Naprej na vsebino

Kripto: prva NFT restavracija

Posamezniki in organizacije danes že kar tekmujejo, kdo se bo spomnil in razvil boljši projekt v kripto svetu. Če odmislimo vse tiste, ki se tega lotijo z namenom, da bodo nekoga ogoljufali in čim hitreje zaslužili, gre načeloma tukaj za vprašanje, kako kriptovalute, blockchain in navsezadnje NFT žetone čim bolj elegantno pripeljati v vsakdanje življenje in ga spremeniti – če se le da, na boljše.

V ameriškem mestu New York bodo tako v prvi polovici prihodnjega leta dobili prvo NFT restavracijo oziroma restavracijo, kjer bo postrežba omogočena samo tistim, ki si bodo lastili določen NFT žeton.

Na kratko: NFT so žetoni, ki jih ustvarjalci navadno povežejo z neko dobrino oziroma izdelkom. Najbolj pogosti NFT-ji so razne ilustracije, lahko pa so to tudi video posnetki, pesmi, spisi, objave na družbenih omrežjih… Govori se že o tem, da bi lahko NFT-je uporabili kot certifikat za nakup luksuznih izdelkov, kot so zapestne ure visoko priznanih znamk, saj bi tako lahko hitro ločili ponaredke.

NFT-ji navadno delujejo na sistemu kriptovalute Ethereum, lahko pa tudi druge kriptovalute uvedejo svoje različice NFT-jev. Več o tem smo zapisali tukaj.

Gary Vaynerchuk je belorusko-ameriški podjetnik, avtor in govornik, ki je ustanovil ali soustanovil kar nekaj uspešnih podjetij na področjih, kot so marketing in gostinstvo. Bil pa je tudi uvrščen na seznam najbolj vplivnih oseb v NFT svetu. Zdaj očitno namerava to pozicijo še bolj utrditi, saj bo prav on odprl prvo NFT restavracijo v newyorškem okrožju Manhattan.

Podjetnik Gary Vaynerchuk. Vir slike: INC Magazine.
Podjetnik Gary Vaynerchuk.
Vir slike: INC Magazine.

Kako pa bo restavracija poslovala? V kolikor boste želeli uživati v raznovrstni izbiri morske hrane s celega sveta, boste morali biti lastnik enega izmed NFT žetonov, ki jih je ustvarila skupina VCR Group (Gary Vaynerchuk, David Rodolitz, Josh Capon in Conor Hanlon), ki deluje na področju gostinstva in restavracij.

Znotraj restavracije pa bo na voljo tudi posebna »VIP« soba, imenovana omakase, za katero pa boste potrebovali prestižnejši (in seveda dražji) NFT žeton. Fraza omakase sicer izvira iz Japonske, v restavraciji pa navadno pomeni, da odločitev o tem, kaj boste kot gost jedli, prepustite chefu.

Zbirka NFT-jev se imenuje Flyfish Club. Flyfish Club (FFC) je prvi ekskluzivni klub na svetu, namenjen druženju ob večerji ali katerem drugem obroku, kjer si članstvo zagotovite z nakupom »nezamenljivega žetona« (NFT) na blockchainu, so zapisali na svojem profilu na strani Opensea.io.

Profil Flyfish kluba na OpenSea. Vir slike: OpenSea posnetek zaslona.
Profil Flyfish kluba na OpenSea.
Vir slike: OpenSea posnetek zaslona.

Dodajajo še, da bo lastniku takega žetona omogočen dostop do njihove restavracije in različnih kulinaričnih, socialnih in kulturnih doživetij. Člani FFC kluba bodo imeli neomejen dostop do zasebnega gostinskega prostora, ki bo obsegal več kot 10.000 kvadratnih metrov na ikonični lokaciji v New Yorku. Celoten klub bo obsegal živahen salon s koktajli, vrhunsko restavracijo, intimno sobo za omakase in zunanji prostor.

Njihov NFT žeton lahko seveda kupi vsak, ki ima dovolj globoko denarnico. Nakup lahko opravite na NFT tržnici OpenSea.io, kjer si ustvarite svoj profil, nato pa povežete digitalno denarnico, na kateri boste shranili NFT.

Pri VCR Group sicer opozarjajo, da članstvo v klubu nima veliko povezave s hrano oziroma gostinstvom, ampak gre bolj za statusni simbol, kot so dizajnerske torbice ali draga obutev. »Ljudje digitalno sporočajo in komunicirajo o tem, kaj jim je všeč in kdo so,« je prepričan David Rodolitz. Dodal je še, da tako kot zdaj pogledamo na socialna omrežja, da ugotovimo kdo neka oseba je, bomo čez pet let pogledali v digitalno denarnico.

Trije izmed Flyfish Club NFTjev. Vir slike: OpenSea posnetek zaslona.
Trije izmed Flyfish Club NFT jev.
Vir slike: OpenSea posnetek zaslona.

Kaj pa cene? NFT so načeloma označeni s ceno v kriptovaluti Ethereum (ETH). Ob izdaji so se Flyfish NFT-ji prodajali za 2,5 ETH, kar je znašalo približno 8,300 ameriških dolarjev. Pri Flyfish Club so tako zbrali približno 15 milijonov dolarjev, ki jih bodo porabili za postavitev in otvoritev restavracije.

Zdaj pa boste morali za Flyfish NFT odšteti minimalno 6,99 ETH, kar ob trenutni ceni Ethereuma pomeni slabih 20.000 evrov. Za toliko pa se prodajajo zgolj »osnovni« žetoni, ki omogočajo dostop do glavnega prostora, za vstop v tako imenovan omakase prostor, pa boste morali kupiti enega izmed posebnih omakase NFT-jev, katerih cena lahko doseže tudi dobrih 400.000 evrov.

No, to je cena, ki vam bo odprla vrata restavracije. V vsakem primeru pa boste morali na koncu večerje seveda poravnati tudi račun za hrano in pijačo. Smo omenili, da imajo dražji, omakase NFT-ji na sličici prikupne ilustracije obrokov morske hrane, navadni Flyfish Club NFT-ji pa zgolj ribo?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice