Naprej na vsebino

Kakšni so pogoji za vstop v Avstrijo?

Avstrijska vlada se je odločila, da zaradi nove koronavirusne različice omikron vzpostavi nov krizni center za usklajevanje, ki so ga poimenovali Gecko. Krizni center bosta vodila generalmajor Rudolf Striedinger in vodja oddelka za javno zdravje Katharina Reich.

Naloge novega centra bodo zagotoviti, da bo cepljenje potekalo hitreje, da se bo izvajalo več testiranj in da bodo na voljo nova zdravila.

Čeprav število okužb v Avstriji pada, je včeraj hospitalizacijo še vedno potrebovalo 1863 covidnih bolnikov, na intenzivni negi pa jih je bilo nekaj manj kot 500.

V Avstriji so se v petek odločili, da bodo zaostrili pogoje vstopa v državo. Novi pogoji začnejo veljati jutri, v ponedeljek, 20. decembra 2021.

Meja z Avstrijo. Vir slike: Shengenvisa.com.
Meja z Avstrijo.
Vir slike: Shengenvisa.com

Vstop v Avstrijo brez karantene le še s potrdilom o cepljenju ali prebolevnosti

Obvezni karanteni po vstopu se bodo od jutri naprej lahko izognili le cepljeni covidu-19, ki so prejeli tudi poživitveni odmerek. Prav tako v karanteno ne bo treba cepljenim z dvema odmerkoma cepiva ali z dokazilom o prebolelosti, ki velja 180 dni (medtem, ko za vstop v Slovenijo velja 9 mesecev), če bodo hkrati predložili še dokazilo o negativnem PCR testu.

Potniki, ki so cepljeni, niso pa še prejeli poživitvenega odmerka, ali so covid-19 preboleli, ne bodo pa predložili tudi negativnega PCR testa, se bodo morali samoizolirati, samoizolacijo pa bodo lahko zaključili predčasno z negativnim izvidom testa PCR, opravljenim po prihodu v Avstrijo. Prav tako je zanje obvezna elektronska registracija.

Za vse ostale (tiste, ki niso cepljeni ali virusa covid-19 niso preboleli) bo obvezna desetdnevna karantena. Tako bo tudi za Avstrijce same in ostale državljane Evropske unije.

V tem primeru bo karanteno moč prekiniti šele po petih dneh z negativnim izvidom testa na novi koronavirus. Prav tako se morajo potniki, ki niso cepljeni ali covida-19 niso preboleli elektronsko registrirati na posebnem portalu (Pre-Travel Clearance).

Izjemo od pravila PC in zahteve po poživitvenem odmerku ali negativnem testu lahko uveljavljajo le nosečnice in osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in imajo o tem posebno zdravniško potrdilo.

Izjema so tudi otroci do 12 leta, saj zanje ta pravila ne veljajo, a pod pogojem, da potujejo v spremstvu odrasle osebe, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje. V kolikor odrasla oseba, ki spremlja otroka, ne izpolnjuje zgoraj navedenih pogojev, bo morala v karanteno, z njo pa tudi otrok.

Za šoloobvezne otroke, ki šolo obiskujejo v Avstriji, velja, da lahko v Avstrijo vstopijo s covidnim potrdilom, ki ga pridobijo na šoli (imenujejo jih nindža potrdila), ali s podobnim dokazilom o negativnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom.

Restavracija na smučišču v Avstriji. Vir slike: PlanetSKI.
Restavracija na smučišču v Avstriji.
Vir slike: PlanetSKI.

Nekatera cepiva omogočajo vstop v Avstrijo, ne pa tudi vstopa v hotel

Vstop v Avstrijo vam omogočijo naslednja  cepiva (in kombinacije med njimi): BioNtech/Pfizer, AstraZeneca, Covishield, Johnson & Johnson, Moderna, Sinovac, in Sinopharm.

Toda pozor. Cepiva proizvajalcev Covishield, Sinopharm in Sinovac sicer omogočijo vstop v Avstrijo, a cepljeni s temi cepivi ne bodo mogli vstopati v nastanitve, restavracije, bare, nočne klube, rekreacijske centre, telovadnice, kulturne ustanove, uporabljati žičniških storitev ali drugih storitev, ki so povezane s telesom.

Dnevni migranti lahko vstopajo po starem režimo s PCT potrdilo

Nova pravila se ne nanašajo na dnevne migrante, ti še vedno lahko vstopajo (brez obvezne karantene) tudi s potrdilom o negativnem testu na covid-19 in sicer s potrdilom o negativnem PCR testu, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa ali potrdilom negativnega antigenskega testa (največ 24 ur od odvzema brisa).

Potrdilo o negativnem antigenskem testu tako velja za:

  • redne (najmanj mesečne) obiske družinskih članov ali življenjskega partnerja,
  • redne (najmanj mesečne) prihode na delo (razen za negovalke/ce),
  • redne (najmanj mesečne) prihode zaradi šolanja (upošteva se tudi rezultate testiranja v šolah).

Iz zgoraj navedenega so prav tako izvzete osebe, ki so vključene v:

  • prevoz blaga in potnikov,
  • tranzit čez državo brez postankov,
  • ali so povezani z nujnimi medicinskimi posegi, s to izjemo, da je v tem primeru potrebna predložitev posebnega obrazca v nemškem ali angleškem jeziku.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice