Naprej na vsebino

Pomanjkanje doseglo tudi hrano za domače živali

Pomanjkanje delovne sile in surovin ter težave s transportom predvsem v ZDA prinašajo s seboj grožnjo za oskrbo prebivalcev s hrano. V Sloveniji zadnje čase to opažamo predvsem v povišanih cenah osnovnih živil, kot je na primer kruh.

Izziv pa ni samo oskrba ljudi, ampak tudi dobava hrane za domače živali. Iz supermarketov sporočajo, da je oskrba domačih živali lahko celo večji problem, še posebej zaradi izrazito povišanega povpraševanje. Zaradi epidemije s koronavirusom in raznih ukrepov, kot je delo od doma in splošno omejevanje javnega življenja, si je veliko več ljudi omislilo življenje s hišnim ljubljenčkom in zato se je povečalo tudi nakupovanje hrane zanje.

Trenutno pomanjkanje hrane za domače živali pa predstavlja precejšnjo težavo predvsem za tiste lastnike, ki morajo za svoje ljubljenčke priskrbeti predpisano hrano zaradi prehranskih omejitev in podobnih razlogov. Poleg tega pa se nekatere živali, predvsem psi in mačke, rade navadijo na točno določeno znamko in okus hrane ter jih je od tega veliko težje odvaditi, kot se morda zdi na prvi pogled. Nekateri imajo doma tudi starejše živali, ki ne morejo žvečiti večjih kosov hrane.

Prazne police v trgovinah. Vir slike: WKBW.
Prazne police v trgovinah.
Vir slike: WKBW.

Prebivalci ZDA poročajo o tem, da so trgovine v njihovi okolici že več tednov brez zaloge določenega tipa hrane oziroma hrane za domače živali določenega proizvajalca. Nekateri se morajo voziti tudi po več ur, da pridejo do želene hrane, ki jo nato nakupijo v velikih zalogah po 80 kosov in več.

Kaj se dogaja pri proizvajalcih?

Podobno kot pri drugih težavah, ki so predvsem posledice spremenjenega gospodarskega tempa zaradi koronavirusa, je tudi tukaj več vzrokov in je težko pokazati s prstom ter ugotoviti kaj točno povzroča pomanjkanje hrane za domače živali.

Proizvajalci pravijo, da imajo težave z dobavo sestavin in zato proizvodnja določenih okusov hrane praktično stoji. Menijo, da bi se lahko ta kriza nadaljevala tudi globoko v naslednje leto. Ameriški J. M. Smucker Company je že obvestil trgovce, da bo omejil dobavo določenega tipa mokre hrane vsaj do januarja 2023.

Po drugi strani pa predstavlja težavo tudi pakiranje hrane za hišne ljubljenčke. Vlada namreč tudi pomanjkanje aluminijastih pločevink in konzerv, kar pripelje do tega, da so težave predvsem v dobavi konzervirane hrane za živali.

»Enostavno večine pločevink preprosto ne dostavijo. Nekateri proizvajalci so skoraj 100-odstotno zaprti. To je predvsem zaradi težav s sestavinami. Prav tako imajo težave s pločevinkami in tako je bila proizvodnja nekatere hrane, ki se zapakira v pločevinke, onemogočena,« je povedal lastnik trgovine s hrano in krmo za živali Jim Millspaugh.

Težave so predvsem v dobavi konzervirane hrane za živali. Vir slike: Pexels.
Težave so predvsem v dobavi konzervirane hrane za živali.
Vir slike: Pexels.

Prebivalci ZDA se sicer soočajo tudi s pomanjkanjem nekaterih drugih življenjskih potrebščin. Kečap, ovseno mleko, običajna konzervirana živila, toaletni papir in hrana za dojenčke so samo nekatere izmed stvari, za katere ni nujno, da bodo na voljo v vsaki trgovini.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo rado opozarja, da tukaj ne gre za pomanjkanje, ampak zgolj za »motnje v dobavni verigi«. Kakorkoli že, prebivalci do teh stvari enostavno ne pridejo, kar lahko označimo za pomanjkanje.

Kaj to pomeni za veterinarje in bolnišnice za živali?

Kot so sporočili iz Animal Health Clinic of Funkstown se tudi pri njih soočajo s težavami pri dobavi hrane za živali, ki so pri njih v oskrbi.

»Kot ste mnogi verjetno že opazili, je nedavna pandemija koronavirusa povzročila pomanjkanje hrane za hišne živali, ki bi lahko trajalo globoko v leto 2022. Pomanjkanje surovin, embalažnega materiala in težave s pošiljanjem po ZDA predstavljajo izzive dobaviteljem, ki se trudijo soočiti s povečanim povpraševanjem od leta 2020,« so zapisali na spletni strani.

Pomanjkanje hrane predstavlja izziv tudi bolnišnicam za živali in veterinarjem. Vir slike: Pexels.
Pomanjkanje hrane predstavlja izziv tudi bolnišnicam za živali in veterinarjem.
Vir slike: Pexels.

Sporočili so, da vodijo kar dolg seznam hrane, na katero čakajo in ne vedo, ali jo bodo sploh dobili. »Ta seznam se spreminja vsak teden. Izdelki, ki smo jih morda lahko dobili pred enim tednom, danes morda ne bodo več na voljo. Zaradi tega v bolnišnici ne bomo več mogli izpolnjevati nekaterih zahtev po hrani za domače živali,« so dejali.

Poudarili so tudi, da so podjetja za prodajo hrane za hišne ljubljenčke določila vrstni red, kdo prej dobi katero hrano. Spletna naročila s strani lastnikov hišnih ljubljenčkov imajo prednost pred naročili veterinarskih bolnišnic in maloprodajnih supermarketov ter trgovin. To pomeni, da ko dobijo hrano na zalogo, se najprej izpolnijo naročila lastnikov hišnih živali.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Med vsemi profili v Sloveniji najbolj primanjkuje prodajalcev

Karierno-zaposlitveni portal MojeDelo.com je razkril najbolj iskane profile prve polovice letošnjega leta. Izstopajo prodajalci, proizvodni delavci in skladiščniki pa tudi sezonski delavci v turizmu.

Prijava na e-novice