Skip to content

Dolgo pričakovani Disney+ kmalu na voljo tudi v Sloveniji

Prebivalci Slovenije lahko uživajo v dokaj pestri izbiri storitev za pretočno predvajanje video vsebin, kot sta svetovno poznana Netflix in Amazon Primer Video. Vseeno pa je vedno manjkala platforma Disney+, s katero upravlja ameriška medijska in produkcijska družba The Walt Disney Company.

Kot kaže pa si bomo lahko že letos poleti ogledali tudi kakšnega izmed popularnih Disneyevih filmov ali televizijskih serij, saj so napovedali širitev Disney+ tudi v Slovenijo. Storitev je trenutno na voljo v 64 državah, vključno z ZDA, Kanado in Združenim kraljestvom.

Začetna stran storitve Disney plus. Vir slike: SPORA.
Začetna stran storitve Disney plus.
Vir slike: SPORA.

Disney+ bo to poletje na voljo v 42 novih državah in 11 ozemljih, je podjetje sporočilo v sredo. Poleg Slovenije bo storitev na voljo tudi na Hrvaškem, Madžarskem, v Srbiji ter še mnogih državah po Evropi. Tudi papež bo lahko preklopil na Disney+, saj bo na voljo tudi v Vatikanu.

Točni datumi po državah, cene ali naročniški paketi še niso znani, vendar bodo te informacije nedvomno razkrili v prihodnjih mesecih. V ZDA sicer za dostop odštejejo 8 dolarjev mesečno, medtem ko je v sosednji Italiji cena postavljena na 8,99 evrov oziroma 89,99 evrov v primeru letnega plačila.

Disney je za namene širitve ustanovil mednarodno skupino za razširitev nabora lokalnih vsebin, ustanovitev pa so oznanili že prejšnji teden. Njeno vodenje je prevzela dosedanja predsednica skupine za mednarodno poslovanje in neposredne storitve pri Disneyju Rebecca Campbell, ki zdaj vodi Disneyjeve mednarodne skupine po vsem svetu.

Izvršni direktor Disney Bob Chapek. Vir slike:  NYT.
Izvršni direktor Disney Bob Chapek.
Vir slike: NYT.

»Rebecca je igrala ključno vlogo pri globalni širitvi naše platforme in vesel sem, da bo vodila našo novo skupino za mednarodno vsebino, s čimer bo svoje strokovno znanje in talent uporabila za nadzor naraščajočega niza izvirnih lokalnih in regionalnih vsebin za naše storitve pretočnega videa,« je ob tem dejal izvršni direktor družbe Bob Chapek.

Sicer pa je družba vstop na slovenski trg na začetku napovedovala že za leto 2021, vendar so jim najverjetneje načrte prekrižale raznorazne težave, vključno s pomanjkanjem novih vsebin zaradi epidemije, vse bolj konkurenčnim okoljem ter navsezadnje upočasnjeno rastjo naročnikov.

V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2021 je Disney sicer presegel pričakovanja s številom novih naročnikov, vendar je že v naslednjem kvartalu doživel najslabšo rast od začetka. V zadnjih treh mesecih fiskalnega leta 2021 (julij, avgust, september) se je Disney+ namreč pridružilo samo 2.1 milijona novih naročnikov. Disneyjevo fiskalno leto se začne v začetku meseca oktobra.

Disney ima v svojem žepu še dve drugi storitvi za pretočno predvajanje vsebin in sicer ESPN+ (17.1 milijonov naročnikov) in Hulu (43.8). Na Disney+ pa je bilo ob koncu leta 2021 naročenih 118.1 uporabnikov, kar skupaj z ESPN+ in Hulu znese 179 milijonov.

Pester nabor Disneyjevih vsebin. Vir slike: Disney.
Pester nabor Disneyjevih vsebin.
Vir slike: Disney.

Poleg tega pa je Disneyjev oddelek, ki med drugim vodi tudi pretočne storitve, v letu 2021 zabeležil izgubo v višini 630 milijonov ameriških dolarjev (leto poprej je izguba znašala 374 milijonov dolarjev) – deloma zaradi dodatnih porab za proizvodnjo, trženje in »stroške tehnologije«.

Izguba je bila sicer pričakovana zaradi razvoja storitve, vendar je hkrati tudi opozorilo, da Disney+ dve leti po zagonu družbi Disney ne prinaša nobenega dobička. Bob Chapek je sicer še vedno optimističen, da bo podjetje doseglo cilje (med 230 in 260 milijoni uporabnikov do septembra 2024) in ustvarilo dobiček.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice