Skip to content

Pazite na lažna sporočila, s katerimi se želijo dokopati do vaših podatkov

Nič novega ni, da so naša življenja vedno bolj povezana s spletom. Celotna pandemija koronavirusa je to samo še pospešila, tako da se danes skoraj vse nujne in manj nujne opravke da rešiti s pomočjo mobilne naprave ali računalnike ter internetne povezave.

Novi trendi pa prinesejo s seboj tudi nove težave in nevarnosti. V zadnjem času se je tako pojavil nov val SMS sporočil, ki jih nepridipravi pošiljajo v imenu slovenskih bank.

»V Intesi Sanpaolo Bank v zadnjem času zaznavamo, da stranke prejemajo sumljiva SMS sporočila, ki so na prvi pogled videti kot sporočila banke, a to niso. Vključujejo zlonamerno povezavo, ki vodi na strani spletnih goljufov. Vsebina sporočil je lahko različna, prav tako tudi sama zlonamerna povezava (npr. varno-si.com, isp-varnost.com, …), zato vas posebej opozarjamo na previdnost,« so opozorili na spletni strani banke Intesa Sanpaolo Bank.

Podobna sporočila, kot so jih opisali pri Intesa Sanpaolo, prihajajo tudi v imenu nekaterih drugih slovenskih bank. V vseh primerih pa so takšna, da vsebujejo povezavo ter določen tekst, katerega namen je, da vas prepriča v klik na to povezavo.

Primer lažnega sporočila. poslanega v imenu banke Nova KBM. Vir slike: posnetek zaslona.
Primer lažnega sporočila. poslanega v imenu banke Nova KBM.
Vir slike: posnetek zaslona.

Namen takih zlonamernih sporočil je načeloma povsod enak – pridobiti želijo vaše podatke, kot je na primer uporabniško ime in geslo spletne banke in vam na tak način škodovati.

Pri Intesi Sanpaolo Bank svetujejo, da »ne odpirate povezave ter da sporočilo zbrišete«. V kolikor ste to že storili ter vnesli kakšne podatke, morate to nemudoma sporočiti svojim skrbnikom oziroma v Kontaktni center na brezplačno telefonsko številko 080 1318 ali na e-naslov info@intesasanpaolobank.si.

Na spletni strani, kjer so zapisali nekaj napotkov o varnosti na internetu, so dodali, da Intesa Sanpaolo Bank redno komunicira s svojimi strankami po e-pošti ali telefonu, vendar prek teh kanalov nikoli ne bo zahtevala:

  • občutljivih podatkov (osebni podatki, geslo, koda PIN itd.),
  • podatkov za dostop do neposrednih bančnih storitev in pooblastila,
  • podatkov o transakcijskem računu (številka računa, limit, stanje itd.),
  • številke PIN za preverjanje pristnosti uporabnika kartice in avtorizacijo plačilnih transakcij,
  • izvedbe plačilnih transakcij ali vnos podatkov, povezanih s transakcijskimi računi in plačilnimi karticami, prek aplikacij, ki niso uradne aplikacije Banke,
  • ponovne avtentifikacije/avtorizacije, potrebne za nadaljnjo uporabo blokiranega digitalnega bančništva ali transakcijskega računa (tovrstne podatke vnašate direktno v bančne platforme in jih ne posredujete po e-pošti ali telefonu).

Podobne težave imajo tudi pri banki NLB. »Poudarjamo, da gre za poskus prevare in da banka tovrstnih podatkov nikoli ne pridobiva preko sporočil SMS,« izpostavljajo pri NLB. »V primeru, da ste svoje občutljive podatke že posredovali pa svetujemo, da s pomočjo bančnih strokovnjakov NLB kontaktnega centra prek video klica, spletnega klepeta ali telefonskega klica na številko (01) 477 20 00, blokirate uporabo elektronskega bančništva,« so dodali.

Še en primer lažnega sporočila. Vir slike: posnetek zaslona.
Še en primer lažnega sporočila.
Vir slike: posnetek zaslona.

Poudariti moramo, da lahko lažno SMS sporočilo dobite tudi v imenu banke, pri kateri sicer niste stranka. Nova kreditna banka Maribor oziroma NKBM, v imenu katere nepridipravi prav tako pošiljajo sporočila, je svojim komitentom poslala sporočilo, v katerem opozarjajo, da so zaznali SMS-e, poslane v imenu NKBM s povezavo na lažne spletne strani.

»Teh sporočil NI POSLALA NKBM. NKBM vam ne bo NIKOLI poslala povezav za prijavo v Bank@net prek SMS ali e-pošte. NE klikajte nanje. V Bank@net vstopajte le preko spletne strani Nova KBM,« so še zapisali v SMS sporočilu. V kolikor ste goljufov že posredovali kakršnekoli informacije, se morate obrniti na prevare@nkbm.si.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice