Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Švica v slabem gospodarskem položaju

Slovenec je poročal, da je imela Švica v tistem času »v Evropi najboljšo valuto«, vendar se je vseeno nahajala v težki gospodarski krizi, ki je v tistem času na borzi v mestu Zürich povzročila dvig vseh tujih deviz. »Tako se je nepričakovano opomogla tudi naša krona kljub vsem našim gospodarskim in političnim neprilikam,« so zapisali.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

»Švicarska industrija se vsled pomanjkanja eksporta nahaja v prekernem položaju in tudi tujski promet, od katerega je dežela vsako leto dobivala velikanske vsote je vsled osiromašenja obmejnih držav silno padal,« so nadaljevali v prispevku.

Švica je izgubila svojo pozicijo kot stičišče mednarodnega prometa, predvsem zaradi vojnih in povojnih razmer. Tako je njeno gospodarsko življenje zastalo in posledice so se kazale tudi v proračunskih izgubah.

Zurich v letu 1921. Vir slike: Ricardo.
Zurich v letu 1921.
Vir slike: Ricardo.

Švicarski zvezni svet je prebivalstvo pozval, naj »s skrajno varčnostjo v javnem in zasebnem življenju, s požrtvovalnostjo in medsebojno kooperacijo vseh slojev pomaga v težkem položaju nahajajoči se domovini iz zadrege

Ideja o vegetarijanski gostilni na Štajerskem

»Tu gre za rešitev splošno socialnega vprašanja, za ustanovitev večjega podjetja v Mariboru, ki bi gostom nudilo poleg brezalkoholne pijače tudi obednico z brezmesno prehrano, oziroma kjer bi gostje ne bili nekako primorani na prehrano z mesom,« se je pričel prispevek z naslovom Brezalkoholna in brezmesna mensa.

Takrat je bila v veljavi vladna naredba, ki je gostilničarjem prepovedovala siliti goste k naročilu alkoholnih pijač. Po poročanju Slovenca pa je ta zaščita gostov delovala tako, da je gost, ki vina ni pil, lahko na svoje naročilo hrane čakal in čakal.

Enako se je dogajalo z gosti, ki niso naročali mesnih jedi. »Maribor potrebuje torej neko javno podjetje, dostopno vsem slojem. Ideja za tako akcijo se je propagirala že lani. Prišlo je že blizu do nakupa primerne hiše na Glavnem trgu. Akcija pa se je iz neznanih razlogov razbila,« so zapisali.

V času pisanja prispevka pa se je začela hrana močno dražiti, spomladi so pričakovali tudi pomanjkanje in podražitve mesa »najslabše vrste« in zato je ta akcija postala spet aktualna. »Po naši informaciji na merodajnem mestu bi šle interesentu za tako podjetje vse oblasti na roko, koncesija se dobi takoj,« so zaključili.

Maribor v letu 1921. Vir slike: Kulturno Medijski center Slovenije.
Maribor v letu 1921.
Vir slike: Kulturno Medijski center Slovenije.

Slovenec svari: »Pozor na sv. tri kralje«

V Mariboru so imeli navado, da so mladi fantje, oblečeni v svete tri kralje, hodili po hišah in gostilnah »popevat in prosjačit«. Slovenec pa je v prispevku opozarjal, da so nekateri izmed teh fantov okoli hodili s slabimi nameni.

»V tri kralje maskirana mladina, ki začenja svoje kolednice že sredi decembra in jih nadaljuje še skozi celi mesec po prazniku treh kraljev, se potika cele noči zunaj. Velikanske tatvine, ki so se na račun tega kraljevanja izvršile lani ozir. letos v tem času koledovanja, so pa dovolj jasen dokaz, da je večina tega koledovanja le pretveza za veliko organizirano tatinsko družbo ne le mladine, ampak tudi starejših ljudi, ki izkoriščajo in zapeljujejo mladino,« so zapisali.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice