Naprej na vsebino

Kaj je karantena in kaj je izolacija?

Včeraj so v Sloveniji potrdili 4069 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 11.016 PCR testiranj, delež pozitivnih pa je tako 36,7 odstoten. Vlada je sporočila, da se v bolnišnicah zdravi 547 covidnih bolnikov, 155 pa jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je devet obolelih s koronavirusom.

Danes je potekala tudi novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 na kateri je sodelovala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. Predstavila je statistiko okužb po svetu in doma ter se dotaknila novih sprememb, ki jih je včeraj uvedla vlada.

V tedenskem poročilu do 26. 12. lahko vidimo, da je bilo največje povečanje števila novih primerov v ameriški in afriški regiji, evropske številke pa so bile stabilne, je povedala. Vseeno pa je v Evropi še vedno najvišja incidenca, kar pomeni število primerov na 100.000 prebivalcev. V Ameriki je incidenca za polovico nižja. Podobno velja tudi za število smrti. V teh dobrih dveh letih epidemije je bilo skupno v EU potrjenih kar 59.998.164 primerov, umrlo pa je 913.702 prebivalcev.

Slovenija spada med srednje ogrožene države. Vir slike: posnetek zaslona.
Slovenija spada med srednje ogrožene države.
Vir slike: posnetek zaslona.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je 22 evropskih držav označil kot »zelo ogrožene«, srednje ogroženih je sedem držav, vključno s Slovenijo, ena država (Romunija) pa je nizko ogrožena.

Za Slovenijo je omenila, da v kolikor pogledamo poročila o dnevnih okužbah za dva meseca nazaj, lahko vidimo, da se nikakor ne uspemo prebiti iz območja 30 do 40 ali celo več odstotkov pozitivnih testov. Goriška in Obalno kraška regija sta na vrhu glede na 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev, medtem ko najmanj okužb na 100.000 prebivalcev beležijo v Podravski in Zasavki regiji.

Trend se je tudi izrazito obrnil proti mlajši populaciji, je poudarila govornica. V skupini od 15 do 34 let v tem trenutku beležimo namreč glavnino vseh potrjenih primerov. Delež pri starejši populaciji pa se zdaj, po visoki precepljenosti starejših skupin, manjša, je dodala.

Karantena in izolacija

Gospa Čakš Jager je povedala, da še vedno obstaja zmeda glede tega, kaj pomeni pojem karantene in kaj pomeni izolacija. »Ko nekdo zboli, gre do svojega osebnega zdravnika, ki ga poda v izolacijo. Izolacija pomeni ukrep oziroma postopek za bolno osebo in vse urejate preko svojega osebnega zdravnika,« je razložila. Dodala je še, da na tem področju epidemiologi nimajo vpliva in tukaj ne delujejo.

»Karantena pa je ukrep za zdravo osebo, ki je bila v visoko rizičnem kontaktu in ni nujno, da je že okužena,« je povedala. Karantena se tako zagotovi z namenom, da se prepreči nadaljnje širjenje okužb.

Karantena bo skrajšana na 7 dni. Vir slike: Pexels.
Karantena bo skrajšana na 7 dni.
Vir slike: Pexels.

Predlog epidemiologov je torej bil tak, da se karantena skrajša na sedem dni, kar bo tudi uveljavljeno od ponedeljka dalje. Karantenski postopki, ki se bodo opravili do takrat, še vedno predvidevajo 10-dnevno karanteno. Odločbo o karanteni lahko prebivalci pridobijo z obiskom e-Uprave, kjer se na podlagi oddanih podatkov izda in nato natisne takšna odločba.

Kot smo že poročali, se razširi tudi seznam izjem. Po besedah Nuške Čakš Jager so epidemiologi predlagali, da se izjeme razširijo na vse, ki so covid-19 preboleli in proti njemu bili cepljeni in sicer v vseh možnih kombinacijah (nekdo, ki je bolezen prebolel in se nato cepil in obratno).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice