Naprej na vsebino

S ponedeljkom nova pravila glede karantene

Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela spremembo Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki določa, da oseba ki je ob vstopu v Slovenijo napotena v karanteno na domu, le te ne more več predčasno prekiniti z negativnim testom PCR, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Odlok stopi v veljavo jutri, pomeni pa, da bo oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, v karanteni morala ostati polnih sedem dni.

Brez napotitve v karanteno na domu lahko sicer v Slovenijo vstopi oseba, ki izpolnjuje pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja, torej pogoj PCT, za kar mora imeti ustrezna dokazila.

Za pogoj T velja negativen test PCR, ki ni starejši od 48 ur ali negativen hitri antigenski test, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa.

Kmalu skrajšanje karanten na pet dni

Zaradi velikega števila okužb se je zelo povečal tudi obseg karanten, kar hromi zdravstvo, šolstvo in gospodarstvo.

Mnoge bolnišnice so že prešle v tretjo fazo delovanja, v kateri zaradi pomanjkanja kadra tudi tisti, ki so bili v rizičnem stiku, a so brez znakov bolezni, v karanteno niso napoteni, ker sicer bolnišnice ne bi mogle delovati.

Karantene v šolah so tako pogoste, da se lahko zgodi, da se bo ves pouk kmalu opravljal na daljavo. Vir slike: Pexels.
Karantene v šolah so tako pogoste, da se lahko zgodi, da se bo ves pouk kmalu opravljal na daljavo.
Vir slike: Pexels.

V šolah velja pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okuženi učenec. Glede na to, da je v šolah v karanteni že več kot 2000 oddelkov grozi, da se bo moral ves pouk opravljati na daljavo.

Tudi gospodarstvo se sooča s težavo pri organizaciji delovnih procesih. Gospodarska zbornica je pozvala strokovnjake in vlado, da preučijo možnosti skrajšanja karanten in izolacije, saj se bodo sicer določeni delovni procesi morali ustaviti.

Po petkovem vrhu koalicije na Brdu pri Kranju je premier Janez Janša napovedal, da bo »ministrstvo predlog pripravilo do nedelje oz. ponedeljka, takrat bo predvidoma tudi sprejet in v veljavi v sredini prihodnjega tedna«. Že od srede naprej je tako mogoče, da bodo karantene po rizičnem stiku trajale le še pet dni. Spomnimo: od začetka pojava covida-19 so karantene trajale 14 dni.

Skladno z odlokom, ki je v veljavi od 10. januarja, v karanteno na domu po tesnem stiku z okuženim s covidom-19 sicer ni treba:

  • osebam, ki so bile cepljene s poživitvenim odmerkom cepiv proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna;
  • osebam, ki so prebolele covid-19 in to dokazujejo s pozitivnim PCR-testom, od katerega je minilo vsaj deset in največ 45 dni;
  • prebolevnikom, ki prebolelost dokazujejo s pozitivnim rezultatom PCR-testa, in so bili hkrati dvakrat cepljeni s cepivom proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sinovac Biotech in Sinopharm, Bharat Biotech ali Sputnik ali enkrat cepljeni s cepivom Janssen proizvajalca Johnson & Johnson.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice