Skip to content

Povežimo Slovenijo: odgovor na razmere v slovenskem političnem prostoru

»Prepričani smo, da gibanje Povežimo Slovenijo predstavlja odgovor na razmere v slovenskem političnem prostoru, ki je vse preveč razdeljen in se polarizira iz volitev v volitve, včasih že skoraj iz meseca v mesec. Nujno je, da naredimo nek most na politični sredini, kamor sodimo te stranke, ene malce bolj levo, druge malce bolj desno,« je ob včerajšnjem srečanju glavnih predstavnikov gibanja Povežimo Slovenijo, ki so ga pripravili v Nemški vasi pri Krškem, poudaril evropski poslanec in podpredsednik Slovenske ljudske stranke (SLS) Franc Bogovič in dodal, da bo gibanje Povežimo Slovenijo »presenečenje letošnjih volitev«.

Gibanje Povežimo Slovenijo, v katerega so se povezale stranke SLS, Nova SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije in Nova socialdemokracija, je vzklilo v želji postati nov most, z namenom preseči slovensko delitev na dva politična pola. Prav ta delitev je namreč težka cokla, ki ovira nadaljnji razvoj Slovenije, hkrati pa seje nezadovoljstvo med ljudmi. In prav to nezadovoljstvo s pridom koristi politika, ki se niti ne trudi več iskati skupnih imenovalcev.

Stranke, ki sodelujejo v gibanju, imajo zelo jasne programe. Podobno kot SLS se zavzemajo za enakomeren razvoj države, krepitev lokalne samouprave, regionalizacijo in za močne občine. Pomembna programska točka je tudi razvoj slovenskega kmetijstva razvoj kmetijstva v skladu s konceptom Pametnih vasi in pravica ljudi do oskrbe z zdravo, lokalno pridelano hrano.

Srečanje predstavnikov gibanja Povežimo Slovenijo v Krškem. Vir slike: STA.
Srečanje predstavnikov gibanja Povežimo Slovenijo v Krškem.
Vir slike: STA.

Znak Povežimo Slovenijo je kot dežnik

»Cilj gibanja je, da pod dežnikom znaka Povežimo Slovenijo povežemo bolestno razdeljen slovenski politični prostor na leve in desne,« je dejal predsednik stranke Konkretno in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Gibanje bo združilo tri centre: liberalni center s stranko Konkretno, ljudski center z obema strankama ljudskega dela (SLS in NLS), in zeleni center s stranko Zeleni Slovenije, s tem, da ostajajo odprti tudi za druge stranke in posameznike, ki se želijo pridružiti temu projektu.

»Verjamem, da je naša izbira ne levo ne desno ne nazaj, ampak samo naprej, tista prava, ki bo 24. aprila letos združila pod krovom 88 kandidatov, ki bodo v Sloveniji začeli pisati novo zgodbo,« je dejal Počivalšek in poudaril, da želijo ustvariti take pogoje, »da bo v vsakem delu naše domovine za mlade generacije možno dobiti dobro plačano delovno mesto, ustvariti družino in razvijati poslovno kariero«.

Podpredsednik stranke Konkretno in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je poudaril, da se gibanje Povežimo Slovenije od drugih političnih povezav razlikuje po tem, da združuje stranke iz različnih svetovnonazorskih polov, ki zastopajo zelo različne interese. »Že v tej naši formaciji je skrit konflikt za prihodnost: na eni strani imamo zastopnike kmetijstva, na drugi strani gospodarstva, na tretji strani zastopnike okolja in na koncu predstavnike duhovnega, ki se vedno vojskuje z materialnim. Ne prikrivamo, da zastopamo različne interese, trdimo pa, da smo se sposobni o teh različnih interesih pogovoriti in dogovoriti,« je dejal in poudaril, da mora biti sposobni politiki v interesu poiskati skupne imenovalce in ne razburjati ljudi.

Predstavniki gibanja Povežimo Slovenijo (od leve proti desni): Zdravko Počivalšek, Franc Bogovič, dr. Nada Pavšer, Zvone Lah, Andrej Magajna in Alojz Kovšca. Vir slike: Posavski obzornik.
Predstavniki gibanja Povežimo Slovenijo (od leve proti desni): Zdravko Počivalšek, Franc Bogovič, dr. Nada Pavšer, Zvone Lah, Andrej Magajna in Alojz Kovšca.
Vir slike: Posavski obzornik.

Občutek kot v času Demosa

Da se počuti, kot v časih Demosa, je dejal predsednik Nove socialdemokracije Andrej Magajna, saj je gibanje PoS barvito prav tako, kot je bil Demos.

»Povežimo Slovenijo smo raznobarvni, to pa je nasprotje temu, kar se je v državi zgodilo v zadnjih 30 letih, saj se je Slovenija namesto v pluralizem razvila v dvostrankarski sistem,« je poudaril in izpostavil pomen vrednot kot temelja političnega povezovanja in dodal, da si bo gibanje prizadevalo tudi za reformo volilnega sistema.

Zeleni so zeleni v evropskem smislu

Podpredsednik Zelenih Slovenije Zvonko Lah je izpostavil, da želi biti njihova stranka zelena v evropskem smislu. S tem je hotel povedati, da niso »takšni Zeleni, ki samo komplicirajo, nagajajo in preprečujejo razne projekte, ampak želimo biti Zeleni, kakršni so v Avstriji ali Nemčiji, ki soustvarjajo državno politiko«.

Poudaril je, da je njihov program usmerjen v razvoj, predvsem pa želijo preseči strankokracijo in polarizacijo na leve in desne.

Beseda »povežimo« se pojavlja vse pogosteje

»Ker smo odprti na levo kot na desno sredino,« je dejala koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo dr. Nada Pavšer, »pričakujemo, da se nam bo pridružila še kakšna stranka, kar bi bilo samo dobro za Slovenijo. Vesela sem, da se beseda ‘povežimo’ pojavlja tudi pri drugih strankah, to zdaj že dnevno slišimo.«

Za večino izmed 88 okrajev so stranke že dogovorjene glede tega, katera stranka bo določene okraje pokrila s svojim kandidatom v kratkem pa bodo tudi podpisali uradni sporazum, ki bo uokviril njihovo sodelovanje na volitvah.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice