi, da je do takrat še veliko časa. Za volivce morda, za politične stranke, ki se na volitve pripravljajo, pa časa ni več veliko.

Vsako prvo nedeljo v mesecu do volitev v DZ RS bo RTV Slovenija objavila javnomnenjsko anketo. Prve rezultate ankete, ki jo je za RTV opravil inštitut Mediana, so tako objavili v nedeljo, 5. decembra. Anketa je pokazala, da bo pojav novih strank pošteno zatresel stolčke že uveljavljenih.

Podpora strankam, ki so na preteklih volitvah v DZ RS dobile več kot 1 odstotek podpore. Vir slike: Posnetek zaslona.
Podpora strankam, ki so na preteklih volitvah v DZ RS dobile več kot 1 odstotek podpore.
Vir slike: Posnetek zaslona.

Podpora strankam, ki so na preteklih volitvah v DZ RS prejele več kot 1 odstotek podpore

Prvi del ankete je zajel parlamentarne stranke in tiste, ki so na preteklih volitvah v DZ RS leta 2018 dosegle vsaj en odstotek podpore. Rezultati ankete so pokazali, da bi največ vprašanih (16,3 odstotka anketirancev) podprlo stranko SDS. SD bi podprlo 11,8 odstotka volivcev, Levico 8,4 odstotka, LMŠ 8,3 odstotka, NSi 5,9 odstotka, SAB 4,3 odstotka.

Med danes parlamentarnimi strankami se tri ne bi več uvrstile v parlament: SNS bi podprlo le še 1,6 odstotka volivcev, DeSUS 1,4 odstotka in SMC 0,8 odstotka. Med obstoječimi neparlamentarnimi strankami bi največ podpore prejeli Zeleni Slovenije, in sicer 2,1 odstotka, sledijo Piratska stranka (2,0), SLS (1,7) in Dobra država (1,5). Kar 17,9 odstotka vprašanih še ni vedelo, katero stranko bi podprli.

Podpora strankam z vključenimi novonastalimi strankami. Vir slike: Posnetek zaslona.
Podpora strankam z vključenimi novonastalimi strankami.
Vir slike: Posnetek zaslona.

Kako bi premešale karte novoustanovljene stranke?

Drugi del ankete, ki jo je za RTV SLO izvedla Mediana, je zajel tudi nove stranke. Rezultati so pokazali, da bi v tem primeru najmočnejša stranka ostala SDS, ki pa bi dobila nekaj manj podpore in sicer 10,7 odstotka, druga bi bila SD z 9,8 odstotka, Levico bi podprlo 8,6 odstotka volivcev. Že na četrtem mestu bi bila nova stranka Povežimo Slovenijo (SLS, SMC – takrat še ni bila združena z Gas v novo stranko Konkretno, Zeleni Slovenije in Nova ljudska stranka) z 6,6 odstotka glasov pred LMŠ, ki bi jo podprlo 6,3 odstotka vprašanih.

Naša dežela, stranka Aleksandre Pivec, bi dosegla 5,5 odstotka, SAB 5,2 odstotka, Stranka zelenih dejanj Jureta Lebna 4,5 odstotka, NSi 4,3 odstotka. Zunaj parlamenta bi ostali Piratska stranka za las s (3,7 odstotka), Dobra država (2,3 odstotka), DeSUS (1,8 odstotka) in SNS (1,2 odstotka).

Na račun novih strank res da nekaj izgubijo SDS, SD, LMŠ in NSi, še vedno pa je bazen tistih, ki ne vedo, katero stranko bi podprli, velik, precej večji kot odstotek, ki bi ga volivci namenili stranki, ki bi dobila največ podpore, saj je, da ne vedo, koga bi volili, odgovorilo 15 odstotkov vprašanih. 7,5 odstotka vprašanih je dejalo, da ne bi volili nobene od znanih strank. In prav neodločene bodo nagovarjali vsi.

Povežimo Slovenijo cilja na krepko več kot 6,6 odstotka

Gibanje Povežimo Slovenijo, ki ga dodatno krepita tudi novoustanovljena stranka Konkretno, v katero sta se združili SMC Zdravka Počivalška in GAS Alojza Kovšce, (stranka ima že ob sami ustanovitvi tri ministre) in socialni demokrati Andreja Magajne, ki so programska izhodišča predstavili pretekli teden, lahko doseže veliko več, kot mu je namenila zgoraj predstavljena anketa. Zavedajo pa se, da bo za to treba še pošteno zavihati rokave.

Prvo srečanje, na katerem so sodelovali predsedniki SMC Zdravko Počivalšek, SLS Marjan Podobnik, GAS Alojz Kovšca, Zeleni Slovenije Andrej Čuš in NLS Franc Kangler, so izvedli v Beltincih, 23. novembra. Drugo srečanje je potekalo pretekli četrtek v Škofji Loki.

Srečanje je otvoril Oto Pestner, eden od kandidatov skupne liste s pesmijo Povežimo Slovenijo. Zbrane so nato nagovorili koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo dr. Nada Pavšer, predsednik stranke Konkretno in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, predsednik SLS Marjan Podobnik, predsednik stranke Zeleni Slovenije in državni sekretar Andrej Čuš, poslanka stranke Konkretno Mateja Udovč, nosilka programa za zdravstvo dr. Tina Bregant in drugi. Predstavili so pomen sodelovanja in povezovanja ter izrazili prepričanje, da bo skupna lista, na kateri bodo nastopili številni ugledni župani, sedanji in bivši poslanci, zdravniki, podjetniki, kmetje, okoljevarstveniki in drugi, gotovo ena najmočnejših list.

Drugo srečanje predstavnikov Povežimo Slovenijio v Škofji Loki. Vir slike: PoS.
Drugo srečanje predstavnikov Povežimo Slovenijio v Škofji Loki.
Vir slike: PoS.

»V zanimivi razpravi je okoli 40 vidnih predstavnikov sodelujočih strank pretežno z Gorenjske izražalo optimizem in visoka pričakovanja od nastajajoče skupne liste. Med programskimi vprašanji so posebej izpostavili nesprejemljivost, da upokojenec s polno pokojninsko dobo dobiva pokojnino, ki mu ne omogoča dostojnega preživetja, nujnost vzpostavitve učinkovite državne uprave, zagotavljanja boljših pogojev za kmetijstvo in nujnost popolne debirokratizacije na vseh področjih, kjer bi se lahko zgledovali tudi po sosednji Avstriji.

Pred tem so se srečali podmladki vseh sodelujočih strank in se zavzeli za čim večji delež mladih na skupni kandidatni listi s ciljem, da bo problematika mladih v državnem zboru in v vladi dovolj izpostavljena, saj odločitve, ki ji sprejemamo danes, še posebno vplivajo na današnje in prihodnje mlade,« so zapisali v izjavi za javnost.

In kaj je pravzaprav namen in točka preboja za gibanje Povežimo Slovenijo? Po besedah prvaka SLS Marjana Podobnika je cilj »Dokazati, da je v Sloveniji, kjer se sedaj dva izključujoča bloka skoraj streljata, mogoče, da sodelujejo zelo različni.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice