Naprej na vsebino

Ukrajina pripravlja prebivalce na morebitno vojaško invazijo

Zahod z ZDA na čelu že več mesecev opozarja na vojaško grožnjo, ki bi jo Ukrajini lahko predstavljala Rusija. Po drugi strani pa predsednik Putin pravi, da je to popolnoma zgrešena domneva in da nikakor nima namena izvesti kakršnegakoli vojaškega prodora.

Ukrajinska vlada pa se je odločila, da ne bo prekrižanih rok upala na »milost« svoje vzhodne sosede. Na tisoče ukrajinskih civilistov se je tako prijavilo na programe vojaškega usposabljanja, ki jih vodi vlada in zasebne paravojaške čete, poroča New York Times.

Omenjeni programi so del strateškega obrambnega načrta države v primeru morebitne invazije s strani Rusije. Na tak način želijo spodbuditi civilni odpor, ki bi lahko pomenil nadaljevanje boja za Ukrajino, v kolikor bi bile vojaške čete preplavljene.

Generali ukrajinske vojske namreč pravijo, da nimajo veliko možnosti za zmago proti številčnim ruskim četam, vsaj ne brez večje vojaške pomoči s strani zahoda. »Ukrajina mora biti v tem trenutku objektivna,« je izjavil general Kyrylo O. Budanov, vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe. »Nimamo dovolj vojaških virov za obrambo pred ruskim napadom v polnem obsegu, še posebej če se začne brez podpore zahodnih sil.«

Ukrajinske čete v jarkih. Vir slike: NYT.
Ukrajinske čete v jarkih.
Vir slike: NYT.

General Budanov je predstavil svoj pogled na invazijo, ki bi se začela z zračnimi in raketnimi napadi, usmerjenimi na skladišča streliva in čet v jarkih. Zelo hitro bi bila ukrajinska vojska onesposobljena, njeno vodstvo pa ne bi zmoglo koordinirati obrambe in oskrbe prvih bojnih linij. Po tem bi odgovornost padla na poveljnike na fronti, da sami nadaljujejo boj, pravi.

»Zdržali bi, dokler bi bili na voljo naboji,« je dejal general. »Lahko bi uporabili vse, kar imajo v rokah, a verjemite mi, brez prihoda rezerv ni vojske na svetu, ki bi zdržala.«

Marta Yuzki, zdravnica, ki se ukvarja s kliničnimi raziskavami, je ena izmed civilistov, ki se je prijavila na programe vojaškega usposabljanja ta mesec. Pravi, da ima Ukrajina močno vojsko, vendar niti približno dovolj močno za obrambo pred Rusijo. »Če bomo okupirani in upam, da se to ne bo zgodilo, bomo predstavljali civilni odpor,« je dejala.

Ihor Gribenoshko, 56-letni vodja oglaševanja v farmacevtskem podjetju, se je prav tako udeležil enega izmed usposabljanj, kjer se je učil kako priviti varovalko v ploščo eksploziva protitankovske mine. »Več krst kot bomo poslali nazaj, bolj bodo Rusi začeli razmišljati,« je prepričan.

S programi usposabljanja namerava vlada vzpostaviti bazo približno 100 tisoč prostovoljcev, ki bodo vojaška podpora državni vojski. Civilna obramba v Ukrajini sicer ni nič tujega. Prostovoljne čete so že leta 2014 imele pomembno vlogo v bojih proti ruskim separatistom, medtem ko je bila državna vojska v razsulu.

Ukrajina pripravlja prebivalce na morebitno vojaško invazijo. Dobrodošlica novim prostovoljcem. Vir slike: NYT.
Ukrajina pripravlja prebivalce na morebitno vojaško invazijo. Dobrodošlica novim prostovoljcem.
Vir slike: NYT.

Cilj programov pa ni zmaga nad ruskimi četami, saj bi to bilo skoraj nemogoče. Usposobljeni civilisti predstavljajo motnje in odpor, s katerim bi bila Rusija soočena po okupaciji, in služijo kot neko odvračanje od invazije. Del tega so tudi številne objave na socialnih omrežjih, ki prikazujejo člane usposabljanj s puškami v rokah.

Javnomnenjske ankete kažejo vsaj delno podporo javnosti takim usposabljanjem. Jeseni je ena izmed takih anket pokazala, da bi se vsaj 24 odstotkov Ukrajincev uprlo »z orožjem v rokah«, če bi Rusija okupirala njihovo državo. Med moškimi je takih okoli 39 odstotkov.

Pri organizaciji programov sodelujejo tudi nekatere izmed ukrajinskih paravojaških skupin. Ena izmed takih se imenuje Ukrainian Legion, katere člani imajo doma vedno pripravljene nahrbtnike z voki-tokiji, medicinskimi kompleti, spalnimi vrečami in toplimi oblačili – pripravljeni so v vsakem trenutku.

Poligon ene izmed paravojaških enot. Vir slike: NYT.
Poligon ene izmed paravojaških enot.
Vir slike: NYT.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice